Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Basketbola izlasei pēdējā pārbaude pirms Belgradas

© F64

Latvijas basketbola valstsvienība galvenā trenera Ainara Bagatska vadībā šovakar aizvadīs pēdējo pārbaudes spēli pirms olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra, pulksten 20:00 Arēnā Rīga uzņemot Irānas izlasi. Spēles tiešraide kanālā LTV7.

Latvijas komanda vakar Arēnā Rīga pārliecinoši tika galā ar Jaunzēlandes izlasi - 84:55. Pa 12 punktiem guva Jānis Strēlnieks, kuram pirmajā spēlē izlasē šovasar un pēc savainojuma izārstēšanas vien 15 laukumā pavadītas minūtes, kā arī Jānis Blūms, kurš realizēja četrus no septiņiem trīspunktniekiem. Dienu ātrāk irānieši, lielāko spēles daļu esot iedzinējos un izšķirošo izrāvienu veicot pašā galotnē, uzveica Jaunzēlandi (75:72). Irānas komandā rezultatīvākais ar Behnams Jakčali, kurš guva 19 punktus, izcīnīja septiņas bumbas un izprovocēja sešas piezīmes. 16 punkti, astoņas bumbas un piecas piespēles Mohamads Jamšidi.

Pēc mača Jānis Strēlnieks uzsvēra, ka pretinieks spēlējis fiziski un šis bijis labs treniņš tam, lai pierastu spēlēt pret agresīvu aizsardzību. “Pret Irānu būs vēl grūtāk - jābūt gataviem,” noteica Strēlnieks. Savukārt galvenais treneris Bagatskis norādīja, ka sagaida labāku rezervistu iesaistīšanos spēlē.

Irānas izlases divpadsmitnieks oficiālajam turnīram jau nosaukts. Lielākā zvaigzne ir 218 centimetrus garais centrs Hameds Hadadi, kurš savulaik piecas sezonas pabijis NBA, pārstāvot Memfisas un Fīniksas komandas. Pie iespējas sevi pa īstam apliecināt Hadadi gan netika un 2013. gadā atgriezās Āzijā, vispirms pārstāvēt Ķīnas, bet vēlāk dzimtās Irānas komandas. 31 gadu vecais Hadadi gan pirmajā mačā pret Jaunzēlandi nepiedalījās.

Pārējie spēlētāji mūsu platuma grādos nav plašāk zināmi, toties ļoti labi zināms ir galvenais treneris. Kopš pagājušā gada Irānu vada vāciešu speciālists Dirks Bauermans, kuru atceramies no ilgiem gadiem pie Vācijas izlases, “Brose Baskets” un citiem pazīstamu klubu stūrēm. Sākotnēji līgums par Irānas izlases vadīšanu bija tikai uz Āzijas čempionātu, bet pēc bronzas izcīnīšanas sadarbība ar 58 gadus veco treneri tika turpināta.

Irāna ir trīskārtēja Āzijas čempione, bet pagājušajā gadā sava kontinenta sacensībās izcīnīja bronzas godalgu. Tāpat irānieši piedalījušies pēdējās divās Pasaules kausa izcīņās, abās reizēs izcīnot pa vienam panākumam. Arī olimpiskajās spēlēs komanda piedalījusies divas reizes, pirmā no tām gan tālajā 1948. gadā Londonā, bet otro un līdz šim pēdējo reizi Irāna spēlējusi Pekinas spēlēs 2008. gadā, kad turnīru beidza ar pieciem zaudējumiem piecos mačos.

Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru Irāna aizvadīs Turīnā, kur grupā spēlēs pret Grieķiju un Meksiku, kamēr otrā grupā miniturnīru izspēlēs Tunisija, Horvātija un mājiniece Itālija.

Šovakar spēles sākums Arēnā Rīga pulksten 20:00 un tā būs pēdējā iespēja redzēt mūsu komandu darbībā mājās pirms gaidāmā turnīra Belgradā.