Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Ventspils uzņems Jēkabpili, VEF grib revanšēties Liepājai

© F64

Šovakar ar trim spēlēm sāksies jaunā "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezona. Pirmajā spēļu kārtā lielisku pirmssezonu aizvadījusī "Ventspils" uzņems latvisko "Jēkabpili", vicečempione VEF Saldū tiksies ar nesenajiem pāridarītājiem "Liepāju/Triobet", savukārt čempione "Valmiera/Ordo" viesosies Ogrē pie otrajai sezonai līgā gatavās "Ogres/Kumho Tyre".

Pagājusī bija 25. jubilejas sezona un zīmīgi, ka tajā triumfēja nevis kāda no ierastajām fināla komandām, bet gan "Valmiera/Ordo", izcīnot savu pirmo titulu vēsturē. Salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, notikusi viena būtiska izmaiņa - starp elites līgas vienībām vairs neatrast "Jelgavas" vārdu. Līdz ar to komandu skaits noapaļots līdz desmit, tiesa, vienmērīga turnīra norisei arvien traucē atsevišķu komandu (VEF un "Valka/Valga") startēšana vien divos apļos. Pārējās astoņas komandas katra ar katru spēlēs četras reizes.

Vietu kārtību tabulā noteiks izcīnīto uzvaru procents. Sešas labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram, kas sāksies aprīļa beigās. "LMT Straumes" vietā šosezon spēļu translācijas regulārajā turnīrā nodrošinās "Lattelecom", kas sola rādīt pa divām spēlēm nedēļā. Piemēram, šodien no Saldus tiks demonstrēta VEF un "Liepājas/Triobet" spēkošanās (komandām ļauts nodrošināt tiešraides arī saviem spēkiem, pagaidām zināms tikai par LU lēmumu rādīt savas spēles).

Pirmās gan laukumā dosies citas komandas - "Ventspils" mājās uzņems "Jēkabpili". Kurzemniekiem pēc neveiksmes (citādi nosaukt bronzas izcīnīšanu Ventspilī nevar) pagājušajā sezonā izdevies paveikt teicamu sagatavošanās darbu jaunajai sezonai. Sākot ar komandas komplektācijas darbu un beidzot ar fizisku gatavošanos sezonai. Sastāvs izveidots ļoti dziļš un pat tagad, kad ierindā arvien nav Kristapa Janičenoka un Māra Gulbja, Kārlim Muižniekam drīzāk jādomā, kā sadalīt minūtes visiem spēlētājiem. Baltijas līgas kausa finālā paklupts pret valmieriešiem, taču jāņem vērā arī objektīvie apstākļi - ierindā nebija Folarina Kempbela, bet jau pašā mača sākumā savainojumā iedzīvojās pamata spēka uzbrucējs un komandas kapteinis Andrejs Gražulis.

"Jēkabpils" laicīgi apzinājās savas iespējas un attiecīgi sāka komplektēt sastāvu, izveidojot Latvijas līdzjutējam ļoti simpātisku sastāvu - tikai no vietējiem spēlētājiem. Palikuši pieci spēlētāji no iepriekšējās sezonas, vēl vairāki atgriezušies pēc neliela pārtraukuma, piemēram, Andrejs Šeļakovs un Jurijs Aleksejevs), bet pirmos soļus profesionālajā basketbolā spers no studijām ASV atgriezies spēka uzbrucējs Artūrs Vītiņš. Pirmssezonā demonstrēts sakarīgs sniegums, kas liek domāt, ka jēkabpilieši būs nopietni pretendenti cīņā par medaļām. Komandas vadība uzticēta bijušajiem "Latvijas Universitātes" sistēmā kopā strādājušajiem Rūdolfam Rozītim un Gunāram Gailītim.

Gunāra brālim Jānim pie VEF stūres šovasar nācās piedzīvot krasas izmaiņas - komandā no iepriekšējās sezonas palika tikai viens pats Mārtiņš Meiers. Tomēr sarežģītais komplektācijas darbs Latvijas čempionāta vajadzībām noritējis sekmīgi (labam startam VTB līgā jaudas varētu pietrūkt), un jādomā atkal atvēris līdzjutēju sirdis, jo sastāvā pārsvarā pulcēti labi zināmi vietējie kadri. Kaspars Vecvagars un Abduls Gadijs ir divi dažāda stila saspēles vadītāji, malās skatītājus gatavi priecēt izlases kapteinis Jānis Blūms un kolorītais Armands Šķēle, vienīgi zem groziem ar Meiera un cīnītāja Arnolda Helmaņa pūliņiem pret brangāk nokomplektētiem pretiniekiem varētu nebūt gana.

Arī liepājniekiem starpsezonā notikušas ievērojamas izmaiņas. Pirmkārt, galvenā trenera postenī, jo Uvis Helmanis pieņēmis čempionu izaicinājumu, bet viņa vietā atgriezies Agris Galvanovskis. Sastāvā it kā ir pat pieci pagājušās sezonas spēlētāji, tomēr liela daļa no tiem ir jaunie, kuriem līdz šim nav bijusi liela loma rezultāta veidošanā. Abi amerikāņu aizsargi izskatās pēc labiem papildinājumiem, to pašu var teikt par Artūra Ausēja, Dāvja Rozīša un Artjoma Butjankova piesaistīšanu. Jaunā kvalitātē sevi var pieteikt Roberts Krastiņš un Kārlis Lasmanis, bet pirmos soļus profesionālā basketbola laukos spers talantīgais spēka uzbrucējs Rihards Bērziņš, kurš pārnācis no "VEF skolas".

Nesen notikušajā pārbaudes turnīrā Liepājā mājinieki pārsteidza līdzjutējus, svinot uzvaru pār VEF. Skaidrs, ka arī šodien favorītes loma tiks atvēlēta rīdziniekiem, kuriem neveiksme pagājušajā nedēļā būs papildus motivācija. Taču skaidrs, ka kurzemnieki nevienu brīdi negrasās griezt ceļu, vēl jo vairāk pēc tāda pārliecība lādiņa, ko deva panākums jau minētajā pārbaudes mačā.

Sezonu šodien oficiāli uzsāks arī čempione "Valmiera/Ordo", kas viesosies pie pagājušās sezonas debitantes "Ogres Kumho/Tyre". Ogrēniešiem starpsezonā jauns galvenais treneris - Latvijas U16 izlases vadītājs Artūrs Visockis-Rubenis, kuram šis būs pirmais darbs pēc LU, tātad pirmais darbs ar pilnīgi profesionālu komandu. Ogres atbalstītāja vēriens kļuvis lielāks, un tas ļāva starpsezonā veikt atbilstoši līmenim (šosezon debija Baltijas līgā) vērtīgus papildinājumus garajā galā - klāt nākuši ogrēnieši Gints Antrops un Jānis Pozņaks. Noteikti vērā ņemams papildinājums būs arī Kristaps Pļavnieks. Kombinācijā ar kodola saglabāšanu no pagājušās sezonas, dažu jauno spēlētāju vēlamā progresa sagaidīšanu un jaunu vēsmu ieviešanu no trenera puses Ogre var pacīnīties par iekļūšanu izslēgšanas turnīrā.

Arī čempionei starpsezonā izdevās saglabāt komandas kodolu - sastāvā ir pat septiņi no pagājušās sezonas vīriem. Jā, varbūt sastāvs nav tik dziļš un pagaidām pat var teikt - ļoti plāns, jo no savainojumiem turpina atgūties Artūrs Bērziņš un Haralds Kārlis. Pa viļņiem aizvadīto pirmssezonu valmierieši noslēdza skaisti - ar uzvaru pār "Ventspili" astoņu spēlētāju sastāvā, un tas ir apliecinājums gan spēlētāju, gan treneru (Uvim Helmanim pirmā sezona pie "Valmieras/Ordo" stūres) kvalitātei. Tāpat kā kārtējais apliecinājums tam, ka nekas nav mainījies - Valmierā spēlēt pret Valmieru būs ārkārtīgi sarežģīti jebkuram pretiniekam.