Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Oficiāli: Tretjakovs atstādināts uz izmeklēšanas laiku

© SCANPIX

Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) līdz 19. janvārim atstādinājusi 2014. gada olimpisko čempionu skeletonā Aleksandru Tretjakovu, pēdējās olimpiādes bronzas medaļnieci Jeļenu Ņikitinu, kā arī skeletonistes Olgu Potiļicinu un Mariju Orlovu, šodien apstiprina Krievijas Bobsleja federācija.

"Saskaņā ar antidopinga noteikumiem Tretjakovs, Ņikitina, Potiļicina un Orlova atstādināti līdz 19. janvārim," informē krievu federācijas preses sekretāre Anna Makarova. Atstādinātie skeletonisti nevarēs piedalīties tuvākajos divos Pasaules kausa posmos: 6.-7. janvārī Altenbergā un 14.-15. janvārī Vinterbergā. Pēc pirmajiem diviem posmiem Aleksandrs Tretjakovs ir kopvērtējuma līderis.

Aizvadītā gada nogalē, izmeklējot iespējamos antidopinga noteikumu pārkāpumus, IBSF paziņoja par četru Krievijas skeletonistu atstādināšanu, taču uzvārdi netika nosaukti. Medijos neoficiāli tika minēti pieci skeletonisti - tagadējie četri un vēl karjeru beigušais Sergejs Čudinovs. Šādu nesakritību var skaidrot sekojoši. 23. decembrī portāls neveitalia.it publiskoja krievu sportistus ar skrāpējumiem uz dopinga testu pudelītēm Šoču olimpiādē (saraksts ir ŠEIT). Tikai viens pirmā veida ("Type 1") skrāpējums nav pietiekams pierādījums, lai ierosinātu lietu, ja vien nav vēl citu pierādījumu. Vadoties no neveitalia.it sniegtās informācijas, Čudinovam bija tikai viens šāds skrāpējums. Tāpat viens šāds skrāpējums it kā bija arī Soču olimpskajai čempionei daiļslidošanā Adelīnai Sotņikovai, līdz ar to lieta nav ierosināta.

Atgādinām, ka Soču olimpiskajās spēlēs skeletonā vīriešiem pirmo vietu izcīnīja Aleksandrs Tretjakovs, otro atstājot Latvijas sportistu Martinu Dukuru, kamēr piekto vietu ieguva Sergejs Čudinovs, bet sestais palika Ņikita Tregubovs. Arī sieviešu konkurencē labāko sešiniekā bija trīs Krievijas pārstāves - Jeļena Ņikitina ieguva bronzu, Olga Potilicina bija piektā, bet Marija Orlova sestā.

Kā jau ziņots, 2016. gada 18. jūlijā Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās komisijas vadītājs Ričards Maklarens publiskoja izmeklēšanas rezultātus par Krievijas dopinga programmu 2014. gada Soču olimpiādē - valsts esot apzināti piedalījusies un kontrolējusi dopinga lietošanas piesegšanu. Tika lēsts, ka ziņojuma otrajā daļā jau būs konkrētāka informācija. Īsi pirms ziņojuma otrās daļas atklāšanas Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pagarināja sankcijas pret Krieviju. 9. decembrī publiskotais otrais ziņojums apstiprināja pirmajā ziņojumā izdarītos secinājumus par valsts atbalstīto dopinga sistēmu Krievijā. Tostarp tika norādīts, ka Soču spēlēs manipulācijas ar dopinga testiem notika arī diviem sportistiem, kuri izcīnīja četras zelta medaļas. Pierādījumi liecina, ka 12 medaļnieku dopinga testu pudelītes tikušas nesankcionēti atvērtas. Reaģējot uz šiem notikumiem, IBSF decembrī nolēma pārcelt Krievijā ieplānoto 2017. gada pasaules čempionātu uz Vāciju.