Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Eksperti Masaļski atstāj rezervē

© F64

2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru, kurā četru komandu konkurencē tiks sadalīta viena ceļazīme uz Dienvidkoreju, šovakar sāks Latvijas valstsvienība. Uzbrucēju virknējumi un aizsargu pāri zināmi, taču kā treneri Haralds Vasiļjevs un Ēriks Miļuns grasās izmantot trīs vārtsargus - Edgaru Masaļski, Kristeru Gudļevski un Elvi Merzļikinu?

"Jāspēlē vai nu Elvim Merzļikinam, vai nu Kristeram Gudļevskim. Elvja pluss - viņš ir spēlējis un sajutis ritmu. Kristera pluss - viņam vēlme doties laukumā varbūt pat ir pārāk liela. Un Edgars Masaļskis var būt ideāls "Plāns B" jebkurā citā variantā," situāciju ap vārtsargiem ieskicējaEdgars Lūsiņš, kurš Latviju pārstāvēja 2010. gada pasaules čempionātā.

"Vienam vārtsargam vajadzētu doties laukumā divos mačos, vienam - vienā. Jo trīs izvilkt būtu grūti psiholoģiskā noguruma dēļ. Savukārt pa vienai spēlei katram nebūs jēgas un vajadzības, jo vārtsargiem tomēr jāiespēlējas. Nevar tā. Ja tas būtu pārbaudes turnīrs, tad citādi, bet šeit tas nav vajadzīgs," turpināja Lūsiņš, kurš bijis gan U18, gan U20 valstsvienības vārtsargu treneris.

"Īstenībā šogad ir pozitīvi traģiska situācija, jo visi trīs vārtsargi var mierīgi spēlēt un mierīgi vinnēt. Jāsaprot, ko treneri grib un kā viņi redz situāciju. Elvis bija labs pēdējā pasaules čempionātā un arī Čempionu līgā. Kristers Amerikā tāpat vien nesēž, tātad ar darbu tiek galā. Un Edgars ir pārbaudīta vērtība, izlasei uzticams jau otro desmitgadi," pauda Lūsiņš. "Apkārt ir pietiekami daudz kompetentu cilvēku. Man šķiet, ka viņi akcentu liks uz jaunajiem. Negribu teikt, ka Edža nevelk. Liks uz jaunajiem, bet Edža būs blakus. Arī viņš pats saprot, ka var palīdzēt, nevis tikai sēdēt."

Pēc Lūsiņa domām, Masaļska pozīciju nav ietekmējušas divas ielaistās ripas pārbaudes mačā pret Dāniju, tomēr citās domās ir bijušais Latvijas izlases aizsargs Oļegs Sorokins: "Edgara variants uz pirmo maču pret Austriju ir atkritis, jo pārbaudes spēli viņš aizvadīja diezgan neveiksmīgi. Turpretī Gudis nospēlēja līmenī, vairākas reizes glāba komandu. Edgars acīmredzot nav iespēlējies, un tas nav brīnums, jo arī Toljati "Lada" viņš nenospēlēja tos mačus. Tātad tam ir kādi iemesli. Domāju, ka sāks Gudļevskis."

"Merzļikins ir labā formā. Iespējams, viņš varētu būt otrais vārtsargs. Bija arī pasaules čempionātā, spēlēja gana stabili. Iespējams, Merzļikins spēles laiku dalīs ar Gudļevski," prognozēja Sorokins, kurš 2015. gadā bija Latvijas čempiones "Mogo" galvenais treneris, bet šogad aizveda komandu līdz uzvarai Latvijas kausā. Vaicāts par to, vai Masaļskis spēs samierināties ar trešā numura lomu, Sorokins atbildēja apstiprinoši. "Edgaram pašam jātiek galā ar savām problēmām. Gana pieredzējis vārtsargs, lai saņemtos arī pēc neveiksmīgas spēles. Dzīve turpinās. Arī viņš grib, lai Latvijas izlase iekļūtu olimpiskajās spēlēs. Ja būs jāsēž malā, tad jutīs līdzi, nevis gaidīs kolēģa kļūdu un savu iespēju."

"Nevar pateikt, kuram vārtsargam un kad ir jāspēlē. Jāaizvada pirmais mačs un tad jāskatās uz priekšu. Šodien vajadzētu izvēlēties Merzļikinu un tad skatīties," sacīja Sporta Avīzes apskatnieks Jānis Matulis."Merzļikina priekšrocības - viņam bijusi pietiekami liela spēļu prakse. Masaļskis pēdējo maču aizvadīja laikam augusta vidū, bet Gudļevskim tādas nav vispār."

"Piemēram, ja Merzļikins šodien vārtus neielaiž, jautājumu par trešo maču pret Vāciju gandrīz nav. Vai ja sausā nospēlē kāds cits. Savukārt, ja viņš šodien ielaiž četras piecas ripas, tad acīmredzot turnīrs ir beidzies," norādīja Matulis. "Vienīgā pārbaudes spēle parādīja, ka otrais variants ir Gudļevskis. Lai gan arī par viņu nav milzu pārliecības, jo viņš kopš pagājušās sezonas ir nospēlējis tās pašas 30 minūtes pret dāņiem."

Kontinentālās hokeja līgas kluba Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneris Juris Klodāns, kurš pēdējos trīs pasaules čempionātos strādāja arī ar Latvijas izlasi, bet olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā valstsvienībai nepalīdz, komentēt situāciju nevēlējās.