Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Ostapenko un Sevastova sāk "US Open" cīņas

© SCANPIX

"US Open" pirmajā dienā spēlēs arī abas Latvijas pārstāves prestižajā turnīrā. Aļonai Ostapenko plkst. 18:00 mačs pret čehieti Petru Kvitovu, bet Anastasijai Sevastova aptuveni 2-3 stundas vēlāk tikšanās ar Slovākijas tenisisti Annu Karolīnu Šmiedlovu.

Ostapenko "US Open" debitēja pērn, kad izgāja kvalifikāciju un arī guva vienu uzvaru pamatturnīrā, ar 6:4, 1:6, 6:4 pieveicot Anniku Beku. Neskatoties uz dominēšanu, 2. kārtā 6:0, 4:6, 3:6 zaudējums pret Sāru Erani, toreiz 3. setā visus trīs geimus uzvarot uzņemšanā un trīs reizes nespējot nosargāt breika pārsvaru.

Tas bija klasisks Ostapenko mačs, kurā viņa pati zaudēja, nevis pretiniece uzvarēja. Tādu spēļu viņai ir ļoti daudz. Monētai ir divas puses. Lielākajā daļā cīņu viss atkarīgs no pašas, jo Aļonai ir jaudīgs uzbrukums.

Tā nepareiza izmantošana, bieži vien spēlējot ar spēku, nevis galvu, joprojām ir liela problēma un visspilgtāk redzama mačos pret tenisistēm, kuras labi darbojas aizsardzībā un jūtas komfortabli garajās izspēlēs. Tieši tāds bija arī Ostapenko pēdējais mačs, pagājušajā nedēļā Ņūheivenā zaudējot Agņeškai Radvaņskai.

Ostapenko zaudējusi pēdējos četrus mačus "Grand Slam" turnīros, kur pēdējā uzvara bija pirms gada Ņujorkā pret Beku. Šajā neveiksmju sērijā pirmie divi mači - pret Erani Ņujorkā un Sūveju Šjē Melburnā - bija pašas noorganizēti zaudējumi. Otro maču Ostapenko atdeva, esot vadībā ar setu un 4:0! Naomi Osaka Parīzē un Kiki Bertensa Vimbldonā bija labākas par Latvijas tenisisti.

Lai arī Ostapenko šoreiz Ņujorkā 1. kārtā ielozēja izsēto tenisisti, turklāt arī Top 20 spēlētāju Kvitovas personā, šī izloze vairāku iemeslu dēļ uzskatāma par veiksmīgu. Pirmkārt, Aļonai varēja būt sliktāki varianti, saņemot pretī Johannu Kontu, Timeju Bačinskī vai Samantu Stousuru. Pēdējai šovasar zaudēts olimpiādē, bet ar pirmajām divām nav spēlēts, lai gan, zinot pretinieču spēles stilu, būtu grūtas cīņas.

Otrkārt, Kvitova ir labi iepazīta un pats galvenais - šogad jau divreiz uzvarēta pretiniece. Aļona čehu kreili februārī ar 5:7, 6:2, 6:1. pieveica uz "hard" seguma Dohā un jūnijā ar 6:4, 4:6, 6:3 apspēlēja uz zālāja Birmingemā. Pirmās spēles laikā Kvitova vēl bija Top 10 spēlētāja, rangā ieņemot 8. vietu. Kvitovas uzveikšana Katarā deva Aļonai karjeras lielāko uzvaru. Petra abos mačos cīņas otrajā pusē nogura, kas viņai ir raksturīgi trīs setu mačos, it īpaši sarežģītos apstākļos. "US Open" viņai trīs setu mačos ir negatīva 3-4 bilance. Ostapenko pirmajās divās cīņās pret Kvitovu spēja dominēt spēka spēlē un labi lasīja pretinieces serves, šiem faktoriem esot ļoti nozīmīgiem uzvaru kaldināšanā.

Treškārt, Kvitova šobrīd nav labā fiziskā kondīcijā. Pēc pamatīgās sagrāves ar 1:6, 1:6 piektdien Ņūheivenā pret Radvaņsku Kvitova atzina, ka ir ne vien pārgurusi pēc noslogotā grafika šovasar (Kvitova spēlējusi un ceļojusi daudz un olimpiādē ieguva bronzas medaļu vienspēlēs), bet arī apslimusi. Laika savest kārtībā veselību nav daudz - pirmais mačs Ņujorkā jau pēc dažām dienām kopš bezcerīgas uzstāšanās mačā pret Radvaņsku, kad Kvitovai 14 geimos bija 40 nepiespiestās kļūdas.

Kvitova "US Open" piedalījusies astoņas reizes, savu labāko rezultātu Ņujorkā sasniedzot pērn, kad viņa izmantoja labu izlozi pirmajā nedēļā un tika līdz ceturtdaļfinālam. Pirmajos četros mačos ar 2-0 uzvarētas Laura Zīgemunda, Nikola Gibsa, Anna Karolīna Šmiedlova un Konta, ceturtdaļfinālā ar 6:4, 4:6, 2:6 zaudējot vēlāk par čempioni kļuvušajai Flāvijai Pennetai. Kvitova tajā mačā bija vadībā ar setu un breiku, bet mača otrajā daļā pagura un zaudēja.

Kamēr Kvitova ir divreiz uzvarējusi Vimbldonā, Ņujorkā viņai savam augstajam līmenim visnotaļ pieticīga 16-8 bilance. Petra šeit regulāri zaudē rangā zemāk esošām tenisistēm, viņas neveiksmes tādos mačos nav uzskatāmas par lieliem pārsteigumiem. Piemēram, 2013. gadā viņa 3. kārtā ar 3:6, 0:6 kapitulēja Elisonai Riskei, bet nākamajā gadā tajā pašā posmā ar 4:6, 4:6 zaudēja Aleksandrai Kruničai.

Ja neskaita trīs titulus Ņūheivenā, Kvitovai spēlēšana turnīros Amerikā tradicionāli bijusi apgrūtinoša sarežģīto apstākļu dēļ. "US Open" bieži nākas spēlēt lielā karstumā, kas kombinācijā ar lielu gaisa mitrumu Petrai ir pamatīgs izaicinājums, ne vienmēr spējot izturēt fiziski. Kvitovas problēmu galvenais iemesls nevienam nav noslēpums, tā ir astma.

Spriežot ne tikai pēc statistikas, bet arī redzot pirmajos divos mačos notikušo, var droši apgalvot, ka Kvitova ir Aļonai parocīga pretiniece, tāpēc, domājams, arī šoreiz viss būs Ostapenko rokās. Spēlēšana karstumā, turklāt agrajā mačā (šodienas cīņas sākums plkst. 11:00 pēc vietējā laika) būs izturības pārbaude. Lai arī Kvitova ir pieradusi spēlēt trīs setu mačus un tajos viņai ir vairāk uzvaru nekā zaudējumu (izņemot "US Open" svelmi, kur 3-4 bilance), Latvijas labākajai tenisistei viņa abas reizes tādās cīņās piekāpusies.

Četru zaudējumu sēriju "Grand Slam" turnīros iekrājusī Ostapenko par motivācijas trūkumu nevar sūdzēties, turklāt vēl viena uzvara pār Kvitovu dotu labas izredzes pārvarēt arī nākamo kārtu, jo šī dueļa uzvarētāja 2. kārtā tiksies ar ASV tenisisti Irinu Falkoni vai turcieti Čālu Bjukakčaju, kuras nav pieskaitāmas pie elites līmeņa spēlētājām.