Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Dukuri sāk cīņu par pasaules čempionāta medaļām

© SCANPIX

Martins un Tomass Dukuri piektdienas pusdienlaikā Kēnigszē, Vācijā, (1. brauciens 12:00) sāks sezonas svarīgākās sacensības - pasaules čempionātu, aizvadot pirmos divus braucienus. Martins Kēnigszē trasē tēmēs uz savu piekto pasaules čempiona titulu un trešo pēc kārtas.

Lai arī Martinam Dukuram sezona neiesākās gluži kā plānots (ceturtā vieta Vistlerā, piektā Leikplesidā), taču uz pasaules čempionātu viņš ieradies sev ierastā statusā - kā Pasaules kausa līderis un galvenais favorīts.

Tomass Dukurs savukārt pašlaik ieņem sev neierasti zemo desmito vietu, jo šosezon trijniekā iekļūts tikai reizi, bet Īglsā tika saņemta diskvalifikācija tehnisku pārkāpumu dēļ. Pie medaļu kandidātiem viņš gan tik un tā tiek piesaukts. Pagaidām savā karjerā Tomass PČ medaļu ieguvis vienreiz, 2015. gadā kāpjot uz goda pjedestāla trešā pakāpiena, lai gan pēdējās sešās sezonās Tomass veselu 21 reizi bijis labāko trijniekā Pasaules kausa posmā.

Martins šosezon izcīnījis trīs uzvaras PK posmos, taču salīdzinoši stabilāku sezonu aizvadījis Soču olimpiskais čempions Aleksandrs Tretjakovs. Viņš tikai vienreiz palicis ārpus labāko trijniekā, arī tad ieņemot ceturto vietu, taču viņa PK kopvērtējuma pozīcijas iedragā provizoriskās diskvalifikācijas dēļ izlaistais Altenbergas posms. Tretjakovam sākotnēji arī bija paredzēts, ka PČ varēs aizvadīt savā trasē Sočos, taču plašo protestu dēļ, ieskaitot Latvijas izlases iesniegtos, IBSF lēma to pārcelt uz Vāciju.

Pasaules čempionātā toties nepiedalīsies cits medaļu pretendents - PK vicelīderis Sunbins Juns nolēmis šīs sacensības izlaist. Līdz ar to Martins ir visai izteikts galvenais favorīts uz zeltu, kas gan būs jāapliecina arī trasē četru braucienu summā. Martins ir uzvarējis jau četros pasaules čempionātos, šajā rādītājā esot skeletona sabiedrības rekordists, bet šajā nedēļas nogalē viņam iespēja gan savu pārsvaru nostiprināt, gan uzstādīt jaunu rekordu - kļūt par pirmo, kurš uzvarējis trīs PČ pēc kārtas. Līdz šim tas nav izdevies nevienam.

Jāpiemin, ka abi Latvijas pārstāvji trasē rīt dosies uzreiz viens pēc otra. Martinam ir 13. starta numurs, bet Tomasam - 14.

Rīt pirmos divus braucienus aizvadīs arī skeletona dāmas, kuru vidū sekmīgu sezonu aizvada Lelde Priedulēna. Viņa uz pasaules čempionātu atbraukusi kā PK sestās vietas īpašniece, tiesa, tiešā cīņā par medaļām pagaidām neiesaistās. Priedulēnas labākais rezultāts šosezon ir divas piektās vietas, bet lielākoties nācies palikt uzreiz aiz labāko sešinieka. Viņa trasē dodies ar 11. starta numuru.

Sacensību kalendārs šoreiz izveidots tā, ka sestdienas rītā sieviešu skeletonistes aizvadīs savus izšķirošos braucienus, kamēr vīriešu konkurencē būs dienas pārtraukums un zelta medaļas ieguvējs tiks noskaidrots tikai svētdienas rītā. Svētdien medaļas sadalīs arī bobslejā, četrinieku ekipāžu konkurencē, kurām pirmie divi braucieni sestdienas pēcpusdienā.

Bobsleja četriniekos pieteiktas 34 ekipāžas, to vidū arī dvas Latvijas. Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Jānis Jansonu, Matīsu Mikni un Raivi Zīrupu norādīti kā 14. starta numura īpašnieki, bet Oskars Melbārža vadītā ekipāža ar Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu startēs 17. Pilotam Uģim Žaļimam savukārt neizdevās iegūt Latvijai trešo ekipāžu šajās sacensībās, un viņš PČ nepiedalīsies.

Lai arī Melbārdis PK kopvērtējumā šosezon ir 14. vietā, viņš ir pašreizējais pasaules čempions, ar kuru jārēķinās jebkurā gadījumā. Savas ambīcijas Melbārdis arī uzskatāmi apliecināja iepriekšējā posmā Īglsā, kurā izcīnīja pirmo vietu. Uzvara PK posmā šosezon ir arī Ķibermaņa ekipāžas rēķinā - panākums Sanktmoricā.