Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Beljū sensacionāli sakauj savainoto Heju

© scanpix

Britu bokseris Tonijs Beljū (29-2-1, 19KO) šonakt izcīnīja negaidītu uzvaru savā debijā smagajā svarā, 11. raundā ar tehnisko nokautu sakaujot bijušo pasaules čempionu divās svara kategorijās Deividu Heju (28-3, 26KO).

Pirms cīņas par neapstrīdamu favorītu tika uzskatīts Hejs. Viņš pērn atgriezās boksā pēc trīsarpus gadu pauzes, izcīnot divas pārliecinošas uzvaras pār mazpazīstamajiem Marku De Mori un Arnoldu Džerdžaju. Beljū pēdējos gados bija cīnījies krietni aktīvāk un regulārāk, izcīnot astoņas uzvaras pēc kārtas pirmajā smagajā svarā (arī izcīnot WBC titulu), taču šīs nakts cīņa bija Beljū debija smagsvaros. Pirms cīņas abi bokseri viens otram bija veltījuši daudz spilgtu izteikumu, tostarp Hejs bija solījis Beljū iznīcināt ātri un brutāli. Tagad bokseriem atlika ķerties no vārdiem pie darbiem, realizējot solījumus ringā.

Pirmo raundu abi bokseri iesāka aktīvi, vairāk uzbrukumā strādājot Hejam, kamēr Beljū lielākoties atbildēja ar pretuzbrukumiem. Pakāpeniski iniciatīva arvien vairāk pārgāja Heja pusē, taču uzbrukuma noslēguma fāzē bijušais divu svara kategoriju čempions lielākoties kļūdījās, neizmantojot iespējas ar jaudīgu sitienu satricināt Beljū. Līdz sestajam raundam viss ritēja pēc Heja scenārija, bet tad sekoja diezgan negaidīts pavērsiens.

Sestajā raundā vispirms Beljū pabija uz ringa grīdas, pēc tam arī Hejs, taču nevienā no gadījumiem tiesnesis nefiksēja nokdaunu. Taču raunda turpinājumā Heja krita vēl divreiz un pēdējais no tiem tika ieskaitīts kā nokdauns. Uz pārtraukumu starp raundiem Hejs devās stipri pieklibodams, radot bažas par cīņas karstumā gūtu savainojumu.

Turpmākajos raundos tas tikai apstiprinājās. Heja kāju darbība bija faktiski apstājusies, kas plašas uzbrukuma iespējas pavēra Beljū, kurš izteikti dominēja septītajā raundā. Hejs atbildēja ar vairākiem pretuzbrukumiem, kas gan nopietnus draudus pretiniekam neradīja. Turpinājumā Hejs meklēja iespējas pabeigt cīņu ar vienu sitienu, tomēr Beljū veiksmīgi izvairījās. Ar ierobežoto uzbrukuma arsenālu Hejs demonstrēja diezgan pieticīgu sniegumu, taču arī Beljū noforsēja notikumus un pacietīgi gaidīja savu iespēju. Cīņas atrisinājums pienāca 11. raundā, kad Hejs vispirms veiksmīgi trāpīja Beljū, taču nespēja veiksmīgo uzbrukumu attīstīt, bet vēlāk piedzīvoja nokdaunu (lai arī tiešu sitienu, iespējams, nesaņēma), pēc kura ringā izlidoja balts dvielis, vēstot, ka Heja komanda ir padevusies. Pārsteidzošs Beljū triumfs ar tehnisko nokautu 11. raundā.

Pēc cīņas Hejs neattaisnojās par savainojumu, vien norādīja, ka traumējis potīti, taču ringā vienalga uzvarējis labākais.