Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Kurš būs nākamais Maira Brieža pretinieks?

© SCANPIX

Sakaujot vācieti Marko Huku, Mairis Briedis kļuva par WBC čempionu pirmajā smagajā svarā. Tas ir nebijis panākums Latvijas sportā, šī uzvara garantē vēl vienu nebijušu notikumu – Briedis nākamās cīņas aizvadīs, aizstāvot savu titulu. “Triobet” bukmeikeri norāda, ka visticamāk nākamais Brieža pretinieks būs krievu sportists Kudrjašovu, šādai iespējamībai piedēvējot koeficientu 3,00.

Teorētiski boksā sistēma ir vienkārša. Divu bokseru, Dmitrija Kudrjašova un Olanrevadžu Durodolas, cīņā tiek noskaidrots obligātais titula pretendents, ar kuru čempionam Mairim Briedim, gada laikā kopš titula iegūšanas, jāsarunā boksa mačs. Tomēr praksē viss nenotiek tik vienkārši, to uz savas ādas izjuta pats Briedis, kurš kā obligātais titula pretendents, pie cīņa ar britu Toniju Beljū netika.

Arī tagad teorētiski pie Brieža menedžeru durvīm būtu jāklauvē vienam pretiniekam pēc otra, taču praksē cīņas sarunāšana atkarīga no vairākiem apstākļiem, pārsvarā finansiāliem, un var tikai minēt, cik ieinteresēta būtu Vācijas vai Anglijas publika Brieža titulmačā pret kādu ne vietējo bokseri. Savukārt sarīkot šo cīņu Latvijā bez sponsora atbalsta būtu diezgan grūti.

F64

Brieža pārstāvji publiski izteikušies, ka pagaidām ar paziņojumiem par nākamās cīņas plānošanu un pretiniekiem iepauzēs. Šai pauzei iemeslu netrūkst, viens no iemesliem ir tāds, ka pagaidām nav skaidrība par to, kurš no sportistiem būs obligātais pretendents. Nozīmētā Kudrjašova un Durodolas cīņa no 20. maija tika pārcelta uz 3. jūniju, un joprojām pastāv neskaidrība par šīs cīņas norisi. Kudrjašovs savā profesionāļa karjerā pagaidām zaudējis tikai vienreiz un tieši Durodolam, tāpēc vēlmes revanšēties viņam netrūks.

WBC noteikumi paredz, ka Briedim obligātā titula aizstāvēšana jāveic gada laikā, līdz ar to laika vēl daudz, un Briedis var izvēlēties brīvprātīgo titula aizstāvēšanu, kas ļauj viņam tikties cīņā ar jebkuru citu WBC ranga pirmā piecpadsmitnieka pārstāvi.

Briedis kā nozīmīgās WBC organizācijas čempions nākotnē var pretendēt arī uz patiešām augsta līmeņa cīņām ar citiem čempioniem šajā svara kategorijā. Šobrīd tie ir Murats Gasijevs (IBF), Junjērs Dortikoss (WBA) un daudzu speciālistu vērtējumā šobrīd spēcīgākais pirmā smagā svara bokseris Oleksandrs Usiks (WBO) no Ukrainas. Taču šādu cīņu noorganizēt uzreiz kā pirmo titula aizstāvēšanu varētu būt pagrūti, tāpēc salīdzinoši drošs variants Brieža komandai būtu uzaicināt kādu bokseri, kas rangā atrodas zemāk un radītu mazākus draudus Brieža titula atņemšanai. Iespēja, ka Brieža nākamais pretinieks būs kāds cits, nevis Kudrjašovs, Durodola vai Makabu, ir novērtēta ar koeficientu 2,25.