Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvijas U20 izlase zaudē Itālijai un finišē sestajā vietā

© FIBA Europe

Latvijas U20 vīriešu basketbola izlase ar zaudējumu Itālijai noslēgusi Eiropas čempionātu. Latvieši atspēlēja lielu daļu no 19 punktu deficīta, bet piekāpās ar rezultātu 79:86, ierindojoties sestajā vietā.

Latvijas izlase nonākusi līdz pēdējam posmam 12 dienu tūrē Helsinkos. Pēc zaudējuma spāņiem (70:79) ceturtdaļfinālā vakar mūsu puiši revanšējās ukraiņiem (jāatzīmē gan, ka Ukrainai šoreiz pietrūka divu savainoto spēlētāju) par sāpīgo zaudējumu grupu turnīrā, izcīnot pārliecinošu uzvaru ar 84:62. Tikmēr Itālija ceturtdaļfinālā piekāpās Turcijas izlasei (72:83), bet nākamajā mačā revanšējās Čehijai par zaudējumu grupu turnīrā (81:66). Tā nu Latvijas un Itālijas izlases bija gatavas noskaidrot, kura pabeigs čempionātu piektajā un kura sestajā vietā.

Pirmos četrus punktus spēlē guva itāļi, bet tad ar tālmetienu atzīmējās Dāvis Gūtmanis. Itāļi saglabāja vadību līdz ceturtajai minūtei, kad Eduards Hāzners ar tālmetienu panāca 8:7. Ceturtdaļas otrajā pusē izrāviens padevās Itālijas izlasei, kas ieguva septiņu punktu pārsvaru (17:10). Latvieši nepadevās un ar Gūtmaņa precīzo tālmetienu palīdzību neatlaida pretinieku tālāk. Gluži otrādi - rezultāta starpība sadila līdz trīs punktiem (25:22).

Otrās ceturtdaļas ievadā Davide Moreti realizēja tālmetienu, palielinot savas komandas pārsvaru līdz sešiem punktiem, bet pienācīgu atbildi deva Verners Kohs un Klāvs Čavars, veicot 6:0 izrāvienu (28:28). Tieši Moreti tālmetiens atkal atgrieza vadībā Itāliju. Ceturtdaļas vidū Itālijas izlase parādīja savu pārākumu uzbrukumā, palielinot rezultāta starpību līdz astoņiem punktiem (38:30). Sarežģītajā situācijā līdera lomu uzņēmās Rihards Lomažs, ar agresīviem uzbrukumiem sadeldējot deficītu uz pusi. Sākoties pēdējai minūtei, Eduards Hāzners trāpīja no tālās distances, sadeldējot deficītu līdz minimumam. Pirmais puslaiks tā arī noslēdzās ar rezultātu 43:42 Itālijas izlases labā.

Trešās ceturtdaļas pirmajās trīs minūtēs laukumā labāki bija Itālijas basketbolisti, kuri veica 10:2 izrāvienu. Pat Itālijas izlases līderi kļuva Djego Flacadori, kurš regulāri sagādāja problēmas Latvijas izlases aizsardzībai un ļāva panākt 61:46. Ceturtdaļas otrajā pusē rezultāta starpība pietuvojās 20 punktu atzīmei, bet Latvijas izlase nepieļāva tās sasniegšanu (55:72).

Ceturto ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu sāka Lomažs, kam sekoja divi precīzi Džeika Krūmiņa soda metieni. Pēc latviešu nelielā izrāviena itāļi saņēmās un ieguva 19 punktu pārsvaru. Līdz ar to jau sešas minūtes pirms pamatlaika beigām bija visai skaidrs šī mača liktenis. Neskatoties uz visai bezcerīgo situāciju, ar ciešu aizsardzību savā laukuma pusē un rezultatīvu uzbrukumu, Latvijas izlasei pusotru minūti līdz pamatlaika beigām izdevās sadeldēt deficītu teju uz pusi (74:84). Itāļi sāka nervozēt, un tas nāca par labu. Dāvis Gūtmanis tika pie iespējas izpildīt trīs soda metienus pusotru minūti līdz pamatlaika beigām, atgriežot Latviju cīņā (79:84). Izsēts tomēr bija pārāk daudz. Latvijas izlase pēdējā minūtē vairs punktus neguva, zaudējot spēli ar rezultātu 79:86.

Itālijas izlasē rezultatīvākais ar 19 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām, septiņām rezultatīvām piespēlēm un sešām pārtvertām bumbām bija Djego Flacadori. Latvijas izlases labā 17 punktus guva Dāvis Gūtmanis, bet pa 14, Rihards Lomažs un Verners Kohs.

Līdz ar to Latvijas izlase šo Eiropas čempionātu noslēdza sestajā vietā, atkārtojot 2012. gadā Roberta Štelmahera trenētās komandas sasniegto trešo augstāko rezultātu kopš 1996. gada.