Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Ar septiņām spēlēm šodien sāksies 11.pasaules čempionāts florbolā vīriešiem

© Ritvars Raits, Floorball.lv

Tas brīdis ir klāt! Ar septiņām spēlēm šodien sāksies 11.pasaules čempionāts florbolā vīriešiem. Turnīra atklāšanas dienā cīņā iesaistīsies 14 no 16 dalībvalstīm, bet centrālajā mačā Latvijas izlase 19:30 spēkosies ar Zviedriju.

Ceļu negriezīs nevienam. Arī zviedriem Latvijas florbola valstsvienībai izloze lēma, ka grupu turnīrā jācīnās ar astoņkārtējiem pasaules čempioniem, vienīgo valstsvienību, kas spēlējusi visu čempionātu finālos Zviedriju, kā arī Čehiju, kuru jau daudzus gadus lūko "nokost" latvieši, vienu reizi to arī paveicot un neizbēgamie pēdējo gadu konkurenti cīņā par piekto vietu - norvēģi.

Pirmā tikšanās reize ar zviedriem mūsu valstsvienībai bija jau pašā pirmajā pasaules čempionātā, kad tika ierakstīts 1:18 (1:9, 0:6, 0:3), vienīgos vārtus Latvijas izlases labā gūstot pašreizējam Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniekam Edmundam Valantim. Nākamā tikšanās reize bija jau pēc nepilna gada, kad Somijā norisinājās Pasaules spēles - sporta forums, kurā pēc 20 gadu pārtraukuma florbols nākamgad atkal būs pārstāvēts. Somijā latvieši kapitulēja ar rezultātu 2:25 (0:12, 0:4, 2:9), vārtus gūstot Sergejam Aleksandrovam un bijušajam valstsvienības kapteinim Oskaram Stepiņam. Līdz šim labākās sekmes latviešiem bija 2000.gada pasaules čempionātā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, kad jau otrajā minūtē latviešus vadībā izvirzīja Artis Malkavs, bet zviedri vadībā izvirzījās tikai pirmās trešdaļas pēdējā sekundē! Visā spēlē zviedri bija pārāki ar 5:2 (2:1, 2:0, 1:1), latviešiem vēl vienus vārtus gūstot Kristiānam Lisovskim.

Divus gadus vēlāk Somijas pilsētā Helsinkos ar titulētajiem "vikingiem" nūjas nācās krustot ceturtdaļfinālā un šoreiz latvieši palika sausā, zaudējot ar rezultātu 0:16 (0:9, 0:5, 0:2). Pēc šīs sagrāves ar zviedriem nebija jātiekas vairāk kā sešus gadus, nākamo maču aizvadot pasaules čempionātā Čehijas pilsētā Ostravā, kur latvieši pirmo reizi pretinieku vārtsargu spēja sarūgtināt veselas četras reizes, zaudējot maču ar 4:12 (144, 2:3, 1:5). Interesanti, ka arī pēc piektās savstarpējās spēles neviens no latviešiem nebija guvis vairāk kā vienus vārtus pret "trīs kroņu komandu", jo ar precīziem metieniem atzīmējās Jānis Jansons, Atis Blinds, Ingus Laiviņš un Ivo Preiss. Visbeidzot, pašlaik pēdējā tikšanās bijusi pirms diviem gadiem pasaules čempionātā Zviedrijas pilsētā Gēteborgā, kad tika zaudēts ar rezultātu 2:11 (1:5, 1:6, 0:0). Toreiz abus vārtus Latvijas izlases labā guva Atis Stepāns, kuram bija iespēja tikt arī pie hat-trick, taču neizdevās realizēt soda metienu. Arī uz 2016.gada čempionātu "zviedru klients" Stepāns bija mūsu valstsvienības kandidātu pulkā, taču beigās palika ārpus svītras.