Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Sevastova Ņujorkā pārspēj spēcīgo Mugurusu, svinot karjeras lielāko uzvaru

© Scanpix

Anastasija Sevastova (WTA 48.) trešdienas vakarā Ņujorkā pirmoreiz uzvarēja Top 3 spēlētāju, "US Open" 2. kārtas mačā ar rezultātu 7:5, 6:4 pieveicot ranga 3. vietā esošo Spānijas tenisisti Garbinji Mugurusu.

Pirmoreiz spēlējot milzīgajā Artūra Eša stadionā, Sevastova uztraukuma pazīmes cīņas ievadā neizrādīja, turklāt drosmīgi izvēlējās maču sākt ar servēšanu. Lai arī pirmajos divos geimos ar servi izdevās uzvarēt, Anastasijai mača sākumā bija problēmas ar Mugurusas sisto bumbiņu ātrumu.

Sevastova pirmoreiz tika nobreikota piektajā geimā, kad trīs no četriem punktiem tika zaudēti ar otro servi. Mugurusa ar ļoti jaudīgiem uzbrukumiem deva Sevastovai pārāk maz laika sev vēlamiem uzbrukumu variantiem, kā rezultātā Latvijas otrā rakete regulāri piespiedu kārtā kļūdījās un breikbumbas izspēlē tas notika pat pēc pirmās serves. Neskatoties uz trim kļūdām nākamajā geimā, Mugurusai izdevās nostiprināt breiku - 2:4.

Spānijas tenisistei seta otrajā pusē bija daudz kļūdu, ar tām Sevastovai palīdzot ļoti, ļoti daudz. Breiks tika atgūts astotajā geimā, kurā Anastasijai bija trīs breikbumbas. Pirmās divas neizdevās realizēt, vispirms atsitot tīklā pretinieces otro servi, bet pēc tam nospēlējot neprecīzi ar diagonālo "forehand". Mugurusa palīdzēja, divreiz pēc kārtas kļūdoties ar "backhand" - 4:4.

Sevastova devītajā geimā pārsteidza ar sev netipiski ļoti agresīvu tenisu, tādā spēlē cenšoties iebiedēt Mugurusu. Gājiens bija neveiksmīgs, jo Sevastova otro reizi setā zaudēja servi. Anastasijai šajā geimā trīs sitieni tīklā un viens neprecīzs "smešs", bumbiņu vienkāršā situācijā raidot autā - 4:5. Servējot par uzvaru setā, Mugurusa uzvarēja 10. geima pirmajās divās izspēlēs, bet uzvaru geimā un attiecīgi arī setā nodrošināt nespēja. Sevastovai precīzs uzbrukums trešā punkta izspēlē, pēc tam divas Mugurusas kļūdas, un Sevastova ieguva breikbumbu. Anastasija izcēlās ar spēcīgu "backhand" sitienu pa līniju - 5:5.

Sevastova 11. geimā skatītājus priecēja ar "dropšotiem", bet Mugurusa turpināja kļūdīties. Viņai pie 30:30, kontrolējot situāciju, bija jāiegūst breikbumba, taču Spānijas tenisiste rupji kļūdījās, bumbiņu ietriecot tīklā. Sevastova pirmoreiz kopš mača trešā geima izvirzījās vadībā - 6:5. Šķita, ka būs taibreiks, taču Mugurusa 12. geimu zaudēja no 40:15 pārsvara, šajā geimā neizmantojot kopumā trīs geimpunktus. Un allaž punkts zaudēts ar neprecīzu sitienu. Sevastova pēc Mugurusas dubultkļūdas ieguva setbumbu, kuras izspēlē Sevastova izpildīja ne pārāk labu "dropšotu". Mugurusa tika bumbiņai klāt, bet raidīja to autā - 7:5.

2. sets sākās ar pilnīgu Sevastovas dominēšanu garajās izspēlēs no spēlē no gala līnijas. Mugurusa pēkšņi bija ļoti sagurusi un vairs nespēja diktēt spēli, kā to darīja cīņas pirmajā nogrieznī. Sevastova spēli aizsardzībā apvienoja ar asiem uzbrukumiem, bet Mugurusa bija bezspēcīga, bumbiņu regulāri raidot autā vai tīklā. Spēlējot ar mazāku jaudu, Mugurusai neizdevās Sevastovu piespiest kļūdīties, kā tas bieži bija redzams 1. setā.

Sevastova jau ar pirmo mēģinājumu tika pie breika, bet pēc ceturtā geima, kurā Mugurusai vēl dažas kļūdas ar sagurušiem sitieniem, Anastasijai bija jau 4:0 pārsvars! Seta pirmos četrus geimus nospēlējot teju nevainojami, Sevastovai piektais geims sanāca ļoti nekvalitatīvs, vienu breiku atdodot atpakaļ. Sevastova visus četrus punktus zaudēja ar kļūdām, pa divām reizēm trāpot gan tīklā, gan pāri gala līnijai.

Mugurusa piektajā geimā epizodiski nodemonstrēja "Grand Slam" čempiones līmeni, tomēr uzvarēt otrajā geimā pēc kārtas viņai neizdevās. Sevastova izmantoja otro breikbumbu, tās izspēlē labi uzsitot ar diagonālo "backhand", un Garbinje nespēja bumbiņu dabūt tālāk par tīklu. Sevastova tūlīt bija vadībā ar setu un 5:1. Ja cīņas sākumā viņa nebija uztraukusies, tad tagad, nokļūstot ļoti tuvu karjeras lielākai uzvarai, uztraukums bija ļoti jūtams. Sevastova maču nespēja izservēt divas reizes, tomēr viss beidzās laimīgi.

Sevastovai bija 5:1 un 40:15 pārsvars jeb divas mačbumbas. Septītā geima turpinājums bija nelāgs - "forehand" auts, "dropšots" tīklā un vēl divi "forehand" sitieni autā. Visas neprecizitātes bija nepiespiestās kļūdas. Kad Sevastova divus geimus vēlāk otro reizi servēja par uzvaru mačā, viņa uzvarēja tikai divās izspēlēs, abus punktus iegūstot ar labu pirmo servi. Anastasija kontrolēja breikbumbas izspēli, bet Mugurusa labi aizsargājās, bumiņu trāpīja uz gala līnijas, un Sevastova apjuka, bumbiņu raidot autā - 5:4.

Desmitais geims, kas kļuva par pēdējo šajā mačā, sākās ar Mugurusas sitienu tīklā no neliela attāluma. "French Open" čempione no šīs neveiksmes atgūties nespēja, un drīz uz tablo ieraudzīja 0:40 deficītu. Tas nozīmēja vēl trīs mačbumbas Latvijas tenisistei. Sevastovai bija jāizmanto jau pirmā, taču nedaudz neprecīzs diagonālais "forehand", kad pretiniece bija palikusi skatītājas lomā. Otro mačbumbu, kas bija kopumā ceturtā, Sevastova gan izmantoja, ar "forehand" trāpot uz gala līnijas - 7:5, 6:4 un karjeras lielākā uzvara.

Sevastova trešo reizi sacentās ar Top 3 spēlētāju. Pirmos divus mačus pret ranga pirmā trijnieka tenisistēm viņa zaudēja Karolīnai Vozņacki, dānietei 2010. gadā "Fed Cup" turnīrā piekāpjoties ar 2:6, 2:6, bet nākamajā sezonā "Australian Open" zaudējot ar 3:6, 4:6. Vozņacki pirmās spēles laikā bija 3. vietā, bet otrajā mačā spēlēja, būdama ranga līderes godā.

Sevastovas karjeras līdzšinējā lielākā uzvara tika gūta 2010. gada oktobrī Pekinā pret tobrīd 8. vietā bijušo Austrālijas tenisisti Samantu Stousuru - 2:6, 7:6(5), 7:5. No pirmā desmitnieka spēlētājām viņa vēl uzveikusi Jeļenu Jankoviču, kura togad Monterejā notikušā mačā (5:7, 6:4, 6:4) laikā bija 9. vietā.

Augusta pēdējā dienā Ņujorkā uzvarētā Mugurusa "US Open" tā arī vēl ne reizi nav tikusi tālāk par 2. kārtu, bet Sevastovai tas izdevās pirmoreiz. Anastasija iepriekš šajā posmā divreiz (2009-10) zaudēja Svetlanai Kuzņecovai. Sevastova "Grand Slam" 2. kārtas barjeru pārvarējusi tikai otro reizi karjerā. Pirmā bija 2011. gada janvārī Melburnā, kur viņa tika līdz "Australian Open" 4. kārtai.

Sevastova nākamajā mačā piektdien sacentīsies ar ranga 59. vietā esošo Ukrainas tenisisti Katerinu Bondarenko. Sevastovai viņai zaudējusi visas trīs spēles, turklāt vienmēr piekāpusies divos setos. Divu uzvaru gūšana Ņujorkā ļāva nopelnīt 130 reitinga punktus un 140 000 dolāru prēmiju.