Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Septiņiem Latvijas sportistiem veiks regulāras dopinga pārbaudes

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

No 35 sportistiem, kurus pastiprinātām dopinga pārbaudēm olimpiskajā sezonā izvirzījusi Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF), atrodami septiņi Latvijas pārstāvji - Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Lelde Priedulēna, Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis, Daumants Dreiškens un Matīss Miknis. Bet stāsts nav par to, kuri sportisti ir šajā sarakstā, bet gan par tiem, kuru tur nav.

Latvijas labāko skeletonistu un bobslejistu atrašanās šajā sarakstā ir loģiska, jo gan skeletona trijotne, gan bobsleja kvartets ir starp vadošajiem pasaulē. Taču loģika sāk klibot, kad blakus labākajiem Latvijas sportistiem nav atrodami citu valstu vadošie skeletonisti un bobslejisti.

Ja ziemā brīvdienās kaut pāris reizes esat vērojuši skeletona vai bobsleja sacensības, tad būsiet dzirdējuši par Aleksandru Tretjakovu vai Aleksandru Kasjanovu, varbūt pat Ņikitu Tregubovu. Bet, kas ir Anastasija Kohčeržova un Andrejs Lilovs? Pateikšu priekšā - Kohčeržova ir stumēja, kura pērn debitēja Pasaules kausa apritē, bet stūmējs Lilovs karjeras laikā piedalījies tikai četros Pasaules kausa posmos.

No skeletonistiem pastiprinātām pārbaudēm bez Dukuriem būs pakļauti arī Dienvidkorejas sportists Sunbins Juns (2. vieta PK kopvērtējumā), Aleksandrs Gasners (6. vieta) un brits Dominiks Pārsons (10. vieta), bet no skeletonistēm bez Priedulēnas pastiprināti kontrolēs Lielbritānijas skeletonistes Loru Dīsu (6. vieta) un Liziju Jārnoldu (9. vieta), kā arī vācieti Annu Fernštedu (8. vieta), nīderlandieti Kimberliju Bosu (12. vieta) un beļģieti Kimu Meilemansu (15. vieta).

Interesanta izvēle, ja ņem vērā, ka nu jau piemirstajā Maklārena ziņojumā starp dopinga lietotājiem Soču olimpiādē bija minēti pieci Krievijas skeletonisti(-es) un seši Krievijas bobslejisti(-es). Viens no Soču olimpiskajiem čempioniem, stūmējs Dmitrijs Truņenkovs šīgada sākumā saņēma četru gadu diskvalifikāciju par aizliegto vielu lietošanu, bet četri krievu skeletonisti(-es), ieskaitot Tretjakovu, tika diskvalificēti uz laiku. Neviena no viņiem šajā sarakstā nav.

Starp pastiprinātām dopinga pārbaudēm ieteiktajiem bobslejistiem bez Latvijas kvarteta un krieva Lilova ir arī Dienvidkorejas, Šveices un Polijas divnieka ekipāžas, kā arī pa vienam stūmējam no Monako, Austrijas un Vācijas.

Pēc kādiem kritērijiem izvēlēti 35 sportisti, nav zināms. Iespējams, IBSF varētu teikt, ka veikta izloze, taču pēc varbūtības teorijas septiņu Latvijas labāko sportistu iekļūšana šajā sarakstā ir praktiski neiespējama. Tikpat neiespējama, kā fakts, ka šajā sarakstā nav neviena ASV un Kanādas sportista. Neviena.

Tas apliecina, ka šis saraksts ir nevis cīņa pret negodīgajiem, bet gan ņirgāšanās par šiem sporta veidiem un to pārstāvjiem, nepalaižot garām iespēju ierēkt arī par dumpiniekiem. IBSF savu jēlumu pierādījusi jau ne reizi vien. Saraksts apliecina, ka šī organizācija to saprot un apzinās, bet tai par to nospļauties.