Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Grīzmans glābj no katastrofas, Francija soļo tālāk

© Scanpix

Aizraujošā Eiropas čempionāta 1/8 fināla duelī Īrija guva ātrus vārtus pret Franciju, taču otrajā puslaikā divi precīzi Antuāna Grīzmana raidījumi nodrošināja francūžiem uzvaru 2:1.

Pirms spēles
Turnīra mājiniece Francija un Īrija pēdējo reizi tikās 2009. gadā pasaules kausa kvalifikācijas play-off duelī, kad ļoti skandalozā mačā tika izspēlēts neizšķirts 1:1. Toreiz Francija burtiski aiz ausīm tika ievilkta finālturnīrā Dienvidāfrikā, jo izšķirošajā vārtu guvumā ar roku nospēlēja Tjeri Anri, tomēr tiesnesis to nefiksēja. Jāpiebilst, ka Francijas izlase nebija uzvarējusi nevienā Eiropas čempionāta izslēgšanas mačā kopš 2000. gada.

Francija no A grupas izkļuva kā pirmā, savukārt īri nomināli nāves grupā ieņēma trešo vietu. Francijas galvenais treneris Didjē Dešāns šodien laukuma laida spēcīgāko sastāvu un nekādus eksperimentus neveica arī Īrijas vadonis Martins Onīls.

Īrija gūst otrus ātrākos vārtus finālturnīru vēsturē un puslaiku varonīgi iztur
Īrija spēli sāka drosmīgi, sistemātiski dodoties uz priekšu un tiekot līdz pat Francijas soda laukumam, kur Pols Pogbā notrieca Šeinu Longu un itāļu tiesnesis par to uzreiz piešķīra ātru pendeli un Francijas vārtiem. Pie 11 metru atzīmes stājās Robijs Breidijs, kurš aukstasinīgi trāpīja bumbu labajā vārtu stūrī, panākot negaidītu pārsvaru 1:0! Francija pēc kārtīgas šoka devas uzreiz metās vairākos uzbrukumos, tomēr ik reizi uzdevumu augstumos bija Darens Rendolfs. Īrija pēc brīža tika Francijas laukuma pusē un viltīgu sitienu veica Breidijs, kuru ar grūtībām atsita Loriss - pie atlēkušās bumbas pirmais piesteidzās Džefs Hendrikss, tomēr viņš sasteidza sitienu un vārtsargs bez grūtībām bumbu fiksēja.

Īri provocēja savus pretiniekus un atsevišķās situācijās pamatīgi tos uzvilka, lēni ievadot standartsituācijas un vilcinot laiku. Kādā no epizodēm cieta Hendrikss, kurš ilgāku laiku gulēja uz zāliena un laukumā devās pat mediķi ar nestuvēm, tomēr Hendriksam, par laimi, nekas nopietns nenotika, un pussargs varēja turpināt spēli. Īrija izveidoja reto uzbrukumu, kad pēc centrējuma ļoti bīstami ar galvu gar vārtu stabu uzsita Šeins Dafijs, taču Francija atbildēja ar, iespējams, bīstamāko uzbrukumu mačā. Bumbu ļoti tuvu īru vārtiem saņēma Dmitri Pajets, kurš nomānīja savu pretspēlētāju un raidīja bumbu vārtu virzienā, tomēr tā tika nobloķēta un nonāca Rendolfa rokās. Pirmo puslaiku īri bija varonīgi izturējuši.

Grīzmans trīs minūšu laikā divas reizes pārspēj Rendolfu un nokārto Francijai 1/4 finālu
Līdz ar otrā puslaika sākumu Dešāns veica taktisko maiņu, uz rezervistu soliņu sūtot centra pussargu Ngolo Kantē un viņa vietā laižot malējo uzbrūkošo pussargu Kingslē Komanu. Francijai soda sitienu pie centra zonas nopelnīja Pajets, pēc kura izpildes ļoti bīstamā situācijā pie pašiem Īrijas vārtiem bija Lorāns Koscelnijs, taču viņš bumbu sita garām mērķim. Īrija aizskrēja lieliskā pretuzbrukumā, kad draudīgi bumbu gar pašiem Francijas vārtiem iespēlēja Džeimss Maklīns, tomēr pavisam nedaudz pietrūka Mērfijam, lai raidītu to vārtos. Laikam ritot, francūžu uzbrukumi nemazinājās un kādā no epizodēm labajā flangā bumbu saņēma Bakarijs Saņā, kad pēc viņa centrējuma to ar galvu vārtos raidīja Antuāns Grīzmans - 1:1.

Franciju arī šāds rezultāts, protams, neapmierināja, tādēļ uzreiz sekoja vēl viens uzbrukums, kad teicamu epizodi Grīzmanam izkārtoja Olivjē Žirū, kurš veica lielisku piespēli un Madrides ''Atletico'' uzbrucējs tādējādi nonāca vienatnē pret Rendolfu un raidīja bumbu vārtos - 2:1! Pēc mirkļa viens pret vienu ar Rendolfu atkal izskrēja Grīzmans, taču viņu no aizmugures traucēja Dafijs, kurš saņēma sarkano kartīti, atstājot savu komandu mazākumā. Francija negrasījās apstāties un Īrijas vārtu pārliktni norībināja Andrē Pjērs Žiņaks, gandrīz panākot ļoti komfortablu divu vārtu pārsvaru. Ar to vēl viss nebeidzās, jo pašās beigās Grīzmanam bija lieliska iespēja gūt hat-trick, tomēr viņa bīstamo sitienu atvairīja Rendolfs. Spēle noslēdzās ar laimīgu Francijas uzvaru un iekļūšanu 1/4 finālā.