Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

U20 izlase par vietu EČ pusfinālā cīnīsies ar Spāniju

© FIBA Europe

Latvijas U20 izlases basketbolisti šovakar, plkst. 20:45 Helsinkos Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē mērosies spēkiem ar Spānijas vienaudžiem.

Latvijas jaunie basketbolisti grupu turnīrā trīs spēlēs izcīnīja tikai vienu uzvaru. Pirmajā mačā galotnē ar 68:70 tika zaudēts Serbijai, otrajā spēlē ar 78:71 pieveikta Slovēnija, bet grupu turnīra pēdējā mačā latvieši ar 70:72 zaudēja Ukrainai. Latvijas U20 izlase C grupā ieņēma trešo vietu un astotdaļfinālā izgāja pret D grupas otrās vietas ieguvējiem Zviedrijas basketbolistiem, kurus izdevās pārspēt ar 66:53.

Rezultatīvākais Latvijas komandā ar 16,3 punktiem ir bijis Klāvs Čavars, bet 13,8 punktus vidēji mačā sakrājis Rihards Lomažs. Čavars ar 9,0 atlēkušajām bumbām ik spēlē ir otrs labākais cīnītājs zem groziem šajā turnīrā, bet 1,8 bloķēti metieni ir trešais rādītājs. Interesanti, ka starp labākajiem metienu bloķētājiem desmitniekā ir arī Rūdolfs Strādnieks un Mārcis Saulītis - abiem pa 1,3. Tikmēr Renārs Birkāns ar 4,7 rezultatīvām piespēlēm ir sestais labākais piespēlētājs Eiropas čempionātā.

Spānijas izlasē ar 15,8 punktiem vidēji spēlē rezultatīvākais ir 198 centimetrus garais Marks Garsija, bet zem groziem labākais ar 6,3 bumbām ik mačā ir 207 centimetrus garais Jankuba Sima. Latvijas izlases šīvakara pretinieki ir otra rezultatīvākā komanda turnīrā (81,8 punkti), kamēr Latvijai ir 70,5 punkti un 11. vieta. Spāņi ir bijuši precīzāki gan no divpunktu, gan no trīspunktu distances, taču latvieši var palepoties ar to, ka ir labākie cīnītāji zem groziem - 46,3 bumbas vidēji spēlē ir labākais rādītājs turnīrā. Tikmēr Spānijas basketbolisti ir līderi pārtverto bumbu skaita ziņā - 13,0 vidēji mačā, kamēr latviešiem tikai 6,5 un dalīta 12. vieta. Diemžēl Latvija ir līdere kādā nepatīkamā statistikas rādītājā, proti, kļūdu skaitā - 21,8 ik spēlē, taču arī spāņi šajā ziņā nav daudz kvalitatīvāki (19,3 un 3. vieta).

Spānija turnīru sāka ar uzvaru pār Franciju (60:59), bet tad zaudēja mājiniecei Somijai (90:91). Grupu turnīru spāņi noslēdza ar uzvaru pār Izraēlu (90:71), bet astotdaļfinālā ar 87:66 sakāva Ungāriju. Vēl pirms spāņu uzvaras astotdaļfinālā Latvijas U20 izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars izteicās, ka par pretiniekiem ceturtdaļfinālā lielas intrigas nav. "Neticu, ka Ungārijas izlase spēs sagādāt nopietnas problēmas Spānijai. Gatavosimies cīņai ar spāņiem, kuri te zaudējuši Somijai, bet frančus uzveica tikai ar laimīgu metienu no laukuma centra. Kā teicu jau pirmajā dienā, daudzas komandas te ir spēkos līdzīgas, tāpēc spēļu likteni izšķir nianses. Pie tām tad arī piestrādāsim."

Latvijas un Spānijas komandu mača uzvarētāji sestdien, plkst. 20:45 pusfinālā tiksies ar Vācijas un Ukrainas pāra uzvarētāju, bet zaudētāji plkst. 16:15 mazajā pusfinālā par 5. līdz 8. vietu spēlēs pret Vācijas un Ukrainas pāra zaudētāju.