Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Kanāda pirmajā finālspēlē apspēlē Eiropas izlasi

© Scanpix

Kanādas hokeja izlase ar uzvaru 3:1 uzsākusi Pasaules kausa finālsēriju, kas norisināsies līdz divām uzvarām. Eiropas izlasē vienīgos vārtus guva Tomāšs Tatars, bet Kanādai divus vārtus noorganizēja Maršāna-Krosbija-Beržerona maiņa.

Kanādas izlase, kas līdz atjaunotā Pasaules kausa finālam nokļuva bez zaudējumiem, tika uzskatīta par izteiktu favorīti mačā pret no astoņu valstu hokejistiem nokomplektētajai Eiropas izlasei. Eiropas komanda turnīra gaitā bija aiz sevis atstājusi ASV, Čehiju un Zviedriju, bet zaudējusi vienu no saviem līderiem Marianu Gāborīku, kurš traumas dēļ nevarēs divus mēnešus palīdzēt arī savai NHL komandai Losandželosas „Kings”. Pieredzējušā slovāka vietā šodien sastāvā bija iekļauts dānis Mikels Bedkers.

Eiropas izlase jau 21. sekundē ieguva tiesības spēlēt vairākumā pēc Breda Maršāna noraidījuma, turklāt Maršāns mirkli iepriekš bija izlīdzējis vārtsargam Kerijam Praisam un atvairījis vārtos lidojošu ripu. Bet Kanāda pēc šī agrā trieciena atguvās, mazākumu izturēja un ļoti ātri attaisnoja savu favorītes statusu, izvirzoties vadībā.

Par to jau trešajā minūtē parūpējās Kanādas pirmā maiņa, kad ātrajā uzbrukumā Patrīss Beržerons piesaistīja aizsargu un vārtsarga Jaroslava Halāka uzmanību un atstāja ripu Maršānam, kurš tikko bija atgriezies laukumā un guva savus ceturtos vārtos turnīrā. Arī otrie Kanādas vārti 13. minūtē bija ātrajā uzbrukumā, kurā Raiens Geclafs pie tukša vārtu stūra atrada Stīvenu Stemkosu.

Lai arī Kanāda pirmo periodu noslēdza ar 2:0 vadību, tās pārsvars spēles ziņā nemaz nebija tik acīmredzams. Eiropas izlase uzbruka vairāk un pārspēja Kanādu metienu ziņā ar 13:9. Otrajā periodā eiropieši arī panāca savu, un pēc nesen Rīgā OS atlases turnīrā spēlējušā vācieša Denisa Zeidenberga metiena ripa nokļuva pie viņa partnera Tomāša Tatara, kurš apslidoja Praisu un samazināja deficītu līdz 1:2.

Praiss šajā mačā izcēlās ar 32 atvairītiem metieniem no 33 un neļāva izgājienā viens pret vienu iemest Andrejam Sekeram. Savukārt Halāks otrā perioda otrajā pusē un trešajā periodā bija spiests pieredzēt arvien aktīvāku Kanādas uzbrukumu klāstu un tika vēlreiz pārspēts 50. minūtē. Arī šo vārtu guvumu nokārtoja Kanādas pirmā maiņa, Sidnijam Krosbijam veicot atspēli no aizvārtes Beržeronam, kurš uzreiz pārvirzīja ripu vārtos. Mača beigās ar divu vārtu pārsvaru Kanāda jau varēja spēlēt visai droši un noturēja uzvaru 3:1.

Atšķirībā no citiem lielajiem izlašu turnīriem, Pasaules kausa finālā uzvarētājs tiks noteikts sērijā līdz divām uzvarām. Nākamais mačs paredzēts pēc divām dienām, arī 3:00 naktī pēc Latvijas laika.