Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Iespēja pielikt spožu punktu pret mājiniekiem

© f64

2017. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas vīriešu volejbola izlase garantējusi vismaz otro vietu grupā un dalību izslēgšanas spēlēs. Pēc divām uzvarām divās dienās mūsējiem šodien pulksten 18:30 priekšā mājinieku horvātu pārbaudījums.

Latvijas valstsvienība, kas pirmajā sabraukumā guva divas uzvaras un piekāpās tikai favorītiem slovākiem, kuri 2011. gada Eiropas čempionātā ierindojās piektajā vietā, otro apli sāka tieši ar pārsteidzošu slovāku pieveikšanu četros setos - 25:17, 25:22, 17:25, 25:22. Pēc pārliecinošā ievada, kad izdevās gūt sešus punktus pēc kārtas un uzvarēt 12 no pirmajām 15 izspēlēm, galvenais treneris Raimonds Vilde neslēpa, ka bijis satraukums par turpmāko mača gaitu, tomēr latvieši nodemonstrēja gan dzelzs raksturu, gan dzelzs nervus.

Vakardien tika garantēta vismaz otrā vieta apakšgrupā un cīņas turpināšana par kvalificēšanos Eiropas čempionātam, kurā mūsējie spēlējuši vienu reizi - pirms 21 gada. Trīs setos izdevās pieveikt Izraēlas izlasi, kas cīņas gaitā spēja uzlabot sniegumu, taču ne apdraudēt latviešu pozīcijas - 25:15, 25:18 un 25:23.

Šodien pret Izraēlu spēkosies mūsējo galvenie konkurenti slovāki (ja divām komandām būs vienāds punktu skaits, kā tas iespējams Latvijas un Slovākijas gadījumā, tad vispirms skatās setu bilanci, pēc tam - mazos punktus), kamēr Latvijas valstsvienībai priekšā spēle ar laukuma saimniekiem horvātiem, kurus pirmajā sabraukumā pieveicām trīs setos, tikai vienu reizi ļaujot sasniegt 20 punktu atzīmi - 25:19, 25:21 un 25:19.

Tomēr Horvātijas izlase pēdējos desmit gados trīs reizes spēlējusi Eiropas čempionāta finālturnīrā, ieskaitot pagājušo gadu, kad neizdevās izkļūt no apakšgrupas, bet 2005. gadā sasniegts pat ceturtdaļfināls.

Izteikts sāncenšu līderis ir Igors Omrčens, kura karjeras līkloči aizveduši līdz Japānai. Ar četros mačos gūtajiem 86 punktiem viņš ir kvalifikācijas turnīra rezultatīvākais spēlētājs. Latvijas izlases rindās labākais ir Hermans Egleskalns - 84 punkti, kas gūti piecās spēlēs. Omrčens divas reizes kļuvis par Eiropas līgas rezultatīvāko spēlētāju.

Šodien laukumā dosies arī Latvijas sieviešu izlase, kas pagaidām cīnās bez uzvarām. Priekšā duelis ar galveno favorīti Itāliju, kuras pārākums pirmajā aplī tika atzīts trīs setos - 12:25, 15:15 un 6:25. Spēles sākums pulksten 21:30 pēc Latvijas laika.

Vakar mūsējās trīs setos zaudēja Ukrainai. Pirmajā aplī izdevās pacīkstēties tikai ar austrietēm, uzvarot divus no pirmajiem trim setiem, tomēr beigās zaudējums ar 2:3.

Latvijas izlases sastāvs:

Ingars Ivanovs, Aivars Petruševičs, Toms Vanags, Toms Švāns, Andis Cimoška, Romāns Saušs, Hermans Egleskalns, Gatis Slavens, Denis Petrovs, Artis Caics, Edvarts Buivids, Ruslans Sorokins