Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Samoilovs un Šmēdiņš Longbīčā sasniedz pusfinālu

© FIVB

Longbīčas "Grand Slam" pusfinālā iekļuvuši Latvijas pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Pēc zaudēta pirmā seta ceturtdaļfinālā latvieši spēja saņemties un ar 2-1 (14:21, 21:9, 16:14) pārspēt poļus Bartošu Lošiaku un Pjotru Kantoru.

Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš Longbīčā līdz šim spējuši apliecināt favorītu statusu, izcīnot uzvaras visos četros mačos, tostarp pēdējā sagraujot Mārtiņu Pļaviņu un Haraldu Regžu. Bartošam Lošiakam un Pjotram Kantoram astotdaļfinālā vien ar grūtībām izdevās apspēlēt brālēnus Grimaltus no Čīles. Nevarētu teikt, ka šis Polijas duets Samoilovam un Šmēdiņam būtu parocīgs, jo pēdējās divās savstarpējās spēlēs uzvaru svinējuši poļi. Nu šo statistiku vajadzēja uzlabot.

Mača ievadā dueti cīnījās līdzīgi, bet tad Samoilovs un Šmēdiņš nesekmīgi nospēlēja uzbrukumā, ļaujot poļiem izvirzīties vadībā ar 8:6. Šmēdiņš ar spēcīgu servi izsita poļus no līdzsvara, bet izlīdzinājumu panākt neizdevās. Tā vietā eiss pretiniekiem un atspēlēta bumba aizsardzībā (11:7). Pēc tehniskā pārtraukuma latviešu situācija neuzlabojās. Pretiniekiem nāca talkā arī veiksme, kas ļāva palielināt rezultāta starpību līdz sešiem punktiem (15:9). Šādu deficītu atspēlēt nebija iespējams, Samoilovam un Šmēdiņam zaudējot pirmo setu ar rezultātu 14:21.

Jau otrā seta pirmajā izspēlē Samoilovs nesekmīgi nospēlēja uzbrukumā, bet spēja labot kļūdu blokā. Poļi atdūrās Samoilova liktajā blokā arī nākamajās divās izspēlēs, uzreiz pieprasot pārtraukumu (3:0). Kādu laiku cīņa ritēja punkts punktā, kad Samoilovs sekmīgi nospēlēja aizsardzībā, bet Šmēdiņš ar neparocīgām servēm panāca jau 12:4. Poļi sāka pieļaut kļūdas elementārās situācijās, nespējot ne pienācīgi uzcelt bumbu, ne uzbrukt. Tādējādi rezultāta starpība turpināja augt, kļūstot sevišķi graujoša (16:4). Lošiaks un Kantors tā arī netika līdz 10 gūtiem punktiem, Samoilovam un Šmēdiņam par prieku sanākušajiem latviešu līdzjutējiem sakaujot pretiniekus ar 21:9.

Līdz ar to mača uzvarētājs noskaidrojās trešajā setā. To ar kārtējo neparocīgo servi ievadīja Šmēdiņš, poļiem nespējot bumbu atgriezt latviešu laukuma pusē. Neilgi pēc tam Samoilovs atspēlēja bumbu aizsardzībā, dodot Latvijas duetam trīs punktu pārsvaru (4:1). Uzreiz pēc tam tika gūts arī piektais punkts, kas lika Polijas duetam ņemt pārtraukumu. Pēc tā Latvijas duets saglabāja kontroli pār maču, kā arī iegūto pārsvaru (10:5). Nākamos trīs punktus izdevās gūt poļiem, atjaunojot intrigu mačā. Likās, ka latvieši noturēs nelielo pārsvaru, bet Samoilovs divreiz raidīja bumbu blokā, rezultātam kļūstot neizšķirtam (14:14). Situācija gan uzreiz tika labota, kad divus punktus pēc kārtas guva Šmēdiņš, atnesot Latvijas duetam uzvaru ar 2-1 (14:21. 21:9, 16:14).

Līdz ar to Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš iekļuvuši pusfinālā, kurā plkst. 3:35 pēc Latvijas laika centīsies revanšēties brazīliešiem Pedru Solbergam un Evandru Oliveiram par zaudējumu Riodežaneiro olimpisko spēļu grupu turnīra izšķirošajā mačā.