Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Ostapenko pirmoreiz favorīte WTA finālā

© AP / Scanpix

Svētdien nozīmīgus mačus spēlēs visas trīs Latvijas spēcīgākās tenisistes. Aļonai Ostapenko plkst. 8:00 "International" turnīra fināls Seulā, Anastasija Sevastova ap plkst. 11:00 sāks "Premier 5" sacensības Uhaņā, bet Diānai Marcinkevičai no 15:30 Senmalo ITF 60 000 fināls gan vienspēļu, gan dubultspēļu turnīrā.

Ostapenko soli no titula pirmajā turnīrā galvenās favorītes lomā
Ostapenko Seulā ir pirmais turnīrs kopš pāriešanas nākamajā līmenī jeb šajā gadījumā kļūšanas par Top 10 spēlētāju. Ostapenko 11. septembrī rangā pacēlās uz 10. vietu un tur būs arī jaunnedēļ.

Tā kā Seulā notiek "International" jeb WTA turnīru piramīdā zemākās kategorijas turnīrs, Ostapenko ar savu 10. vietu kļuva par turnīra pirmo numuru, kas viņai WTA karjerā ir pirmoreiz. "International" turnīros vairāk par vienu Top 10 spēlētāju ir ļoti reti, biežāk ir situācijas, kad nav nevienas.

Ņemot vērā turnīra vājo sastāvu, Ostapenko tikšana līdz finālam ir pašsaprotama un gaidīta. Četros mačos viņai grūta bija tikai viena cīņa - sestdien pusfinālā pret Taizemes tenisisti Laksiku Kamkamu, kura ar Ostapenko varēja sacensties spēka spēlē. Nokļūstot grūtā situācijā, Ostapenko pēdējā setā atspēlējās no 0:3, uzvarot sešos geimos pēc kārtas.

Uzvaras gadījumā Ostapenko iegūtu vienu no sezonas vieglākajiem tituliem, skatoties nevis pēc turnīra sākuma sastāva, bet gan uzveiktajām pretiniecēm. Neviena no Aļonas piecām pretiniecēm rangā neatrodas Top 70.

Mazajos "International" turnīros tas gan nav nekas ārkārtējs. Tāda situācija īpaši raksturīga ir Āzijas turnīros. Šogad bijuši divi turnīri, kur čempione piecos mačos pieveikusi tikai vienu Top 100 spēlētāju. Ešlijas Bārtijas rangā augstāk esošā sāncense Kualalumpurā bija Irina Falkoni (#97), bet Šuajai Pungai Naņčanā - Nao Hibino (#92). Ostapenko četras no piecām pretiniecēm atrodas Top 100.

Ostapenko finālā tiksies ar gadu vecāko Brazīlijas tenisisti Beatrizu Hadadu Maju, ar kuru profesionālajos turnīros nav sacentusies, bet viņu var atcerēties no junioru laikiem. Abas 2010. un 2012. gadā trīs reizes tikās māla turnīros, un Ostapenko visās cīņās bija pārāka trīs setu mačos.

Xinhua/Sipa USA/SCANPIX

Tāpat kā Ostapenko, arī Hadada Maja 11. septembrī sasniedza savu pašreizējo rekordu, kad rangā pakāpās uz 70. vietu, bet šobrīd atrodas vienu pozīciju zemāk. Pirmdien viņa vēlreiz labos rekordu. Brazīlijas tenisiste šogad debitēja ranga pirmajā simtniekā. Viņas uzvarējusi astoņos ITF vienspēļu turnīros, piecus titulus iegūstot uz "hard" seguma, bet trīs uz māla, kas viņai devis arī karjeras vērtīgāko trofeju, maijā uzvarot ITF 100 000 turnīrā Francijā.

Hadada Maja sev lielajā tenisā pirmoreiz uzmanību pievērsa 2015. gada februārī savās mājās Riodežaneiro, kur tikai savā ceturtajā WTA turnīrā tika līdz ceturtdaļfinālam. Tur ar 6:1, 6:1 sagrauta argentīniete Marina Irigojena un ar 6:1, 6:2 viegli pieveikta māla speciāliste Polona Hercoga.

Toreiz rangā tikai 234. vietā esošā un ar "wild card" spēlējusī brazīlieti bija ļoti tuvu pusfinālam, taču 18 vecā tenisiste izlaida uzvaru pret Sāru Erani - 6:3, 6:7(2), 0:3. Hadada Maja toreiz neizmantoja trīs mačbumbas (visas ar kļūdām) un pēdējā setā pret tolaik vēl labā formā esošo Erani (tad bija 16. rakete) neizturēja, spēlei notiekot 35 grādu karstumā. Starp citu, Hadada Maja Itālijas tenisisti šovasar ar 6:1, 6:4 sakāva WTA125 turnīrā Horvātijā.

Beatrizai nākamais WTA ceturtdaļfināls bija jāgaida līdz šī gada maijam, kad viņa Prāgā zaudēja nākamajai čempionei Kristīnai Pliškovai. Šonedēļ Seulā Brazīlijas tenisistei ir tikai trešais WTA līmeņa turnīrs, kur viņa spējusi tikt vismaz līdz ceturtdaļfinālam. Dienvidkorejā viņai pirmais pusfināls un arī fināls.

1.85 metrus garā Hadada Maja nav tipiska Dienvidamerikas reģiona tenisiste. Šīs pasaules malas spēlētājas zināmas kā izteiktas māla cienītājas, uz pārējiem segumiem spēlējot krietni vājāk. Hadada Maja nav šajā kategorijā. Agresīva uzbrukuma spēlētāja komfortabli jūtas arī uz cietā seguma, bet uz zālāja pagaidām vēl nav daudz spēlējusi. Tiesa, šovasar Vimbldonā pārvarēja vienu kārtu, ar 6:4, 6:2 pieveicot savainojumu nomocīto britu tenisisti Loru Robsoni. Pēc tam cienīgs zaudējums pasaules otrajai raketei Simonai Halepai - 5:7, 3:6.

Tā Hadadai Majai bija pirmā tikšanās ar Top 10 spēlētāju. Otrā bija nākamajā mēnesī Sinsinati, kur viņa ar 2:6, 0:6 zaudēja tajā turnīrā neapturamajai Garbinjei Mugurusai. Hadadas Majas kontā ir viena (1-5) uzvara pret Top 20 spēlētājām, šogad Prāgā ar 6:3, 6:2 pieveicot 19. numuru Samantu Stousuru.

Ostapenko šodien būs pirmais fināls, kuru viņa spēlēs kā rangā augstāk esošā no abām tenisistēm. No pieciem fināliem viņai Seulā būs tikai otrais, kurā Aļonai ir lielāka finālu pieredze nekā pretiniecei. Pirmais tāds gadījums bija aprīlī Čārlstonā, kur Ostapenko savā trešajā finālā zaudēja pirmoreiz finālā tikušajai vienaudzei Darjai Kasatkinai. Toreiz spēles favorīte bija Krievijas tenisiste, bet šodien savā piektajā finālā Ostapenko pirmoreiz būs titula mača favorīte.