Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Vaņins ceturto reizi karjerā nosaukts par Latvijas labāko futbolistu

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Par Latvijas gada labāko futbolistu piektdien ceturto reizi karjerā un otro gadu pēc kārtas nosaukts valstsvienības un Šveices kluba "Zurich" pamatvārtsargs Andris Vaņins

Vaņins ir pirmais Latvijas spēlētājs, kurš karjerā ticis pie četrām valsts gada labākā futbolista balvām.

Pašlaik 36 gadus vecais Vaņins šādu godu iepriekš izpelnījās arī 2008. un 2013.gadā, kā arī pērn. Zīmīgi, ka tādējādi vārtsarga pozīcijas spēlētājs par Latvijas labāko futbolistu tiek nosaukts jau ceturto gadu pēc kārtas, jo aizpērn šo balvu ieguva nu jau karjeru noslēgušais Aleksandrs Koliņko.

Vaņins ir stabils Latvijas izlases pirmais numurs. Kopš 2009.gada Vaņins pārstāvēja citu Šveices komandu "Sion", kurā ilgstoši bija pamatvārtsargs, taču iepriekšējās sezonas beigu daļā viņš zaudēja vietu Sjonas kluba vārtos. Jūnijā latvietis pievienojās Šveices pēc spēka otrās līgas komandai "Zurich", kas iepriekšējā sezonā ieguva Šveices kausu, tādējādi tiekot pie tiesībām UEFA Eiropas līgas grupu turnīrā.

Eirokausos "Zurich" līdz pēdējai kārtai cīnījās par vietu izslēgšanas turnīrā, taču 1/16 finālā neiekļuva. Savukārt Šveices pēc spēka otrajā līgā "Zurich" pēc 18 mačiem jeb puses no turnīra ir pārliecinoša līdere, tuvāko sekotāju apsteidzot par 12 punktiem un braši soļojot pretī augstākajai divīzijai. Ar 18 mačos ielaistiem desmit vārtiem "Zurich" ir pārliecinoši labākā komanda turnīrā šajā statistikas rādītājā, lielu artavu dodot arī Vaņinam.

Savukārt par Latvijas labāko futbolisti tika godāta valstsvienības un Latvijas čempiones Rīgas Futbola skola (RFS) vārtsardze Marija Ibragimova.

Tikmēr Andrejs Aleksejevs saņēma balvu kā valsts labākais telpu futbolists, bet labākā pludmales futbolista balvu ieguva Gatis Rožkalns.

Par šīgada Latvijas labāko futbola tiesnesi atzīts Aleksandrs Anufrijevs, kurš šo balvu saņēma pirmoreiz karjerā, kamēr kā Latvijas labākais futbola tiesneša asistents astoto gadu pēc kārtas tika godināts Haralds Gudermanis.

Par "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas labāko spēlētāju tika nosaukts "Jelgavas" pussargs Gļebs Kļuškins, bet par turnīra labāko treneri tika atzīts čempiones Jūrmalas "Spartaka" galvenais treneris Oļegs Kubarevs. Kubarevs karjeru turpinās savā dzimtajā Baltkrievijā, tomēr viņš bija ieradies uz laureātu paziņošanas vakaru.

Virslīgas labākā vārtsarga balvu saņēma "Jelgavas" cietokšņa sargātājs Kaspars Ikstens, viņa komandas biedrs Gints Freimanis tika pie labākā aizsarga balvas, kamēr "Spartaku" līdz Latvijas čempionu titulam aizvedušais Jevgeņijs Kazačoks tika atzīts par labāko pussargu, bet labākā uzbrucēja balva tika atdota Ģirtam Karlsonam no bronzas medaļas laureātes "Ventspils".

Karlsonam tika arī labākā vārtu guvēja balva. Viņš pretinieku vārtos sasita 17 bumbas, rudenī pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriežoties arī valstsvienībā.

Tikmēr skaistākā vārtu guvuma balva tika pasniegta Latvijas pasi saņēmušajam "Liepājas" argentīniešu pussargam Kristianam Damianam Torresam, kurš augusta beigās dažas minūtes pirms pamatlaika beigām ar lielisku sitienu no nepilniem 30 metriem pārspēja "Riga" vārtsargu, kaldinot liepājnieku uzvaru.

Savukārt virslīgas turnīra godīgas spēles jeb "fair-play" balvu saņēma "Daugavpils", kas aizvadītajā sezonā zaudēja vietu valsts spēcīgākajā līgā, bet labākās spēļu organizācijas balvu saņēma vicečempione "Jelgava".

Par "komanda.lv" pirmās līgas labāko futbolistu atzīts "Olaine"/"Super Nova" spēlētājs Vugars Askerovs, bet 37 vārtu autors Dmitrijs Kuzmins no "Tukums-2000"/TSS komandas tika sumināts kā turnīra rezultatīvākais futbolists. Tikmēr par labāko pirmās līgas treneri godināts "Babītes" stūrmanis Mihails Miholaps, bet turnīa "fair-play" balvu saņēma "Preiļu" vienība.

Savukārt gada labākā futbola masu medija balvu saņēma "Sportacentrs.com", bet šī portālā apskatnieks Edmunds Novickis trešo gadu pēc kārtas tika pie Valērija Karpuškina vārdā nosauktās labākā futbola žurnālista balvas. Tikmēr labākās futbola fotogrāfes balvu saņēma Nora Krevņeva.

Par gada Latvijas jaunatnes labāko futbolistu tika nosaukts pussargs Kazačoks, kurš kļuva par Latvijas čempionu un pārstāvēja Latvija U-21 izlasi. Kazačoks pie šīs balvas tiek pēc trīs gadu pārtraukuma

Jura Docenko vārdā nodēvēto gada labākā jaunatnes futbola trenera balvu saņēma bērnu futbola centra "Daugavpils" speciālists Ivans Maksimčuks, bet Genādija Šitika balvu kā gada labākā jaunatnes futbola organizatore saņēma Maira Mihelsone no futbola skolas "Metta". Savukārt balvu kā Latvijas šīgada radošākais bērnu un jauniešu futbola klubs saņēma futbola skola "Leevon". Tikmēr speciālbalvu saņēma komanda "Varakļāni", kas kā "Ghetto Games" uzvarētāji otro reizi pēc kārtas triumfējuši Eiropas 3x3 futbola čempionātā.

Kopumā laureāti tika sumināti 26 nominācijās.

Labākā futbolista balvai šogad atsevišķi pretendenti netika izvirzīti, tāpēc LFF Nacionālo izlašu treneru padome, virslīgas un pirmās līgas klubu galvenie treneri un kapteiņi, biedrība "Latvijas Futbola virslīga", LFF Valdes locekļi un balsojumam no LFF puses apstiprinātie žurnālisti varēja balsot par jebkuru ārzemēs vai Latvijā spēlējošu futbolistu ar Latvijas pasi.

Laureātu vakara balvu ieguvēji tiek noteikti atklātā balsojumā, kura rezultāti būs publiski pieejami pēc pasākuma noslēguma.