Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

2017.gada spēcīgākais vīrs – Artis Plivda

© Publicitātes foto

Sestdien, 9. septembrī, Rīgā, laukumā pie Okupācijas, norisinājās “Betsafe Latvijas Spēkavīru čempionāta” četrpadsmitās sezonas superfināls jeb izšķirošā cīņa par 2017.gada spēcīgākā vīra titulu, kuru sīvā konkurencē izcīnīja Artis Plivda.

Čempionāta superfinālā kopumā piedalījās astoņi spēkavīri. Katrs no viņiem bija noskaņots kaujinieciski, jo ikviens vēlējās pretendēt uz uzvarētāja kausu un 2017. gada spēcīgākā vīra titulu. Tomēr vingrinājumu daudzumus un lielie smagumi, kas katrā vingrinājumā nebija no tiem mazākajiem, nogurdināja atlētus.

Superfināls sākās ar “Latvijas nafta” 17 tonnas smagās degvielas cisternas vilkšanu, kurā ar lielisku rezultātu triumfēja šīs sezonas izteiktākais līderis Artis Plivda, pieveicot vingrinājumu 27,22 sekundēs. Zaudējot vairāk kā teju divas sekundes (29,43 sek.), viņam konkurenci pieteica Oskars Martužans. Savukārt labāko trijnieku pirmajā superfināla vingrinājumā noslēdza Magnuss Vucāns (30,88 sek.)

Nākamajā vingrinājumā “Labietis alus” plecu spēka kombinācija, kurā spēkavīriem bija jāpieveic pieci dažādi smagumi līdera loma mainījās. Vislabāk šajā vingrinājumā veicās aizvadītā gada spēcīgākajam vīram Aivaram Šmaukstelim, pievarot to 31, 94 sekundēs. Otrais atkal Martužans, uzrādot mazāk kā par sekundi sliktāku rezultātu (32, 18 sek.). Bet trešajā vietā Edgars Andersons ar 45, 25 sekundēm.

“Ferratum Bank” seifa celšanā dalīta pirmā/ otrā vieta Plivdam un Andersona, paceļot seifu desmit reizes. Trešais labākais rezultāts ar deviņām paceltām reizēm Šmaukstelim.

Kā ceturtais vingrinājums superfinālā bija “Nippon Auto” turēšana, kurā pirmais atkal Plivda (45, 44 sekundes). Bronzas godalga Jānim Šleckum (40,29 sek.), savukārt trešais labākais rezultāts 35, 57 sekundes Oskaram Martužanam.

Pēc četriem veiktiem vingrinājumiem, kas simbolizēja to, ka superfināla ir pusē līdera lomā ar 27,5 punktiem bija Artis Plivda, Pa pēdām viņam sekoja aizvadītā gada spēcīgākais vīrs Aivars Šmaukstelis, kurš vingrinājumu laikā bija ieguvis 24 punktus. Tikai par vienu punktu no viņa atpalika jaunais un talantīgais Oskars Martužans.

Pēc atelpas brīža atlēti ar jauniem spēkiem metās iekšā cīņā. Vingrinājumā “Husqvarna” pietupieni ar raideri vislabāk veicās Otomāram Skreijam, paceļot to septiņpadsmit reizes. Otrajā vietā ar piecpadsmit paceltām reizēm Šmaukstelis, bet trešajā vietā “Betsafe Latvijas Spēkavīru čempionāta” superfināla līderis Plivda (trīspadsmit paceltas reizes).

Turpinājumā sekoja “RERE Grupa” stafete, kurā atlētiem bija jāpievar trīs dažādi smagumi. Nogurums lika manīt, jo dažbrīd spēkavīri klupdami un krizdami teju teju līdz finiša līnijai spēja aiznest visus smagumus. Visveiklāk šajā vingrinājumā gāja Edgaram Andersona, kurš stafeti pieveica 29, 10 sekundēs. Otrais labākais rezultāts ugālniekam Oskaram Martužanam (31, 56 sek.). Viņam zaudējot vairāk kā sekundi, trešajā vietā ierindojās Jānis Šleckus (32,22 sek.).

Pēc sešiem veiktiem vingrinājumiem, sportisti stājās pretī superfināla pirmspēdējam vingrinājuma “Darba Drošības centra” pulkstenis. Liktenīgs tas izrādījās Magnusam Vucānam, kurš iepriekšējos vingrinājumus pieveica ar sakostiem zobiem dēļ sāpēm ceļgalā. Saprotot to, ka sacensības viņš nespēs turpināt, Vucāns pameta cīņas laukumu. Šajā vingrinājumā kārtējo uzvaru svinēja Plivda, pieveicot 615 grādus. Kareivīgi noskaņots Martužans devas veikt vingrinājumu, tomēr nogurums un spēku izsīkums darīja savu. Plivdu viņš nespēja pieveikt, lai arī pietrūka pavisam maz (595 grādi). Trešajā vietā ar 580 grādiem Didzis Zariņš.

Pēdējā superfināla vingrinājumā “Betsafe” Atlanta akmeņi visus pacelt izdevās tikai diviem atlētiem - Plivdam, kurš izdarīja 32, 5 sekundēs un Zariņam 44, 07 sekundēs. Ar pieciem paceltiem akmeņiem 29, 69 trešajā vietā ierindojās Jānis Šleckus.

Apkopojot punktus, pārliecinošu uzvaru svinēja Artis Plivda.

Otrajā vietā par desmit punktiem mazāk Oskars Martužans, bet labāko trijnieku noslēdza aizvadītā gada spēcīgākais vīrs Aivars Šmaukstelis.