Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Anglija izskatīs Vengera kandidatūru, starp lēmējiem – Ašvorta brālis

© SCANPIX

Anglijas futbola izlasi īstermiņā, visticamāk, pārņems U21 izlases galvenais treneris Gerets Sautgeits, bet ilgtermiņā uz darbu pretendē tādi speciālisti kā Arsēns Vengers un Brendans Rodžerss.

Vakar notikušajā preses konferencē, kurā jau iepriekš demisionējušais Rojs Hodžsons atvadījās no Anglijas izlases, piedalījās arī Anglijas Futbola asociācijas (FA) izpilddirektors Mārtins Glenns. Viņš sacīja, ka pirms "Euro 2016" asociācijai nebija rezerves kandidatūras neveiksmes gadījumā, un atzina, ka izlasi septembrī Slovākijā varētu vadīt pagaidu galvenais treneris: "Mēs gribētu treneri atrast jau līdz pirmajai Pasaules kausa kvalifikācijas spēlei, bet, ja tas neizdosies, paturam prātā pagaidu galvenā trenera iespēju." Reālākais kandidāts ir Anglijas U21 izlases vadītājs Gerets Sautgeits. "Pagaidām par vārdiem nerunājam, bet viņš būtu diezgan acīmredzama izvēle," bilda Glenns.

"Kā jau teicu, mēs vēlamies labāko vīrieti vai labāko sievieti, kas visvairāk atbilstu šim darbam," Glenns turpināja. "Visdrīzāk, tas būs vīrietis, bet galvenais, lai tā būtu labākā persona šim amatam. Domāju, ka mēs neizslēdzam nevienu iespēju. Ideāli, ja tas būtu kāds, kuram ir pieredze angļu futbolā. Ideāli, ja nozīmīgā līmenī. Mums neapšaubāmi vajadzīgs iedvesmojošs treneris, kurš spētu izmantot visus Anglijas futbolā pieejamos resursus, lai realizētu komandas lielo potenciālu un uzlabotu rezultātus finālturnīros."

Anglijas Futbola asociācija, protams, prioritāri vēlētos angļu speciālistu, tomēr apzinās, ka atbilstošu kandidatūru nav daudz. Jau iepriekš netika slēpts, ka izlasi varētu pārņemt ārzemju speciālists ar lielu pieredzi Anglijas Premjerlīgā, un Glenns atzina, ka asociācija varētu būt gatava gaidīt pietiekami ilgu laika posmu, kamēr atbrīvotos ideālā kandidatūra. Tādēļ britu mediji lēš, ka reālākā notikumu attīstība varētu būt sekojoša - Sautgeits vadītu valstsvienību atlases pirmajā pusē, un asociācija nogaidītu līdz sezonas beigām, kad ārzemju treneris atbrīvotos no darba attiecībām klubā.

Kā galvenā kandidatūra tiek minēta Londonas "Arsenal" ilggadējais speciālists Arsēns Vengers, kuram nākamgad beigsies līgums ar klubu. Tāpat arī ziemeļīru treneris Brendans Rodžerss, kurš ar Glāzgovas "Celtic" noslēdzis līgumu tikai uz vienu sezonu, kuram Anglijas Futbola asociācijā ir daudz piekritēju un kurš pirms līguma parakstīšanas ar skotu klubu esot diskutējis ar FA tehnisko direktoru Denu Ašvortu. Glenns gan noliedza, ka viņu sarunas tēma būtu bijusi valstsvienības iespējamā pārņemšana.

Anglijas galvenās komandas galvenā trenera meklējumi un lēmuma pieņemšana uzticēta trim personām - Glennam, asociācijas viceprezidentam Deividam Gillam un "Ventspils" galvenā trenera brālim Denam Ašvortam, kurš gatavojas konsultēties ar Hodžsona asistentu Geriju Nevilu un arī ar izlases pieredzējušajiem spēlētājiem. Anglijas izlase šā gada Eiropas čempionātā izstājās astotdaļfinālā, negaidīti ar 1:2 zaudējot debitantei Islandei. Pasaules kausa atlases ciklu angļi sāks Slovākijā un spēlēs vienā grupā arī ar Skotiju, Slovēniju, Lietuvu un Maltu.