Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Sports

Krosbijs pret Ovečkinu, Kanāda pret Krieviju par vietu finālā

© f64

Pasaules kausā hokejā jānoskaidro divas labākās komandas. Pirmajā pusfinālā šonakt pulksten 2:00 pēc Latvijas laika mājiniece Kanāda tiksies ar Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Krievijas izlasi. Laukumā atkal tiksies Sidnijs Krosbijs un Aleksandrs Ovečkins.

Labākajā sastāvā Kanādas izlase pēdējoreiz zaudēja 2010. gada Vankūveras olimpisko spēļu grupu turnīrā. Sekojušas 13 uzvaras pēc kārtas: četras Vankūverā, sešas Soču olimpiskajās spēlēs 2014. gadā un trīs Pasaules kausā. Visos mačos piedalījušies septiņi hokejisti: aizsargi Šī Vēbers un Drū Dautijs, uzbrucēji Džonatans Teivzs, Raiens Geclafs, Korijs Perijs, Patrīss Beržerons un komandas kapteinis Sidnijs Krosbijs.

"Tas, protams, ir lieliski un patīkami, taču pirms pusfināla pret Krieviju iepriekšējiem mačiem nav nekādas nozīmes. Ir jādomā tikai uz priekšu," sacīja Krosbijs, kurš trīs spēlēs izcēlies ar diviem vārtiem un divām piespēlēm. "Domāju, ka uzticība un ticība ir kopā ar mums, un patīkami, ka tā. Ir labi, ja esi spēlējis kopā citiem dažāda veida mačos, pārvarējis grūtības, izveidojies komandas rakstus. Taču pirms pusfināla nevienai no iepriekšējām spēlēm nav nekādas nozīmes."

Divkārtējais olimpiskais čempions, kurš 2015. gadā uzvarēja arī pasaules čempionātā, aizvadītajā sezonā tika pie otrā Stenlija kausa, Pitsburgas "Penguins" uzbrukuma kodolu veidojot kopā ar krievu centru Jevgeņiju Malkinu, kurš tagad atradīsies ierakumu pretējā pusē. Izslēgšanas mačos Krosbijs guva sešus vārtus un pievienoja 13 piespēles, bet Malkina kontā seši vārti un 12 piespēles.

Ikdienā spēlējot kopā, viņiem satikties laukumā gadās ļoti reti, tāpēc daudz populārāks ir duelis starp Krosbiju un Krievijas izlases kapteini Aleksandru Ovečkinu, kurš izšķirošajā grupas spēlē, jo ievadā ar 1:2 tika zaudēts Zviedrijai, pret somiem uzvaras vārtos nokārtoja metienu tukšos vārtos Vladimiram Tarasenko. Starp viņiem pirmās maiņas centrā darbojās cits Vašingtonas "Capitals" uzbrucējs Jevgeņijs Malkins, jo spēlēt nevarēja pieredzējušais Pāvels Dacjuks.

"Man nav nekas pret to, ka Kanādas izlasi sauc par paredzamu. Man patīk uzvarēt un patīk kontrolēt lietas. Nepatīk pārsteigumi. Nevajag pārsteigumus ne Ziemassvētkos, ne dzimšanas dienā. Un arī ne pusfinālā pret Krievijas izlasi," kategorisks bija kanādiešu galvenais treneris Maiks Bebkoks. Tikmēr pretējā nometne cer uz pārsteigumu - vēl dienu pirms mača Oļega Znaroka palīgs Harijs Vītoliņš nevarēja atbildēt, vai Dacjuks varēs doties laukumā. Iepriekš pats Znaroks pauda, ka šāda iespēja ir gaužām neliela.

Krievijas lielākā cerība ir vārtsargs Sergejs Bobrovskis. Pēdējā spēlē pret somiem viņš neielaida vispār, bet svarīgajā uzvarā pret Ziemeļamerikas U23 komandu atvairīja 43 metienus, 18 no tiem - pēdējā trešdaļā. "Tas ir milzīgs izaicinājums," par sastapšanos ar Kanādas uzbrukumu teica 28 gadus vecais ripu ķērājs. "Viņiem ir lieliski spēlētāji. Būs ļoti interesanti." Bobrovskis prognozēja, ka spēles ritējums būs pavisam citāds nekā grupas mačos. "Spiediens uz abām komandām ir daudz lielāks nekā iepriekš."

2014. gada olimpiskajās spēlēs komandas nūjas nekrustoja, bet 2010. gadā Vankūverā duelis notika ceturtdaļfināla. Kanādieši iemeta četras ripas pirmajā trešdaļā un svinēja graujošu uzvaru ar 7:3. Kā būs šoreiz? Spēles sākums pulksten 2:00 pēc Latvijas laika.