Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

LOK apšauba apvienoto sporta bāzu ekonomiju

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Apvienojot četras nacionālās sporta bāzes vienā, administratīvie izdevumi varētu sarukt par apmēram 180 000 eiro, ir aprēķinājusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Savukārt nozarē strādājošie to nosauc par «pilnīgi sadomātu summu», kurai ar patiesajiem skaitļiem nav nekā kopēja. Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) sola jau drīzumā sagatavot savu redzējumu ne tikai attiecībā uz finansējumu, bet arī rosina nesteigties ar apvienošanu – vismaz līdz 2018. gada olimpiādei.

Pēc Nacionālās sporta padomes sēdes, kurā skatīts arī šis jautājums, premjers Māris Kučinskis atzina, ka par SIA Sporta centrs «Mežaparks», SIA Tenisa centrs «Lielupe», SIA Bobsleja un kamaniņu trase «Sigulda» un VSIA Kultūras un sporta centrs «Daugavas stadions» apvienošanu diskutēts par maz, lai jau tuvākajā laikā varētu pieņemt valdības lēmumu. Taču viņš nenoliedza, ka šajā IZM projektā jau tagad redzami savi ieguvumi, piemēram, iespēja piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus ēku siltināšanai. Šo aspektu akcentē arī IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs, atgādinot, ka kavēšanās un ilgas diskusijas var liegt pieeju ES naudai. Viens no nosacījumiem - visiem šiem sporta objektiem jābūt pilnībā valsts īpašumā, bet pašlaik Mežaparks pilnībā tāds nav. Līdz ar to šim sporta centram renovācija ietu secen. Tāpat esot skaidrs arī tas, ka - apvienojot vai ne - jāstiprina visu šo bāzu kapacitāte, kas vienā kapitālsabiedrībā būtu paveicams vieglāk un ar mazākiem izdevumiem.

E. Severs uzskata, ka vismaz līdz jūnija beigām lēmums būtu jāpieņem, lai varētu ķerties klāt energoefektivitātes projekta izstrādāšanai un īstenošanai. Tāpēc padomē nolemts, ka sarunām ar nozari un priekšlikumu iesniegšanai tiek noteikts termiņš līdz 10. maijam.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis norāda, ka jau šobrīd IZM konceptuālajā ziņojumā saredz vairākas kļūdas, kas būtu jālabo. Arī IZM minēto ekonomiju viņš nodēvē par «pilnīgi sadomātu summu». Tā neesot pamatota uz reāliem aprēķiniem, bet teorētiskiem pieļāvumiem, pēc principa - cik it kā vajadzētu būt. Patiesībā nav analizēts, ka šobrīd tas viss izmaksā lētāk. To pierādot arī Siguldas trases direktora Daiņa Dukura iesniegtie skaitļi. Administratīvie izdevumi kopā ar darba devēja obligātajām sociālajām iemaksām gadā ir 96 059 eiro, bet IZM aprēķinos redzams kas cits: 139 852 eiro. «Centralizētas pārvaldības gadījumā šīs izmaksas lēstas 144 218 eiro. Starpība starp reālo situāciju un ministrijas sniegto ir 43 793 eiro. Iznāk, ka centralizētā pārvaldība administratīvos izdevumus palielinās pat par 48 159 eiro,» uz neatbilstībām vērš uzmanību D. Dukurs.

LOK iesaka līdz 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm nesteigties ar apvienošanu - vismaz attiecībā uz Siguldas trasi un Mežaparku. Optimālajā variantā katra no tām būtu attīstāma kā patstāvīga kapitālsabiedrība: Mežaparku «izveidojot par valsts nozīmes sporta medicīnas, rehabilitācijas, zinātnes un treniņu centru, pielāgojot to sporta spēļu komandu un pielāgotā sporta vajadzībām», bet Siguldas trasei «saglabāt finanšu dotāciju esošajā apjomā».