Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Ostapenko cīņa par pirmo uzvaru Parīzē

© Scanpix

"French Open" pirmajā dienā Latviju pārstāvēs Aļona Ostapenko, kura jau turnīra pirmajās minūtēs dosies kortā, lai aizvadītu cīņu pret amerikānieti Luisu Čiriko. Spēles sākums neilgi pēc plkst. 12:00.

"French Open" ir vienīgais no četriem "Grand Slam" turnīriem, kur Ostapenko vēl nav nevienas uzvaras (0-2). Aļona 2015. gadā kvalifikācijā ar 6:4, 3:6, 3:6 zaudēja Verai Duševinai, bet 2016. gadā pamatturnīrā ar 4:6, 5:7 piekāpās Naomi Osakai.

Ostapenko līdz šai sezonai "Grand Slam" turnīros startēja ar pieticīgiem rezultātiem - tikai divas uzvaras astoņās spēlēs, turklāt pirms "Australian Open" viņai "major" sacensībās bija piecu zaudējumu sērija. Melburnā to izdevās pārtraukt, turklāt pirmoreiz šī līmeņa turnīros Aļona tika līdz 3. kārtai, kur divreiz neizservēja maču pret Karolīnu Pliškovu, ciešot ļoti sāpīgu zaudējumu.

Parīzē Ostapenko ir laba izloze, kas ļauj domāt par vismaz Austrālijā iespētā atkārtošanu, ja ne pat tikšanu vēl tālāk. Pirmajā mačā Ostapenko pretī stāsies šogad tikai vienā spēlē uzvarējusī amerikāniete Luisa Čiriko.

Viņas mīļākais segums ir māls, savulaik uzaugot uz Amerikā izplatītā zaļā māla, bet viņa komfortabli jūtas arī uz Eiropas sarkanā māla, it īpaši tas attiecas uz šim segumam tik ļoti svarīgo slīdēšanu. Čiriko pārsvarā spēlē no gala līnijas, turklāt bez lielas dažādības. Atskaitot "topspinu", viņa pretiniecēm dzīvi īpaši sarežģīt nevar. Čiriko var nospēlēt gan pacietīgi, gan agresīvi, uzņemoties iniciatīvu. Ostapenko šajā mačā lielām problēmām taktikas ziņā nevajadzētu rasties, jo Čiriko spēlē Aļonai parocīgu tenisu. Spēka spēlē mūsu tenisistei būs pārsvars.

Čiriko tieši uz māla nospēlējusi karjeras labāko WTA turnīru. Luisa pagājušā gada maijā sensacionāli tika līdz Madrides "Premier Mandatory" turnīra pusfinālam. Čiriko toreiz Spānijas galvaspilsētā apspēlēja Moniku Nikulesku, Anu Ivanoviču un Darju Gavrilovu, kā arī no vienas cīņas bija brīva, jo savainojuma dēļ no 3. kārtas spēles atteicās Viktorija Azarenka.

Pērn Madridē nopelnītie punkti viņai ilgi ļāva atrasties ranga pirmajā simtniekā un arī paspēt tikt starp "French Open" dalībniecēm. Turnīra sastāva noteikšanas brīdī 17. aprīlī viņa vēl bija 65. vietā, bet dažas nedēļas vēlāk pēc Madrides punktu dzēšanās notika liels kritiens, tagad esot apmēram turpat, kur viņa bija pirms Madrides turnīra sākuma - 128. vieta pret 133. Viņas rekords ir 58. vieta, to sasniedzot pagājušā gada oktobrī.

Čiriko "Grand Slam" līmenī vienīgo uzvaru guva pirms gada Parīzē, kur 1. kārtā ar 6:2, 2:6, 8:6 pieveica citu amerikānieti Lorenu Deivisu, bet pēc tam ar 2:6, 1:6 zaudēja Venusai Viljamsai. Luisa "French Open" vēl spēlējusi arī 2015. gadā, kad ar 4:6, 2:6 piekāpās Jekaterinai Makarovai.

Čiriko šobrīd ir ļoti sliktā formā, vājos rezultātus ietekmējuši savainojumi. Luisa 2017. gadā uzvarējusi tikai vienā spēlē (1-8), ieskaitot kvalifikācijas turnīrus. Šī uzvara gūta martā Indianvelsā uz "hard" pret Itālijas veterāni Frančesku Skjavoni.

Čiriko uz māla šogad nospēlējusi nepilnus divus mačus. Aprīļa sākumā Čārlstonā viņa muguras savainojuma dēļ izstājās cīņā pret Anniku Beku (0:6, 0:3), pēc tam izlaižot pusotru mēnesi (arī Madrides turnīru, kur bija jāaizstāv ļoti daudz punktu). Luisa šonedēļ spēlēja Strasbūrā, kur ar 2:6, 3:6 piekāpās Gavrilovai.

Tikmēr Ostapenko uz sava vājākā seguma šogad nostartējusi labāk, nekā cerēts. Pērn viņai uz māla bija tikai divas uzvaras, abas gūstot Romā. Savukārt šogad Aļonai ir jau 14 uzvaras (ieskaitot piecas kvalifikācijas mačos "Premier" līmeņa turnīros Štutgartē un Romā). Ostapenko šosezon uz māla tikai vienreiz zaudējusi rangā zemāk esošai spēlētājai, kas notika Prāgā pret Kristīnu Pliškovu. Aļonai toreiz bija jāspēlē divi mači vienā dienā, nespējot atrast nepieciešamo enerģiju.

Ostapenko šodien ir tik liela favorīte (11.lv versijā 1.12-6.25), kāda viņa "Grand Slam" mačos vēl nav bijusi. Tas skaidrojams ne vien ar pretinieces neseno savainojumu un pieticīgo formu (tikai divas uzvaras pēdējos 12 mačos, abas gūstot pret ārpus Top 100 esošām tenisistēm), bet arī abu meistarības līmeni un Aļonas iespējām dominēt gaidāmajā spēlē.