Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas futbolistiem cīņa pret Andoru

© F64

Mariana Pahara vadītā Latvijas nacionālā futbola izlase šovakar viesos pret Andoru uzsāks 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācija ciklu. Retā spēle, kad Latvija ir izteikta favorīte, tāpēc svarīgi sākt ar trim punktiem. Mača sākums pulksten 21:45.

Latvijas grupā ir viena FIFA ranga desmitnieka izlase, un tā ir 2016. gada Eiropas čempione Portugāle, kura šobrīd ieņem sesto vietu. Lai gan pēc izlozes kapteinis Kaspars Gorkšs izteicās, ka grupā nav nevienas izcili spēcīgas izlases, sniegums Eiropas čempionāta finālturnīrā ļoti nopietni attiekties liek arī pret Šveici (18.) un Ungāriju (19.). Tāpat grupā ir iepriekšējā Fēru salas (135.), kas labi nospēlēja iepriekšēju ciklu, un Andora (203.).

Latvija šobrīd FIFA rangā ierindojas 110. pozīcijā, tādējādi jau pirms turnīra gribās domāt, ka četras uzvaras savā kontā ierakstīsim. Pret Andoru patiesi nav citu iespēju kā gūt sešus no sešiem iespējamajiem punktiem divās spēlēs, bet Fēru salas rada zināmu piesardzību. Skaidrs, ka pēc uzvaras pret Andoru, ja tāda būs, līdzjutēji futbolistiem pa plecu nepasitīs, bet neveiksmes gadījumā (arī neizšķirta) var gaidīt visai lielu ažiotāžu. Izloze ir devusi iespējas parūpēties par to, lai šis cikls piepildīts cerībām būtu līdz pat beigām - ievadā jāizcīna maksimāli daudz punktu spēlē viesos Andorā un pēc tam Rīgā pret Fēru salām un Andoru. Cik ir maksimāli daudz? To jau futbolisti vēlas paturēt pie sevis, arī Marians Pahars skaļi par to runājis nav.

''Euro 2016'' atlases ciklā Andora un Gibraltārs bija divas vienīgās komandas, kas tā arī neizcīnīja nevienu punktu. Ar nulli punktiem andorieši palika arī PK2014, ''Euro 2012'', PK2010 un ''Euro 2008'' atlases ciklā, un Andoras kopējā zaudējumu sērija PK un ''Euro'' kvalifikācijas ciklos sasniegusi 54(!) spēles. Pēdējo reizi punktus izdevās iegūt PK2006 kvalifikācijas ciklā, turklāt toreiz savā grupā Andora sakrāja pat piecus punktus - 2004. gada 13. oktobrī gūta līdz šim pēdējā uzvara (ne tikai atlases ciklus, bet arī pārbaudes spēles ieskaitot), kad mājās ar 1:0 uzveikta Maķedonija, 2005. gada februārī vēlreiz nodarīts pāri Maķedonijai (viesos 0:0), bet pēdējais punkts kvalifikācijas turnīra ietvaros iegūts 2005. gada 3. septembrī pret Somiju - 0:0.

''Esmu redzējis vairākas pēdējās spēles, tāpēc grūti daudz ko pateikt. Tā mums būs svarīga spēle, jauna cikla sākums. Ieradāmies šeit ar domām par pozitīvu rezultātu. Domāju, ka esam diezgan optimistiski, un vēlamies parādīt labu spēli. Andora vienmēr cīnās līdz galam. Tai varbūt nav daudz labu rezultātu, bet spēlētāji laukumā atdod visu. Sagaidu grūtu spēli. Tā nebūs viegla - arī šajos apstākļos. Mums ir jāgatavojas par 100% un nedrīkstam domāt, ka spēlēsim pret vāju komandu. Nē - tai ir laba komanda, tehniski spēlētāji, tehniska valsts,'' tā pirms gaidāmās spēles izteicās Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars.

Komandas centra pussargs Artis Lazdiņš neslēpa, ka visa komanda saprot - šovakar apmierinošs rezultāts būs tikai un vienīgi uzvara: ''Domāju, ka visi spēlētāji zina, ka mūs gaida grūta spēle. Esam pārliecināti, ka mums ir jādabū trīs punkti, taču zinām, ka tas nebūs viegli. Galvā zinām, ka mums ir jāpaņem trīs punkti, bet tas nebūs vienkārši. Atjaunošanās jau ir notikusi, šodien vēl bija aktivizācija un uz treniņu jau jūtos labi. Tā ka rīt būšu gatavs par 100%.''

"Vienmēr atradīsies kāda iespēja. Ļoti svarīgi būs uzmanīt Latvijas komandas pretuzbrukumus. Jāatceras, ka Latvijai ir izdevies nospēlēt neizšķirti ar tādām izlasēm kā Turcija, Ukraina un Čehija. Uzbrukumā viņi ir ļoti labi. Viņi var spēlēt ļoti labi un, kā jau teicu, Latvijai padodas spēle pretuzbrukumos. Mēs spēlēsim no visas sirds un mēģināsim izspiest maksimumu no spēles. Domāju, ka sarežģītas varētu būt pēdējās minūtes, kurās mums var pietrūkt fizisko spēku,'' labus vārdus par Latvijas izlasi pirms gaidāmās spēles teica Andoras galvenais treneris Koldo Alvaress.

No iepriekš izsauktajiem 24 kandidātiem uz Andoru nav devies futbola kluba ''Jelgava'' pussargs Boriss Bogdaškins. Tāpat iepriekš jau vairākkārt runāts par trīs potenciālo līderu iztrūkumu pirmajos mačos - spēlēt nevarēs Kaspars Dubra, Deniss Rakels un Aleksandrs Cauņa. Tā gan ir iespēja pierādīt sevi citiem futbolistiem un gribētos domāt, ka pret Andoru mums pietiks futbolistu, kas spēs izcelties pat ar savu individuālo meistarību. Cita lieta, ka arī šo komandu nedrīkst nenovērtēt. Ja tas notiks, var sanākt lielas problēmas, pie tam pārbaudes spēlē pret Luksemburgu jau ieraudzījām daudzās problēmas komandas darbībās aizsardzībā.

Mača sākums šovakar pulksten 21:45 pēc Latvijas laika. Gaidāms, ka pamatsastāvs, salīdzinot ar pārbaudes spēli pret Luksemburgu, nemainīs, ko gan var ietekmēt futbolistu pašsajūta un savainojumi. Mūsu grupā šovakar Fēru salas uzņems Ungāriju, bet Eiropas čempione Portugāle viesosies pie Šveices futbolistiem.