Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Gulbis un Gofēns turpinās trešdien

© Scanpix

Ernests Gulbis un beļģis Davids Gofēns "French Open" ceturtās kārtas mačā otrdien laukumā aizvadīja tikai trīs geimus. Visos uzvarēja latvietis, un spēle tika pārtraukta. Maču atsāks rīt, ja to ļaus laika apstākļi.

Otrdienas spēļu programma "French Open" pārvērtās par cirku. Normālā gadījumā jau pēcpusdienā tiktu izziņots, ka mači pārnesti uz nākamo dienu. Taču situācija spieda organizatorus dabūt tenisistus laukumā... Pirmkārt, iekavētās programmas dēļ. Otrkārt un kas acīmredzot bija vēl svarīgāk - lai nenāktos skatītājiem atmaksāt ieejas biļetes.

Atšķirībā no pirmdienas, kad spēlēt nebija iespējams, otrdien to teorētiski varēja mēģināt. Visu dienu smidzināja neliels lietutiņš, varbūt uz minūtēm desmit pierima, taču uzreiz atsākās. Divas dāmu vienspēļu turnīra spēles, kas tika aizsāktas vēl svētdien vakarā, izdevās pabeigt. Tik nez ko par spēlēšanu šādos apstākļos saka poliete Agņeška Radvaņska, kura mačā ar bulgārieti Cvetanu Pironkovu, dienai sākoties, bija vadībā ar 6:2 un 3:0, taču piedzīvoja zaudējumu ar 6:2, 3:6 un 3:6.

Interesantāks temats ir par biļešu atmaksu. Noteikumi paredz līdzjutējiem atgriezt biļetes cenu, ja laikapstākļu dēļ laukumā netiek nospēlētas vismaz divas stundas. Tā Novaks Džokovičs un Roberto Bautista Aguts centrālajā laukumā divos piegājienos tika noturēti tieši divas stundas un vienu minūti (šķiet, ka citos kortos robežu neizdevās sasniegt un ieejas kartes būs jāatmaksā). Nez ko par to domā biļešu īpašnieki, kuriem tribīnēs visu laiku bija jāsēž ar paceltiem lietussargiem?

Neesmu par to drošs, bet no vairākiem avotiem dzirdēju, ka pirmdienas spēļu atcelšana organizatoriem izmaksājusi divus miljonus eiro. Nevis radījusi zaudējumus, bet neļāvusi šo summu iekasēt. Ja parēķina, ka ik dienas "Roland Garros" laukumus apmeklē ap 30 000 fanu, un vidēji par biļeti tiek samaksāts 70 eiro, tad tā arī sanāk.

Ernesta Gulbja un Davida Gofēna trīs nospēlētie geimi bija tipisks cirka piemērs. Pēc dāmu turnīra mača tenisisti ilgi neieradās laukumā - acīmredzot tika gaidīts, vai lietus mitēsies vai tieši otrādi - pieņemsies spēkā. Bet nekas nemainījās - kā smidzināja, tā arī turpināja smidzināt. Latvietis ar beļģi devās kortā, un pēc iesildīšanās tiesnese lūdza nomainīt bumbiņas, jo tas bija pārāk slapjas...Otrajā geimā Gofēns paslīdēja, norādot, ka šādos apstākļos spēlēt nevar. Geims tika pabeigts, beļģis zaudēja servi un apsēdās uz soliņa, jo maču turpināt negribēja. Gulbis tobrīd bija gatavs spēlēt tālāk, ņemot vērā, ka situācija risinājās viņam labvēlīgi. Tienese lēmumu par spēles pārtaukšanu vai turpināšanu pieņemt nevar, viņai jāgaida komisāra komanda. Tāpēc spēlētāji kādu brīdi sēdēja laukuma malā, gaidot, kas notiks tālāk. Pēc minūtēm piecām tika pieņemts lēmums turpināt maču, un tad arī Gulbis par šādu lēmumu neizskatījās diezko priecīgs. Un viņu var saprast - kāda jēga turpināt cīņu, riskējot gūt savainojumu, ja lietus nerimstas un laukums kļūst mitrāks? Pēc nākamā geima spēle atkal tika apturēta, un tenisistiem lūdza pagaidīt laukuma malā. Gulbis skaidri parādīja nostāju, sakravājot somu un dodoties prom no laukuma. „Ja reiz jāgaida, tad darīsim to zem jumta!” aptuveni tāds bija Gulbja skaidrojums tiesnesei. Tomēr laukumu viņam pamest neļāva... līdz dažas minūtes pēc tam tika paziņots par mača pārtraukšanu.

Vēlāk Ernestu satiku spēlētāju zonā, kamēr viņš iepirka pāris šokolādes batoniņus. Tā kā viņu jebkurā brīdī varēja izsaukt uz laukumu, garā sarunā Gulbis neielaidās. „Labāk, lai atceļ pavisam!” noteica Ernests. Droši vien viņam taisnība, jo slapji laukumi un smagas bumbiņas Gulbim par labu nenāk. Tai pašā laikā Ernests bija priecīgs, ka izdevās nospēlēt trīs geimus un visus vinnēt. Iegūta pārliecība, ka Gofēns ir uzvarams - pat tik neparocīgos apstākļos.