Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Sports

Interesanti: Kādas sporta nodarbības gatavi izmēģināt Latvijas iedzīvotāji?

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Saskaņā ar pētījumu vairums Latvijas iedzīvotāju vēlētos izmēģināt dažādu veidu jogu, kā arī interesējas par samērā jauno krosfitu, zumbu un laika pārbaudi izturējušo aerobiku. Iegūtie dati liecina, ka rīdzinieki visvairāk interesējas par jaunajiem sporta veidiem, savukārt reģionu iedzīvotāji parasti gribētu izmēģināt boksa, aerobikas un tenisa nodarbības.

Latvijas iedzīvotāju aptaujas gaitā iegūtais fizisko nodarbību, kuras viņi gribētu izmēģināt, saraksts ir šāds:

  • Joga. Šis sporta nodarbību veids jau daudzus gadus saglabā stabilu vietu vispopulārāko sporta veidu vidū. 15 % aptaujāto gribētu izmēģināt viņiem neierastus jogas paveidus, piemēram, antigravitātes jogu, Bikrama jogu (ko mēdz dēvēt arī par karsto jogu), spēka jogu un daudzus citus. "Arī speciālistu šajā jomā netrūkst — privātās studijās daudzi treneri piedāvā jogu kā garīgo praksi, bet sporta klubos var koncentrēties uz šī jautājuma fizisko pusi," stāsta fiziskās sagatavotības treneris Kristaps Ence. "Vienmēr var atrast kaut ko sev pa prātam."
  • Dejas, jo īpaši dejas ap stieni. Ar dejām, jo īpaši ar dejām ap stieni gribētu izmēģināt nodarboties 13 % respondentu, no kuriem 93 %, protams, ir sievietes.
  • Krosfits. Šim sporta veidam ir raksturīga intensīva slodze, tāpēc ar to parasti nodarbojas vīrieši. Sporta zīmola 4F aptauja liecina, ka krosfitu gribētu izmēģināt 11 % respondentu, un absolūtais vairākums no viņiem ir vīrieši.
  • Teniss. Šo klasisko un diezgan dārgo sporta veidu gribētu izmēģināt 10 % aptaujāto.
  • Zumba un aerobika. Katru no šīm fiziskajām nodarbībām gribētu izmēģināt 9 % Latvijas iedzīvotāju, turklāt aerobiku — galvenokārt reģionālo pilsētu iedzīvotāji, bet zumbu — rīdzinieki.
  • Bokss un ekstrēmie sporta veidi. Gan boksu, gan ekstrēmos sporta veidus gribētu izmēģināt 6 % Latvijas iedzīvotāju.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Atlikušie 27 % nosauca citus sporta veidus, ko viņi vēlētos izmēģināt, piemēram, hokeju, basketbolu, piedalīšanos autosacīkstēs u. c. "Skaidri redzams, ka uz sporta veidu vietu sarakstā liela ietekme ir bijusi daiļā dzimuma pārstāvēm. Tas nepārsteidz, jo viņu valstī ir vairāk nekā vīriešu, tieši tāpēc joga un dejas ir izrādījušās tik populāras," komentē treneris. "Joga ir laba jebkurā vecumā, dejas, protams, arī, taču dejas ap stieni ir spilgti izteikta jaunatnes tendence. Savukārt krosfits ir vīriešu sporta veids ar intensīvu slodzi. Es neieteiktu sākt nodarboties ar krosfitu, ja līdz tam neesat trenējies — šādus treniņus sākt no nekā ir ļoti grūti un var būt traumatiski."