Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Polija atkal neielaiž, uzvar un 1/8 finālā spēlēs pret Šveici

© Scanpix

Arī grupu turnīra trešajā spēlē vārtus neielaida Polija, kas nosargāja uzvaru pār Ukrainu (1:0), grupā izcīnīja otro vietu un pirmoreiz izlases vēsturē iekļuva Eiropas čempionāta izslēgšanas spēlēs. Vienīgos vārtus 54. minūtē guva uz maiņu izgājušais Jakubs Blaščikovskis.

Navalka pietaupa Piščeku
Jebkādas cerības zaudējusī Ukraina pamatsastāvā veica piecas izmaiņas, taču ierindā palika abi līderi - malējie pussargi Jevhens Konopļanka un Andrijs Jarmolenko. Tikmēr poļu galvenais treneris Adams Navalka izdarīja četras izmaiņas un pietaupīja labās malas aizsargu Lukašu Piščeku, kuram vēl viena brīdinājuma gadījumā pienāktos diskvalifikācija. Sākumsastāvā atgriezās pirmo maču spīdoši aizvadījušais 19 gadus vecais Bartošs Kapustka.

Atklāts futbols bez vārtu guvumiem
Lai arī pirmajā puslaikā vārti netika gūti, par izdevību trūkumu sūdzēties būtu grēks. Jau pirmajās minūtēs pa teicamai iespējai bija abiem poļu uzbrucējiem. Vispirms Arkadiušs Miliks trešajā minūtē pretuzbrukumā ielauzās soda laukumā un sita tuvajā stūrī - virsū Andrijam Pjatovam -, bet jau nākamajā minūtē Miliks kā uz paplātes nolika bumbu Robertam Levandovskim, kurš no soda laukuma vidus netrāpīja vārtu rāmī.

Polija ļoti vētraini sāka spēli, taču puslaika turpinājumā krietni vairāk asu momentu bija pie pašu poļu vārtiem. Labākās epizodes bija Jarmolenko, kurš īsā laikā divreiz nokļuva notikumu epicentrā. 16. minūtē aizsargs neļāva saņemt bumbu Jarmolenko, kurš krita soda laukumā, tomēr norvēģu arbitra Sveina Mūna svilpe klusēja. Savukārt nākamajā minūtē Jarmolenko nokļuva pretuzbrukuma smailē, taču laicīgi vārtus pameta Lukašs Fabiaņskis un Kijevas "Dynamo" līderis nespēja iegriezt bumbu tālajā stūrī.

Blaščikovskis nokārto uzvaru, poļi paliek bez Kapustkas
Otrā puslaika sākumā ukraiņi izveidoja vēl vienu izdevību - pēc centrējuma no labas pozīcijas neprecīzi sita vēl viens 19 gadus vecs pussargs Oleksandrs Zinčenko. Tik iespējām bagāta spēle nebija pelnījusi divas nullītes uz tablo, un 54. minūtē rezultāts beidzot tika atklāts. Poļi viltīgi izspēlēja stūra sitienu, Miliks pēc pauzes soda laukumā atrada nesen uz maiņu iznākušo Jakubu Blaščikovski, kurš eleganti apspēlēja aizsargu un netverami sita tālajā stūrī (1:0). Pēc sešām minūtēm nevajadzīgā situācijā pie brīdinājuma tika Kapustka, kuram astotdaļfinālu nāksies izlaist.

Ukraina jau pirmajā puslaikā krietni vairāk kontrolēja bumbu, bet pēc ielaistajiem vārtiem tās teritoriālais pārsvars kļuva vēl nomācošāks. Kamēr poļi pacietīgi aizsargājās un gaidīja iespējas pretuzbrukumiem, Ukraina radīja virkni pusmomentu - sita gan Konopļanka, gan Zinčenko -, bet 80.un 82. minūtē jau bija ļoti tuvu izlīdzinājumam. Vispirms pēc centrējuma pavisam nedaudz garām sita Romans Zozuļa, bet citā uzbrukumā Lukašs Fabiaņskis glāba pēc Ruslana Rotaņa sitiena no distances. Ukraiņu spiediens arī šajā spēlē netika atalgots, un Mihailo Fomenko padotie mājās brauks bez gūtiem vārtiem. Līdz ar spēles beigām kļuva skaidrs pirmais astotdaļfināla pāris - 25. jūnijā Sentetjēnā tiksies Šveices un Polijas futbolisti.