Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Sevastova turpinās lielo iespēju turnīru Dubaijā

© SCANPIX

Anastasija Sevastova (WTA 35.) pusdienlaikā Dubaijas "Premier 5" turnīra ceturtdaļfinālā sacentīsies ar ranga 76. vietā esošo Ķīnas tenisisti Cjanu Vanu, kura šī turnīra 1. kārtā izslēdza Aļonu Ostapenko. Aļonai tajā pašā laikā dubultspēļu ceturtdaļfināls.

Ja Sevastovas tikšana līdz tik nozīmīga turnīra ceturtdaļfinālam nav liels pārsteigums, tad Vanas atrašanās Dubaijas Top 8 ir negaidīts rezultāts. Tiesa, arī ķīniete tik tālu tikusi, izmantojot lielisko situāciju, kad visos trīs mačos bija jāspēlē pret tenisistēm, kuras nav pieskaitāmas elitei.

Kad notika turnīra izloze, Sevastovas zarā ceturtdaļfinālā, ņemot vērā spēlētāju reitingu, tika prognozēts Karolīnas Pliškovas un Johannas Kontas duelis. Čehiete zaudēja jau savā pirmajā cīņā, bet Lielbritānijas tenisiste turnīrā nepiedalījās pēdas savainojuma dēļ. Tā rezultātā no visiem četriem ceturtdaļfināliem Sevastovas un Vanas mačā tiksies divas neizsētās tenisistes, kamēr pārējos trīs mačos būs viena izliktā sportiste.

Vana līdz ceturtdaļfinālam visos trīs mačos uzvarēja divu setu cīņās, ar 7:6(1), 6:2 pieveicot Aļonu Ostapenko, ar 6:3, 6:1 sagraujot Onsu Žabēru un ar 6:1, 6:4 izslēdzot Kristinu Mladenoviču, kura iepriekšējā dienā sakāva Pliškovu.

Sevastovas un Vanas progress turnīrā bijis ļoti līdzīgs, ne vien uzveikto spēlētāju stipruma ziņā (abām divas Top 40 uzvaras), bet arī veidā, kā šie panākumi gūti. Abas izcēlušās ar stabilu spēli, spējot pretinieces piespiest daudz kļūdīties. Piemēram, mačā pret Ostapenko ķīnietei nekas ārkārtējs nebija jādemonstrē - Aļona toreiz vairāk zaudēja, nekā Cjana uzvarēja. Un tas pats sakāms arī par ķīnietes maču pret Mladenoviču.

Vana pirmoreiz vienā WTA turnīrā guvusi vairāk par divām uzvarām, kā arī pirmoreiz vienā turnīrā izcīnījusi divas Top 40 uzvaras. Viņas karjeras lielākais sasniegums ir Karolīnas Vozņacki pieveikšana 2013. gadā Kualalumpurā - 2:6, 7:6(1), 6:1. Dānijas tenisiste tobrīd atradās ranga 10. vietā, bet Vanai bija tikai 186. vieta, toreiz spēlējot tikai ceturto maču WTA pamatturnīros un gūstot pirmo uzvaru.

25 gadus vecā Vana ar tenisu sāka nodarboties deviņu gadu vecumā, to darot nevis ar domu par profesionālo sportu, bet gan formas uzturēšanas nolūkā. Viņa 2006. gadā uzvarēja Ķīnas U-16 čempionātā, bet gadu vēlāk triumfēja U-18 grupā.

Profesionālās karjeras laikā pārsvarā spēlēts ITF tūrē, kur viņai ir 13 vienspēļu tituli. WTA līmenī viņai ir bilance 19-34, ne reizi netiekot tālāk par ceturtdaļfinālu, šajā posmā zaudējot visus četrus mačus. Dubaijā viņai ir pirmais "Premier" līmeņa ceturtdaļfināls.

Kamēr Vana vēl ne reizi nav spēlējusi WTA pusfinālā, Sevastova tik tālu centīsies nokļūt sesto reizi. Anastasijai ceturtdaļfinālu mačos ir 5-13 bilance. Uzvaras gadījumā viņai izdodos sasniegt pirmo "Premier" pusfinālu. Sevastova divreiz spēlējusi šī līmeņa turnīru ceturtdaļfinālos, 2010. gadā Pekinā zaudējot Na Lī un 2015. gadā Maskavā piekāpjoties Svetlanai Kuzņecovai.

Sevastovai šodien būs pirmā tikšanās ar Vanu. Lai arī vienai pret otro vēl nav spēlēts, abas šī turnīra ietvaros ir sacentušās ar tenisisti, kura spēlēt tādu tenisu, kāds ir šodienas pretiniecei. Vanai tāda spēle bija pret Žabēru, bet Sevastovai vistuvāk ir mačs pret Riski.

Vana pārsvarā spēlē uz gala līnijas, kur var izmantot gan uzbrukuma, gan aizsardzības tenisu, spēcīgi un bīstami spējot uzsist no abām pusēm. Viņas arsenālā ir arī "slaiss" un "dropšots", tiesa, šie sitieni netiek izmantoti tik bieži, kā to dara Sevastova. Spēka ziņā viņa var piedāvāt vairāk nekā Sevastovas pirmās trīs pretinieces, turklāt vismaz pagaidām spēlējusi kvalitātes ziņā tīru tenisu.

Sevastovas un Vanas mačs plkst. 12:00 atklās vienspēļu ceturtdaļfinālu programmu. Tajā pašā laikā otrajā nozīmīgākajā kortā notiks pirmais dubultspēļu turnīra ceturtdaļfināls, kurā Ostapenko kopā ar Kanādas tenisisti Gabrielu Dabrovski gaida ļoti sarežģīts uzdevums, spēkojoties ar olimpiskajām čempionēm Jekaterinu Makarovu un Jeļenu Vesņinu.