Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Gulbim cīņa par trešo ceturtdaļfinālu Parīzē

© SCANPIX

Ernests Gulbis šodien centīsies sasniegt trešo "French Open" ceturtdaļfinālu, sacenšoties ar Beļģijas labāko tenisa spēlētāju Davidu Gofānu. Ja turnīra norisei netraucēs lietus, spēle sāksies plkst. 12:00.

Gulbim pirmā nedēļa Parīzē izvērtās par negaidīti vieglu pastaigu. Pēc trīs setos gūtajām uzvarām pār Andreasu Sepi un Žuau Sousu "uzvarēts" arī Žo-Vilfrīds Tsonga, turklāt 3. kārtā nopietna spēle izpalika francūža savainojuma dēļ. Nospēlētie tikai septiņi geimi Gulbim deva papildus laiku atpūtai un veselības uzlabošanai (pašam ir problēmas ar cirksni).

Ernesta nākamais pretinieks Gofāns pirmajos divos mačos uzvarēja samērā viegli - 6:3, 6:3, 6:4 pret trešā simta francūzi Gregoāru Barēru un 7:5, 6:1, 6:4 pret pieredzējušo argentīnieti Karlosu Berloku. Visbeidzot 3. kārtā beļģim radās pirmās grūtības, piecos setos ar 6:2, 4:6, 6:3, 4:6, 6:2 pieveicot Nikolasu Almagro. Gofānam tā bija pirmā uzvara četros mačos pret Spānijas tenisistu. Davids Parīzē piecu setu spēlēs vēl nav zaudējis (3-0).

Gulbim Gofāns ir labi pazīstams ne tikai no iepriekšējām savstarpējām spēlēm, bet arī no regulāri kopā aizvadītiem treniņiem. Abi oficiālos mačos sacentušies divreiz. Ernests 2014. gada februārī Akapulko kvalifikācijā uz "hard" seguma uzvarēja ar 6:1, 3:6, 7:6(5), bet nākamā gada maijā Madridē uz māla zaudēja ar 6:3, 1:6, 5:7. Kā var noprast, abi mači patiešām bija ļoti sīvi. Piemēram, pirmajā cīņā pēdējā seta taibreikā visu izšķīra tikai viens minibreiks.

Pirms trešās tikšanās ar Gofānu Gulbis atcerējās iepriekšējo maču un treniņu pieredzi: "Treniņos es viņu nevarēju uzvarēt, jo viņš ir kā siena. Domāju, ka viņam patīk spēlēt pret tādiem tenisistiem kā es, kuri "sit pa sienu". Ja pareizi atceros, viņu vienreiz uzvarēju Akapulko. Domāju, ka esmu spējīgs viņu uzvarēt."

25 gadus vecais Beļģijas tenisists neizskatās pēc tipiska atlēta un pēc skata neatbilst savam patiesajam vecumam, taču tas ir ļoti mānīgs priekšstats par viņa tenisa spējām. Gofāna arsenālā nav tie jaudīgākie sitieni, toties viņam ir citi trumpji. Laba spēle uz gala līnijas un lieliska tehnika ir lietas, kas noteikti jāatzīmē. Viņa sitieni mēdz būt patiešām iespaidīgi ne gluži spēka un ātruma, bet tieši izpildījuma ziņā. Spēlēs pret agresīviem spēlētājiem viņš pretuzbrukumos var izmantot pretinieku radīto ātrumu.

Tāds teniss viņam ļāvis uzvarēt divos ATP turnīros (2014. gadā Kicbīlē un Mecā), vēl trīs reizes zaudēt finālā, kā arī rangā pietuvoties pirmajam desmitniekam, bet pret tā spēlētājiem panākumu daudz nav - Gofāna bilance pret Top 10 tenisistiem ir pavisam pieticīga 3-27. Uzvarētie ir Milošs Raoničs 2014. gadā Bāzelē, Stens Vavrinka šogad martā Indianvelsā un Tomāšs Berdihs šomēnes Romā. Uzvara pār Čehijas tenisa līderi Itālijas galvaspilsētā ieguva plašu publicitāti.

Gofāns 12. maijā kļuva par ceturto tenisistu, kam izdevies ar 6:0, 6:0 uzvarēt Top 10 spēlētāju. Tas notika pret Berdihu. Grūti aptveramais rezultāts bija iespējams gan Berdiha ļoti vājās spēles, gan Gofāna tovakar neapturamā tenisa dēļ. Top 10 spēlētājus "sausā" karjeras laikā spējuši atstāt arī Damirs Keretičs, Ivans Lendls un Rodžers Federers. Interesanti, ka pats Gofāns vienreiz ir zaudējis ar 0:6, 0:6, turklāt tas nenotika pret kādu no varenajiem, bet gan pret Jarko Nieminenu.

Gofāna šogad pirmajos piecos mēnešos sakrātās 25 uzvaras pārsniedz viņa pagājušās sezonas grafiku. Davidam 2015. gadā bija karjeras labākā sezona ar 38 uzvarām. Pērn 25. uzvaru viņš svinēja augustā Monreālā. Gofānam šogad spilgtākie rezultāti ir abos sezonas pirmajos ASV "Masters 1000" turnīros sasniegtie pusfināli - Indianvelsā viņš mačā par iekļūšanu finālā zaudēja Milošam Raoničam, bet Maiami Novakam Džokovičam.

Viņš līdz šai sezonai "Masters 1000" turnīros nebija ticis tālāk par ceturtdaļfinālu. Martā Amerikā sakrātās uzvaras ļāva nākamajā mēnesī tikt līdz savai rekordvietai rangā, kas ir 13. Tajā viņš atrodas arī šobrīd. Ar vēl vienas uzvaras gūšanu Parīzē viņam var pietikt, lai pēc turnīra debitētu ranga pirmajā desmitniekā.

Gofāns "Grand Slam" turnīros debitēja tieši Parīzē, kur 2012. gadā jau savā pirmajā "major" turnīrā sasniedza 4. kārtu. Tas viņam izdevās netradicionālā veidā. Proti, Davids kvalifikācijas 3. kārtā jeb finālā zaudēja Sousam, bet vēlāk tika pie otrās iespējas, kuru izmantoja pat ļoti labi - pamatturnīrā apspēlēti karjeras finiša taisnē esošie/bijušie Radeks Štepāneks, Arno Klemāns (abi piecos setos) un Lukašs Kubots, bet 4. kārtā pēc uzvaras 1. setā zaudēts savam elkam Rodžeram Federeram - 7:5, 5:7, 2:6, 4:6.

Beļģijas labākais tenisists šodien ceturto reizi spēlēs "Grand Slam" 4. kārtas mačā, lūkojot pirmoreiz tikt līdz ceturtdaļfinālam. Visus trīs iepriekšējos 4. kārtas mačus viņš zaudēja Šveices tenisistiem - 2012. gadā Parīzē un šogad Melburnā Federeram, bet 2015. gadā Vimbldonā Vavrinkam.

Gulbis zina, kā uzvarēt 4. kārtas mačos, to izdarot divreiz. Abas bija Parīzē - 2008. gadā pret Mikelu Lodrā un 2014. gadā pret Federeru. Viņa pirmais Top 16 mačs bija 2007. gadā Ņujorkā, kur piedzīvota neveiksme pret Karlosu Moiju.

Gulbja un Gofāna mačs plānots plkst. 12:00. Šajās dienās Parīzē ir ļoti lietains laiks, kas jau vairākkārt pārtraucis spēles. Vakar neizdevās pabeigt divas dāmu turnīrā, tās pārceļot uz šodienu. Gulbja sakarā pozitīvais ir tas, ka viņam ir pirmā spēle. Ja šodien visu plānoto neizspēlēs, cietīs tie, kuriem ir vēlie mači. Tas novedīs pie spēlēšanas vairākas dienas pēc kārtas, kas "Grand Slam" turnīros normālos apstākļos nenotiek un var atstāt negatīvu ietekmi uz izredzēm turnīra finiša posmā.