Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Latvija pēdējā pārbaudes spēlē uzņems Luksemburgu

© F64

Latvijas futbola izlase šovakar plkst. 20:30 aizvadīs pēdējo pārbaudes spēli pirms 2018. gada Pasaules kausa atlases cikla, "Skonto" stadionā uzņemot Luksemburgas valstsvienību. Mača tiešraide būs vērojama Sportacentrs TV kanālā.

Pirms iepriekšējā cikla savainojumu dēļ nebija tādu spēlētāju kā Aleksandrs Cauņa, Andris Vaņins un Edgars Gauračs, kurš bija spilgti debitējis Šveices Superlīgā, bet ilgu laiku bez kluba bija Kaspars Gorkšs. Diemžēl arī pirms šā cikla sākuma sastāva grūtības ir milzīgas. Ar veselības problēmām joprojām cīnās potenciālais izlases līderis Cauņa, kurš iepriekšējā kvalifikācijā pamatsastāvā sāka tikai trīs spēles, un lazaretē ir arī tādi svarīgi futbolisti kā Deniss Rakels un Kaspars Dubra. Daudziem leģionāriem trūkst spēļu prakses, bet ne visi Virslīgā spēlējošie rāda tādu sniegumu, kādu no viņiem gaida.

Pirms 6. septembra spēles Andorā vienlaikus lielākā skaidrība un lielākā neziņa ir par aizsardzības līniju. Ja nenotiks lieli pārsteigumi, vārtsarga un aizsargu pozīcijās jau vajadzētu būt zināmiem četriem no pieciem spēlētājiem - tie ir Andris Vaņins, Vitālijs Maksimenko, Kaspars Gorkšs un Vladislavs Gabovs. Toties otra centra aizsarga vieta Dubras prombūtnē ir brīva - tā kā Vitālijs Jagodinskis joprojām ir bez spēļu prakses klubā, ir liela iespējamība, ka par centra aizsargu tiks pārkvalificēts balsta pussargs Igors Tarasovs, kurš šajā pozīcijā spēlēja gan Polijā, gan tagad Turcijā un daudz tika izmēģināts arī izlases treniņos.

Tāpat dažādi varianti ir iespējami gan centra pussarga pozīcijā blakus Artūram Zjuzinam (Artis Lazdiņš vai Oļegs Laizāns), gan vienā no vidējās līnijas flangiem - tā kā Kristians Torress nav fiziski gatavs ilgam spēles laikam, reālākais kandidāts varētu būt Aleksejs Višņakovs. Otrā malā vajadzētu būt Dāvim Ikauniekam. Priekšējā līnijā stabila vieta, protams, ir Bundeslīgas uzbrucējam Artjomam Rudņevam, kurš pēdējās spēles izlasē aizvadījis itin kvalitatīvi, un tieši viņš varētu būt viens no galvenajiem pastiprinājumiem salīdzinājumā ar iepriekšējo ciklu, kurā daugavpilietis aizvadīja tikai trīs spēles.

Blakus droši vien redzēsim Valēriju Šabalu, jo Artūrs Karašausks vēl tikai uzņem sportisko formu, bet Sergejs Vorobjovs ir apslimis. Tā gan visa ir tikai teorija, jo nekad nevar izslēgt shēmas un spēlētāju maiņas un arī to, ka pret Luksemburgu varbūt vēl nesāksim ar maksimālo kaujas sastāvu. Galvenais treneris Marians Pahars gan piebilda, ka lielus eksperimentus šovakar diez vai sagaidīsim - tiem vienkārši trūkst spēlētāju resursu.

Arī Luksemburga Latvijā ne tuvu nav ieradusies labākajā sastāvā. Savainojumu dēļ jau iepriekš sastāvā nebija uzbrucēja Stefāno Bensi un pussarga Dveina Holtera, bet pirms došanās uz izlasi pēdējā Beļģijas augstākās līgas spēlē savainojumā iedzīvojās valstsvienības jaunais pamatārtsargs Antonī Moriss. Viņa vietā izsaukts ilggadējais pirmais numurs Žonatans Žubērs. Kā raksta Luksemburgas mediji, tikai uz atlases spēli Sofijā komandai pievienosies vadošais centra aizsargs Maksims Šano, kurš šovasar pārgāja uz MLS vienību "New York", kā arī viens no vadošajiem uzbrucējiem Oreljēns Žoakims.

Arī bez Šano un Morisa Luksemburgai gan ir futbolisti, kuri spēlē - regulāri! - laba līmeņa līgās. Viens no viņiem ir malējais aizsargs Lorāns Žanss no "Waasland-Beveren", par kuru šovasar interesējās arī Beļģijas "top" klubi. Tāpat arī komandas kapteinis Mario Mučs, kurš savulaik kopā ar Andri Vaņinu sezonu pavadīja Sionā, bet tagad pārstāv "St.Gallen". Lāšs Gersons spēlē Zviedrijā, bet vēl ir virkne talantīgu jauniešu no Francijas un Vācijas klubu sistēmām - piemēram, 16 gadus veco Jāņa Ikaunieka kluba biedru Vensānu Tillu šovasar lenca Minhenes "Bayern". Šā vakara kontekstā tam vēl nav jāpievērš pārāk liela uzmanība, tomēr Luksemburgai ir diezgan jauna un perspektīva izlase, kas nākamajos ciklos vēl straujāk varētu turpināt izlases progresu.

Abas komandas savā starpā ir tikušās sešas reizes. Pirmoreiz tas notika 2002. gada martā, kad Latvija izbraukumā uzvarēja ar 3:0. Tajā spēlē pamatsastāvā gāja arī tagadējie galvenie treneri Marians Pahars un Luks Holcs. Gan 2006. gada, gan 2010. gada Pasaules kausa ciklā Latvija uzvarēja abās spēlēs - 4:0 un 2:0 mājās un 4:3 un 4:0 viesos, bet vienīgā reize, kurā mums neizdevās uzvarēt, bija 2005. gada pārbaudes spēlē. Toreiz izbraukumā tika fiksēts bezvārtu neizšķirts. Pavisam sešās spēlēs esam guvuši 17 vārtus - rezultatīvākais ar četriem ir Māris Verpakovskis -, bet ielaiduši trīs.

Iepriekšējā atlases ciklā Latvija ar pieciem neizšķirtiem un pieciem zaudējumiem savā grupā palika pēdējā vietā, bet Luksemburga mājās cīnījās neizšķirti ar Baltkrieviju (1:1) un uzvarēja Maķedoniju (1:0), ar četriem punktiem apsteidzot maķedoniešus un ieņemot piekto vietu. Šo ciklu abas komandas sāks otrdien, izbraukumā tiekoties ar attiecīgi Andoru un Bulgāriju. Latvijas grupā spēlēs arī Portugāle, Šveice, Ungārija un Fēru salas, bet Luksemburgai tika arī Francija, Nīderlande, Zviedrija un Baltkrievija.

Neskaitot Baltijas kausu, šovakar būs pirmā pārbaudes spēle divu gadu laikā, kuru aizvadīsim savā laukumā. Iepriekšējā mājas spēle bija pirms "Euro 2016" atlases cikla pret Armēniju, kurā svinējām uzvaru ar 2:0. Interesanti, ka mēs, neskaitot Baltijas kausu, no pēdējām 28 pārbaudes spēlēm tikai divas esam uzņēmuši savā laukumā, kamēr Luksemburga no pēdējām 28 pārbaudes spēlēm tikai četras nav spēlējusi savās mājās. Turklāt Luksemburga lielāko daļu sparingu aizvada pret ļoti laba līmeņa izlasēm. Daudzās no tām Luksemburga salūza vien maču izskaņā, bet starp spilgtiem rezultātiem jāmin uzvara pār Grieķiju (1:0) pagājušajā rudenī un neizšķirts Itālijā (1:1) pirms diviem gadiem. Pirms trim gadiem Luksemburga ar 2:1 apspēlēja lietuviešus.