Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Īriem iespēja atriebties par Anrī roku, cīņas arī Vācijai un Beļģijai

© Scanpix

"Euro 2016" finālturnīrs turpināsies ar vēl trim astotdaļfināla spēlēm. Plkst. 16:00 pēc Latvijas laika mājiniece Francija tiksies ar Īriju, 19:00 spēlēs Vācija un Slovākija, bet 22:00 Ungārija centīsies pārsteigt arī Beļģiju.

Francija pret Īriju
Turnīra saimniece Francija kopā ar Vāciju tika uzskatīta par galveno pretendenti uz zelta godalgām un jau otrajā kārtā kvalificējās astotdaļfinālam, tomēr nebūt nevar teikt, ka Les Bleus grupu turnīrā pārliecināja. Izrautas uzvaras pār Rumāniju (2:1, Dimitrī Pajets 88. minūtē) un Albāniju (2:0, Antuāns Grīzmans 90. minūtē un Pajets kompensācijas laika sestajā minūtē) un blāvs bezvārtu neizšķirts pret Šveici. Turklāt potenciālie līderi Grīzmans un Pols Pogbā spēlējuši ļoti nestabili, un līdera lomā izvirzījies Pajets.

Ļoti vāju turnīru aizvada arī centra pussargs Blēzs Matuidī un nelielu savainojumu dēļ vienu no pēdējiem treniņiem izlaida Olivjē Žirū un Adils Ramī, taču pārsteigumu sastāvā, visticamāk, nebūs un Didjē Dešāns uzticēsies tiem 11 futbolistiem, kuri devās pamatsastāvā atklāšanas mačā. Tikmēr Īrijai zem jautājuma zīmes ir Džonatans Volterss un Stīvens Vords. Īrija sāka ar neizšķirtu pret Zviedriju (1:1) un sakāvi pret Beļģiju (0:3), bet izšķirošajā mačā 85. minūtē, pateicoties Robija Breidija vārtiem, izrāva uzvaru pār Itālijas otro sastāvu (1:0) un pēdējā brīdī ieleca braucošā vilcienā, no tā izstumjot Turciju. Īrija pārtrauca piecu spēļu sēriju bez uzvarām (0-3-2, 5:9), savukārt Francija nav zaudējusi septiņos mačos pēc kārtas (6-1-0, 17:7) un pēdējo 13 spēļu laikā izcīnījusi 11 uzvaras (11-1-1, 28:11).

Taču šodienas spēles galvenais zemteksts nebūs favorīte/mājiniece pret pastarīti. Zemteksts būs pavisam cits - šī būs komandu pirmā savstarpējā spēle kopš skandalozā mača 2009. gada novembrī, kad Francija pagarinājumā guva vārtus un divu spēļu summā pārspēja Īriju (1:0, 1:1), nodrošinot ceļazīmi uz Dienvidāfriku. Kā nodrošināja ceļazīmi? Tjerī Anrī soda laukumā atklāti sev piespēlējot ar roku, tiesnešu brigādei to nefiksējot un Viljamam Gallasam pēc tam raidot bumbu vārtos. Īrija protestēja, pat centās kļūt par finālturnīra 33. dalībnieci, tomēr nekā - uz Pasaules kausu brauca Francija, kas izgāzās un grupā palika pēdējā vietā. No spēlētājiem, kuri tajā mačā gāja laukumā, Francijai ierindā palicis Igo Loriss, Patriss Evrā, Bakarī Saņā un Andrē Pjērs Žiņaks, bet īriem - Šejs Givens, Džons O'Šei un Glens Vīlans.

Vācija pret Slovākiju
Vakara otrajā spēlē cīņā par ceturtdaļfinālu iesaistīsies cita lielvalsts Vācija, kas savā grupā ieņēma pirmo vietu - 2:0 pret Ukrainu, 0:0 pret Poliju un 1:0 pret Ziemeļīriju. Lai arī finālturnīra pirmajās divās spēlēs smailē darbojās uzbrūkošais pussargs Mario Gece, pret ziemeļīriem centra uzbrucēja lomu atkal pildīja Mario Gomess, no pamatsastāva izstumjot Juliānu Draksleru. Šādu priekšējo līniju Joahims Lēvs varētu saglabāt arī šovakar, bet aizsardzībā labas ziņas sagādāja Žeroms Boatengs, kurš ir atgriezies ierindā un acīmredzot būs gatavs spēlēt.

Tikmēr Slovākija čempionātu sāka ar neveiksmi līdzvērtīgā cīņā pret Velsu (1:2) un turpināja ar uzvaru pār Krieviju (2:1) un Angliju (0:0), tālāk tiekot kā labākā trešās vietas ieguvēja. Slovāku spožākais spēlētājs grupu turnīrā, protams, bija "Napoli" zvaigzne Mareks Hamšīks, kurš pret krieviem atzīmējās ar filigrānu rezultatīvu piespēli un izcilu vārtu guvumu. Slovākija pēdējās 11 spēlēs zaudējusi tikai vienreiz (6-4-1, 21:12) un pirms finālturnīra Augsburgā spēcīgā lietū negaidīti uzvarēja Vāciju (3:1), kas gan nespēlēja optimālajā virknējumā.

Gomess toreiz jau 13. minūtē no 11 metru atzīmes atklāja rezultātu, bet Hamšīks, Mihals Djurišs un Jurajs Kucka pirmā puslaika beigās un otrā puslaika sākumā 11 minūtēs guva trīs vārtus. Slovākiem šovakar zem jautājuma zīmes ir abu kreisās malas aizsargu Dušana Švento un Tomāša Hubočana, kā arī labās malas pussarga Roberta Maka dalība spēlē.

Beļģija pret Ungāriju
No finālturnīra favorītēm grupu turnīrā vismazāk pārliecināja Beļģija, kurai šovakar pretī stāsies F grupas uzvarētāja un grupu turnīra sensācija Ungārija. Beļģi sāka ar neveiksmi pret Itāliju (0:2), tad pārliecinoši apspēlēja īrus (3:0), bet trešajā mačā līdzīgā cīņā tikai 84. minūtē pēc Radžas Naingolana tālsitiena izrāva uzvaru pār Zviedriju (1:0). Savukārt ungāri jau pirmajā mačā šokēja Austriju (2:0), tad pelnīti izrāva neizšķirtu pret Islandi (1:1) un trīsreiz nenosargāja vadību pret Portugāli (3:3).

Beļģijas galvenais treneris Marks Vilmotss norādīja, ka labāk astotdaļfinālā būtu spēlējis pret Spāniju, jo tad spiediens būtu bijis daudz mazāks: "Pret tāda līmeņa komandām mums nebūtu nekā ko zaudēt. Prese uzvedas tā, it kā spēle pret Ungāriju būs pastaiga. Vai cilvēki vispār redzēja tās spēli pret Portugāli? Starptautiskajā futbolā vairs nav mazu komandu." Beļģijas sastāvā potītes savainojuma dēļ nevarēs spēlēt centra pussargs Musā Dembelē un zem jautājuma zīmes ir labās malas pussargs Janiks Karrasko, bet Ungārijai nespēlēs labās malas aizsargs Atila Fiola.