Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Gulbim Vimbldonā duelis ar Soku

© Scanpix

Ernests Gulbis (ATP 61.) šodien sāks sezonas trešo "Grand Slam" turnīru, Vimbldonā sacenšoties ar ranga 26. vietā esošo amerikāni Džeku Soku. Cīņas sākums ap plkst. 18:00.

Gulbim Vimbldona ir otrs neveiksmīgākais "Grand Slam" turnīrs pēc "Australian Open". Prestižākajā zālāja seguma turnīrā Ernestam ir tikai sešas uzvaras astoņās viesošanās reizēs, turklāt viens panākums arī šeit (tāpat kā šogad Parīzē) gūts, pateicoties Žo-Vilfrīda Tsongas nespējai maču turpināt savainojuma dēļ.

Tas notika 2013. gadā 2. kārtā. Gulbis pirms tam bija uzveicis citu francūzi Eduāru Rožē-Vaselānu un pēc Tsongas izstāšanās tika līdz 3. kārtai, sasniedzot savu labāko rezultātu sezonas trešajā "Grand Slam" turnīrā. Toreiz trešajam pretiniekam zaudēts, piekāpjoties Fernando Verdasko.

Kopš tā laika uzvarēta tikai viena no trim spēlēm, kas bija 2014. gadā 1. kārtā pret ranga trešajā simtā bijušo igauņu kaimiņu Jirgenu Zopu. Pēdējās divas cīņas Vimbldonas kortos Gulbis zaudējis, atzīstot Sergija Stahovska un Lukāša Rosola pārākumu.

Gulbja 2016. gada sezonas vienīgais turnīrs uz zālāja seguma optimismu nevieš. Hallē visos trīs mačos spēlēts pret otrā simta tenisistiem, uzvarot Mihaelu Bereru un Peteru Gojovčiku (abus kvalifikācijā) un zaudējot Benjaminam Bekeram (pamatturnīrā). Kvalifikāciju rezultāti neiet ATP maču ieskaitē, tāpēc Ernestam šogad uz zālāja uzrādīta 0-1 bilance, bet karjeras laikā tā ir 10-18.
Kamēr Gulbis Vimbldonai iesildījās Hallē, Soks nav spēlējis kopš "French Open", tāpēc viņam šovasar spēļu prakses uz zālāja nav. Sezonas vienīgais mačs uz šī seguma nospēlēts martā Deivisa kausā Austrālijā, kur četros setos zaudēts Bernardam Tomikam. Soks astoņas no savām karjeras deviņām ATP līmeņa uzvarām uz zālāja guvis Ņūportā, kur 2014. un 2015. gadā tika līdz pusfinālam. Vimbldonā viņam ir 1-2 bilance. Debijā 2014. gadā apspēlēts Pjērs Igs Erbērs, bet pēc tam zaudēts Milošam Raoničam. Pērn zaudējums jau 1. kārtā, piekāpjoties Semam Grotam, kuram tieši zālājs ir ērtākais segums.

Sokam mīļākais segums ir māls, tiesa, par klasisku māla tenisistu viņu nosaukt nevar. Džekam ir spēcīga serve un graujošs "forehand" sitiens - ieroči, kas sekmīgi ļauj startēt arī uz ātrajiem segumiem. Vienīgais ATP tituls gan gūts uz māla, 2014. gada aprīlī uzvarot Hjūstonā, kur ir nestandarta māls, proti, ātrāks nekā daudzviet.

23 gadus vecā Soka kontā jau ir divi "Grand Slam" tituli dubultspēlēs. Viņš kopā ar amerikānieti Melāniju Udānu 2011. gadā uzvarēja "US Open" jauktajās dubultspēlēs, bet 2014. gadā ar Kanādas tenisistu Vaseku Pospišilu triumfēja Vimbldonas vīriešu dubultspēļu turnīrā. Vienspēlēs viņam labākais "Grand Slam" rezultāts ir 4. kārta pagājušā gadā "French Open". Soks ir 2010. gada "US Open" junioru čempions.

Tā kā abiem tenisistiem ir laba serve, ir pamats domāt par taibreikiem šodienas mačā. Gulbis šogad uzvarējis tikai divos no astoņiem, kamēr Sokam pozitīva 8-5 bilance. Jāuzsver, ka runa ir tikai par pamatturnīru mačiem. Gulbis uz zālāja taibreikus spēlējis sliktāk nekā uz citiem segumiem. Uz zālāja viņam 8-15 bilance, uz "hard" 52-60, bet uz māla 26-17.

Gulbim Vimbldonā vismaz viens taibreiks bijis deviņos no 14 mačiem. Kamēr karjeras kopējā taibreiku bilance uz zālāja ir ar lielu mīnus zīmi, Vimbldonā tā ir 7-8. Vislabākais taibreiku mačs viņam bija 2012. gadā, kad uzvarēti visi trīs taibreiki pret Tomāšu Berdihu. Tikmēr pērn citam čeham Rosolam zaudēti abi taibreiki. Sokam zālāja taibreikos 3-3, Vimbldonā 1-1.

Gulbja un Soka spēle notiks kortā Nr.8, kur no plkst. 13:30 jāizspēlē divi mači - Ivo Karlovičs pret Bornu Čoriču un Lucija Šafāržova pret Betāniju Mateku-Sendsu.