Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Latvijas iedzīvotāji labprātāk skrien nevis piedalās komandas spēlēs

© Raitis Plauks, F64 Photo Agency

Saskaņā ar sporta apģērbu zīmola 4F veikto pētījumu vairums Latvijas iedzīvotāju no visu veidu fiziskajām nodarbībām izvēlas tieši skriešanu — tā ir atbildējusi gandrīz puse aptaujāto jeb 48 %, kas nodarbojas ar skriešanu vismaz reizi nedēļā.

Visnepopulārākais sporta veids ir komandu spēles, savukārt sporta zāles cienītāji un vienaldzīgie pret to ir sadalījušies gandrīz līdzīgi: vairākas reizes nedēļā sporta zāli apmeklē 37 % Latvijas iedzīvotāju, bet mazliet vairāk nekā ceturtdaļa (27,4 %) to vispār nedara.

Aptauja liecina, ka populārāko sporta veidu saraksts, ar kuriem Latvijas iedzīvotāji regulāri nodarbojas vismaz reizi nedēļā, izskatās šādi.

  • Skriešana. 48 % respondentu skrien vismaz reizi nedēļā, no tiem 27 % — divas vai trīs reizes nedēļā. Ar skriešanu nekad nenodarbojas sestdaļa aptaujāto jeb 15 % respondentu.
  • Patstāvīgi treniņi sporta zālē. Vairākas reizes nedēļā uz sporta zāli dodas 37 % Latvijas iedzīvotāju, bet mazliet vairāk nekā ceturtdaļa (27,4 %) to vispār nedara. Vismaz laiku pa laikam sporta zāli apmeklē gandrīz trešdaļa Latvijas iedzīvotāju — 28 %.
  • Grupu nodarbības fiziskās sagatavošanas klubā. Gandrīz trešdaļa (32 %) Latvijas iedzīvotāju nekad neapmeklē grupu treniņus sporta zālē, bet 36 % to dara vairākas reizes nedēļā.
  • Treniņi mājās. Laiku pa laikam mājās trenējas 28 % respondentu, bet 15 % to dara katru dienu!
  • Dejas. 40 % respondentu nenodarbojas ar dejām, bet gandrīz tikpat daudzi — 37 % — laiku pa laikam tomēr dodas uz deju nodarbībām. Vismaz reizi nedēļā dejot dodas 14 % respondentu.
  • Peldēšana. Tāpat laiku pa laikam Latvijas iedzīvotāji dodas uz baseinu — 44 % aptaujāto nodarbojas ar peldēšanu, bet neregulāri. Savukārt 13 % Latvijas iedzīvotāju dodas uz peldēšanu katru nedēļu.
  • Komandu spēles. Visnepopulārākā sporta nodarbību forma ir komandu spēles, piemēram, futbols, basketbols, lakross un citas. Tajās nekad nepiedalās puse Latvijas iedzīvotāju (50 %), un tikai laiku pa laikam spēlē 30 %. Desmitā daļa aptaujāto spēlē komandu spēles vairākas reizes nedēļā.

Aptauju 2016. gada jūnijā ir veikusi aģentūra A. W. Olsen & Partners. Aptaujā piedalījās 650 respondentu.