Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

WADA aicina atzīties Krieviju dopinga lietā

© Xinhua/Sipa USA

Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) veikusi paziņojumu, kurā aicina Krieviju atzīties par valsts sponsorētu dopinga piesegšanu, tādā veidā vismaz nedaudz uzlabojot savu tēlu un pasaules sporta sabiedrības attieksmi.

Bijušais Krievijas sporta ministrs un pašreizējais Krievijas antidopinga komisijas vadītājs Vitālijs Smirnovs atbildēja, sakot, ka Krievija nekad nav veikusi valsts atbalstītu dopinga piesegšanas programmu. Krievijas sportisti šogad tika diskvalificēti no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Starptautiskā olimpiskā komiteja pēc tam pieņēma lēmumu diskvalifikāciju atstāt spēka individuālo sportu pārstāvjiem.

Tas notika pēc tam, kad neatkarīga komisija konstatēja pierādījumus par to, ka Krievija 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu laikā veikusi valsts sponsorētu dopinga programmu. WADA atzīmējusi, ka otrs šādas neatkarīgas komisijas paziņojums būs 9. decembrī. Arī šoreiz to apkopo profesors Ričards Maklarens.

Kreigs Rīdijs, kurš trešo reizi pārvēlēts WADA prezidenta amatā, atzīmēja, ka WADA veiksmīgi strādā, lai tiktu skaidrībā ar Krievijas dopinga lietu. ''Fakts ir tāds, ka Maklarena vadītā komisija atklājusi, ka no Krievijas bijuši pārkāpumi, iesaistot gan Maskavas laboratoriju, gan Sporta ministriju. Tas mums ir jāņem vērā. Esmu patiesi noskaņots, lai šo lietu izpētītu vēl tālāk. Mums vajag, lai Krievija piekāpjas.''

WADA paziņoja, ka veiks jaunas sankcijas pret Krieviju, lai aizsargātu tos sportistus un organizācijas, kuras ir stingri pret dopinga lietošanu. ''Ir skaidrs, ka būs jāveic sankcijas, bet, lai to izdarītu, vēl ir jāizdara liels darbs. Būs vajadzīga milzīga izpēte un apspriešanās, lai veiktu galējo lēmumu.''

Pēc WADA sanāksmes Skotijas pilsētā Glāzgovā organizācija arī paziņoja, ka sportisti joprojām ir apdraudēti no hakeriem, kas mēģina piekļūt atlētu medicīniskajai informācijai. Krievijas hakeriem iepriekš jau tas izdevās, atklājot vairākus ASV sportistus, kas ar atļauju lieto dažādus aizliegtos medikamentus.