Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Hamiltons uzvar Moncā un izvirzās F1 čempionāta vadībā

© Scanpix.ee

Aizvadot perfektas sacīkstes no starta līdz finišam, par Itālijas Grand Prix uzvarētāju kļuvis Lūiss Hamiltons, turklāt šis panākums "Mercedes" pilotam ļāvis pakāpties uz pirmo pozīciju F1 pasaules čempionāta kopvērtējumā.

Pēc tam, kad sestdien kvalifikācijas norisē iejaucās lietus, bet abi "Red Bull" piloti tika sodīti par dzinēju nomaiņu, uz posmu Moncas trasē līdzjutēji varēja vērot neierastu starta vietu izkārtojumu - vairāki vadošie piloti startēja zemāk nekā ierasts, kamēr citiem bija iespēja sacīkstes uzsākt no augstākām pozīcijām nekā parasti. Sacensību dienā trases asfalts bija pilnībā sauss.

Izcīnot jau 69. pole position karjerā, Hamiltons sestdien pārspēja Mihaela Šūmahera rekordu. Britu autosportistam startā izdevās noturēt pirmo pozīciju, kamēr cīņā par otro vietu Estebans Okons ("Force India") pirmajā līkumā tika garām Lensam Strolam ("Williams"), kura mēģinājumu izrauties vadībā īsi pirms tam bija nobloķējis Hamiltons. Tikmēr sīvāko cīņu pirmā apļa laikā aizvadīja Valteri Botass ("Mercedes") un Kimi Raikonens ("Ferrari"). Vispirms Raikonens pēc cīņas vairāku līkumu garumā izvirzījās ceturtajā pozīcijā, bet starta/finiša taisnē atkal priekšā nokļuva Botass, šoreiz noturoties priekšā. Sebastians Fetels ("Ferrari") tobrīd iekārtojās sestajā vietā.

Makss Verstapens ("Red Bull") startā bija pamanījies iegūt piecas pozīcijas un bija jau astotais, kad sadursmē ar Serhio Peresu ("Force India") pārdūra priekšējo labo riepu, izbrauca no trases un sabojāja cerības aizcīnīties līdz labam rezultātam.

Pa to laiku Hamiltons pamazām attālinājās no sekotājiem, bet Botass nākamo apļu laikā apdzina gan Strolu, gan Okonu, nokļūstot otrajā vietā. Progresēja arī Fetels, kurš ceturtajā aplī tika garām komandas biedram Raikonenam, bet drīz pēc tam apsteidza arī līdzīgā ātrumā braucošos Strolu un Okonu, nokļūstot trešajā pozīcijā.

Boksu apmeklējumi sākās neilgi pirms 20 apļu atzīmes sasniegšanas, taču līderi ar riepu maiņām nogaidīja un uzreiz pitstopos nedevās. No vadošās trijotnes braucējiem pirmais 32. aplī riepas mainīt iebrauca Fetels, kurš tobrīd visai ievērojami atpalika no "Mercedes" pilotiem, bet nākamajos apļos viņa piemēram sekoja Hamiltons un Botass, kuru starpā pirms tam savukārt bija aptuveni četras sekundes. Nekādi pārsteigumi nenotika, un šo braucēju starpā pozīciju izkārtojums nemainījās.

Tikmēr Raikonens, kurš boksos pabija jau 16. aplī, uz stratēģijas rēķina nespēja tikt garām Okonam, un konkurentu vēlāk apdzina trasē. Savukārt pa to laiku augstu bija pacēlies Daniels Rikjardo ("Red Bull"), kurš pēc starta atradās otrā desmitnieka vidū, bet riepu nomaiņas 39. aplī iekārtojās aiz Raikonena. Kad pitstopos bija pabijuši visi, aiz Hamiltona, Botasa un Fetela trijotnei sekoja Raikonens un Rikjardo, bet tālāk viņiem sekoja Okons un Strols. 41. aplī Rikjardo tika garām Raikonenam, paceļoties uz ceturto pozīciju.

Atlikušo apļu laikā "Mercedes" piloti varēja uzelpot un bez lieka riska aizbraukt pretī komandas dubultuzvarai - Hamiltons finišu šķērsoja pirmais, Botass otrais, bet kritni tālāk aizmugurē sacensības pabeidza Fetels. Rikjardo, kurš sacensību pēdējo daļu veica ar mīkstāka sastāva riepām nekā priekšā braucošie, bija cerība pacīnīties par trešo vietu, tomēr Fetelu austrālietis nenoķēra, gūstot ceturto vietu, kas pēc starta vietu soda saņemšanas ir lielisks rezultāts. Raikonens sacīkstes pabeidza piektajā vietā, Okons finišēja sestais.

Saspringta sacensību galotne izvērtās Strolam, kuru bija noķēris otrs "Williams" pilots Felipe Masa. Veterāns tomēr saglabāja astoto vietu, ļaujot gados jaunajam komandas biedram finišēt priekšā. Pirmo desmitnieku noslēdza Peress un Verstapens.

Scanpix.ee

Lūisam Hamiltonam šī ir sestā uzvara sezonā, otrā pēc kārtas, ceturtā Moncas trasē un 59. karjerā. Vēsturiskajā statistikā tas ir otrais labākais rādītājs, bet līdz rekordistam Mihaelam Šūmaheram vēl tālu - savulaik vācietis F1 sacīkstēs uzvarēja 91 reizi.

F1 pasaules čempionāta kopvērtējumā Hamiltons tagad kļuvis par sezonas līderi un pārspēj Sebastianu Fetelu par trim punktiem. "Mercedes" tikmēr vēl vairāk izdevies atrauties no "Ferrari" komandu vērtējumā.

Šis bija pēdējais šosezon Eiropā notiekošais F1 posms. Čempionāts turpināsies ar sacensībām 17. septembrī Singapūras ielu trasē.