Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Klīvlenda izcīna pirmo NBA titulu, Džeimss fināla MVP

© AFP

Saspringtā NBA finālsērijas septītajā mačā uzvaru un čempionu titulu izcīnīja Klīvlendas „Cavaliers”, pārspējot „Warriors” ar 93:89.

Spēles pirmajā puslaikā galvenais spēlētājs bija Dreimonds Grīns, kurš diskvalifikācijas dēļ izlaida sērijas piekto maču. Grīns trāpīja visus piecus savus tālmetienus un savāca 22 punktus, kā arī izdalīja piecas rezultatīvas piespēles. Stefens Karijs un Klejs Tompsons joprojām tikai ar lielām grūtībām varēja pārspēt „Cavaliers” aizsardzību, turklāt Karijs atkal iekļuva piezīmju problēmā. Minūti pirms puslaika beigām viņa tika fiksēta visnotaļ diskutabla piezīme, kas bija viņam trešā.

Kamēr „Warriors” puslaikā trāpīja desmit tālmetienus, „Cavaliers” realizēja tikai vienu no 14. Taču rezultāta ziņā Klīvlenda turēja līdzi teju visu puslaiku, pateicoties biežākai tikšanai pie soda metieniem. Džeimss izcēlās ar 12 punktiem, taču pieļāva četras kļūdas, ko „Warriors” puslaika izskaņā izmantoja, atraujoties septiņu punktu vadībā (49:42).

Trešās ceturtdaļas ievadā vairākus metienus no distances realizēja Ērls „Dž.R.” Smits, kam sekoja „Cavaliers” izrāviens 11:0 un vadības pārņemšana. „Warriors” savukārt atbildēja ar Grīna palīdzību - viņš īsā laikā guva sešus punktus, trāpot tālmetienu un tiekot pie trim soda metieniem. Ceturtdaļas izskaņā rezultāts atkal bija praktiski nezšķirts - 76:75 „Warriors” labā.

Spriedzei pieaugot, ceturtajā ceturtdaļā „Cavaliers” atkal pārņēma vadību. Rezultatīvi turpināja spēlēt Kairijs Ērvings, taču „Warriors” līderi Karijs un Tompsons atbildēja ar precīziem metieniem no distances. Pēdējās minūtēs rezultāts bija neizšķirts 89:89, un abas komandas ilgstoši nespēja gūt punktus. Džeimss izcēlās ar efektīvu bloku, atņemot Igudalam divus punktus ātrajā uzbrukumā, sasteigtu tālmetienu izmeta Karijs, bet kļūdījās arī Džeimss un Kevins Lavs.

50 sekundes pirms beigām Ērvings aukstasinīgi realizēja tālmetienu, pasniedzot Klīvlendai trīs punktu pārsvaru. „Warriors” tikmēr atbildēja ar visai bezjēdzīgu uzbrukumu, kurā neviens nesaprata, kā rīkoties, un Karijs beigās pēc vairākām māņkustībām izmeta neparocīgu tālmetienu un kļūdījās. Džeimss pēc tam tika pie diviem soda metieniem un ar vienu trāpītu panāca +4. „Warriors” atlikušajās desmit sekundēs vairs punktus neguva un zaudēja.

Klīvlendas "Cavaliers" līdz ar to izcīnījusi pirmo NBA čempionu titulu savā vēsturē, turklāt kļuvusi par pirmo komandu, kas spējusi finālsērijā atspēlēties no 1-3. Savukārt "Warriors", pagājušās sezonas čempione, cietusi neveiksmi pēc regulārajā sezonā gūtajām 73 uzvarām, kas ir NBA rekords.

Par finālsērijas MVP tika atzīts Džeimss, kurš septītajā mačā izcēlās ar „triple-double” un trim bloķētiem metieniem. NBA vēsturē „triple-double” fināla septītajā spēlē iepriekš bija guvuši tikai divi citi spēlētāji - Džerijs Vests un Džeimss Vorfijs. Džeimsam šis ir trešais finālsērijas MVP gods, tāpat kā trešais čempiona tituls.