Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Ikauniecei-Admidiņai valsts rekords un Gecisas bronza

© F64

Pērnā gada olimpiādes ceturtās vietas īpašniece un Latvijas labākā sportiste Laura Ikauniece-Admidiņa (24) šodien ar nacionālo rekordu izcīnīja trešo vietu "Hypo-Meeting" prestižajās septiņcīņas sacensībās Gecisā, kur tradicionāli ir pasaules čempionāta cienīga konkurence.

Pēc pirmās dienas mūsējā ieņēma ceturto vietu (pērn tobrīd pozicionējās piektā, taču labāko trijnieks toreiz bija krietni tuvāk). Pieņemot, ka otrajā dienā līderes startēs savā līmenī, šorīt par galvenajām pretendentēm uz pjedestālu tika uzskatītas beļģiete Nafisatū Tiama, lielbritāniete Ketrīna Džonsone-Tompsone un vāciete Karolīna Šēfere, no kurām Laura Ikauniece-Admidiņa atpalika par vismaz 210 punktiem.

Šodienas sacensības sākās ar tāllēkšanu, jau pirmajā mēģinājumā latviete sasniedza 6.64m atzīmi, par 0.32 (!) labojot personīgo rekordu stadionā. Minētie 32 centimetri dod 104 punktus! Tikmēr konkurente Šēfere pirmajos divos mēģinājumos palika bez rezultāta, bet ar pēdējās cerības lēcienu uzlaboja personīgo rekordu par 26 centimetriem un kļuva par kopvērtējuma līderi. Summārajā ieskaitē Ikauniece-Admidiņa saglabāja ceturto pozīciju.

Pēc šķēpmešanas jūrmalniecei bija jāielaužas kopvērtējuma trijniekā (starp latvietes un lielbritānietes līdzšinējiem personīgajiem rekordiem šķēpmešanā ir 277 punkti). Laurai pirmajā mēģinājumā 53.59m, otrajā jau 56.17 (tuvu personīgajam rekordam), tikmēr minētajai lielbritānietei tikai 39.98. Pēdējā mēģinājumā septiņcīņas galvenā favorīte Nafisatū Tiama izmeta šķēpu un saķēra galvu - 59.32m (!). Pirms pēdējās disciplīnas Ikauniece-Admidiņa kopvērtējumā ieņem jau trešo vietu.

800m skrējiens bija pēdējā disciplīna. Pirms izšķirošā starta latvietei bija ļoti labas izredzes tikt uz pjedestāla, turklāt otrā vieta pat reālāka nekā ceturtā. Lai uzlabotu Latvijas rekordu septiņcīņā, Laurai vajadzēja noskriet ne lēnāk par 2:25.79 minūtēm, taču viņas 800m personīgais rekords ir 2:09.43. Laura Ikauniece-Admidiņa finišēja ceturtā pēc 2:11.76, līdz ar to kopvērtējumā sasniedza iespaidīgus 6815 punktus (nacionālais rekords labots par 193 punktiem) un izcīnīja bronzas medaļu.

Kā jau ziņots, starp pieteiktajām 28 septiņcīņniecēm latvietei bija piektais labākais personīgais rekords, pagājušajā gadā jūrmalniece sasniedza sezonas piekto labāko rezultātu pasaulē (6622 punkti - valsts rekords, kas bija spēkā vēl šorīt). Pirms sacensībām kā galvenā favorīte kotējās Rio olimpisko spēļu čempione Nafisatū Tiama (Beļģija), reālākās pārējās medaļu pretendentes bija lielbritāniete Ketrīna Džonsone-Tompsone un mūsu Laura Ikauniece-Admidiņa. Kā zināms, Riodežaneiro olimpiādes medaļnieces Džesika Enisa-Hila (Lielbritānija) un Brianna Teisena-Ītone (Kanāda) ir beigušas karjeru, līdz ar to citām tagad ir lielākas iespējas izpausties.

Atgādinām, ka 2016. gada Gecisas sacensībās Laura Ikauniece-Admidiņa ar 6622 punktiem laboja sev piederošo nacionālo rekordu un ieguva otro vietu, 2015. gadā 6436 punkti un astotā, 2014. gadā 6320 punkti un septītā, 2013. gadā 6186 punkti un sestā, bet vēl pirms gada bija 6282 punkti un vienpadsmitā vieta.