Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Dopinga skandāls: uz izmeklēšanas laiku diskvalificē četrus Krievijas skeletonistus

© Scanpix

Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) paziņojusi, ka potenciālo dopinga programmas pārkāpumu Soču olimpiskajās spēlēs dēļ no sacensībām uz nekonkrētu laiku diskvalificēti četri Krievijas skeletonisti. Viņu vārdi oficiāli netiek izpausti.

Soču olimpiskajās spēlēs skeletonā vīriešiem pirmo vietu izcīnīja Aleksandrs Tretjakovs, otro atstājot Latvijas sportistu Martinu Dukuru, kamēr piekto vietu ieguva Sergejs Čudinovs, bet sestais palika Ņikita Tregubovs. Arī sieviešu konkurencē labāko sešiniekā bija trīs Krievijas pārstāves - Jeļena Ņikitina ieguva bronzu, Olga Potilicina bija piektā, bet Marija Orlova sestā.

IBSF oficiāli paziņojusi, ka diskvalificē no sacensībām četrus no šiem sešiem sportistiem, jo saņēmusi SOK informāciju, ka pret viņiem uzsākta izmeklēšana aizdomās par antidopinga programmas pārkāpumiem Soču olimpiskajās spēlēs. Viņi nevarēs piedalīties IBSF rīkotajās sacensībās, ieskaitot Pasaules kausu un pasaules čempionātu, līdz viņu izmeklēšanas beigām, taču viņu vārdus IBSF nenosauks līdz izmeklēšanas beigām, jo nav tiesīga to darīt, bet visi jau tikuši informēti par diskvalifikāciju, kas stājas spēkā kopš šodienas.

Tiesa, nākamais PK posms skeletonā paredzēts jau pēc nedēļas Altenbergā, un pēc Krievijas izlases pieteikuma šim posmam varētu būt iespējams gūt visai skaidrus secinājumus. Iespējams gan arī, ka Krievijas Bobsleja un skeletona federācija izvēlas publiskot diskvalificēto vārdus jau iepriekš.

IBSF informē, ka nav tiesīga veikt izmeklēšanu par olimpiskajās spēlēs veiktajiem pārkāpumiem, kā arī sodu piemērošanu par tiem, kas paliks SOK Disciplinārās komitejas pārziņā. Taču IBSF ir tiesīga piemērot pagaidu diskvalifikāciju savu sacensību ietvaros, ko arī izdarījusi.

„Pēc Maklārena ziņojuma publicēšanas mums visiem sportā klājies grūti,” citēts IBSF prezidents Ivo Feriāni. „Mūsu organizācija ir apņēmības pilna veikt visus nepieciešamos soļus, lai atjaunotu mūsu sporta veida reputāciju, taču tam būs nepieciešama visu iesaistīto pušu sadarbošanās. Krievijas Bobsleja federācija mums ir izteikusi atbalstu šajā jautājumā, lai noskaidrotu patiesību.”

Šīs sezonas PK sākumā kopvērtējumā vadībā pagaidām ir Tretjakovs, kamēr Tregubovs ieņem sesto vietu, bet neviens cits Krievijas skeletonists Ziemeļamerikas posmos nestartēja. Savukārt sieviešu konkurencē Orlova ir augstākajā vietā no Krievijas pārstāvēm, proti, 11., tieši aiz Lelde Priedulēnas.

Jāatgādina, ka Krievijā bija paredzēts pasaules čempionāts skeletonā šosezon, taču vairāku sportistu, ieskaitot Latvijas skeletona izlases, aktīvo protestu un pieteikto boikotu dēļ tas tika pārcelts uz Vāciju.

Izmantotie resursi:
Imposition of Provisional Suspension of Four...