Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Gulbis galvenajā arēnā pret Francijas pirmo numuru Tsongu

© SCANPIX

Ernests Gulbis šodien "French Open" 3. kārtā Filipa Šatriē vārdā nosauktajā arēnā sacentīsies ar Francijas tenisa līderi Žo-Vilfrīdu Tsongu. Spēles sākums ap plkst. 16:00.

Pirmajos divos mačos gūstot plānotās uzvaras pār Andreasu Sepi un Žuau Sousu, Gulbis divus panākumus vienā "Grand Slam" turnīrā sakrāja pirmoreiz kopš 2014. gada "French Open". Var teikt, ka šodien viņam būs pirmais patiešām nopietnais pārbaudījums. Sepi un Sousa ir uzvarēti gandrīz vienmēr, neskatoties uz formas un veselības problēmām - Gulbim pret abiem kopā ar 9-1 bilance!

Ernesta trešais tenisists Parīzē būs tenisists, kurš arī šeit spēlējis pusfinālā, turklāt tik tālu ticis divreiz - Tsonga soli no fināla palika gan 2013., gan 2015. gadā, zaudējot attiecīgi Davidam Fereram un Stenam Vavrinkam.

Gulbis francūzim zaudēja pirmās trīs spēles, līdz 2013. gadā Vimbldonā beidzot guva pirmo uzvaru, tiesa, tā bija mačā, kurā Tsonga izstājās ceļgala savainojuma dēļ. Tas viņam bija jau pirms turnīra. Pilnvērtīga uzvara Gulbim ir tikai viena, to gūstot 2014. gada Marseļas finālā - 7:6(5), 6:4. Ernests toreiz atspēlēja abas breikbumbas, bet pats izmantoja tikai vienu no 11 breika iespējām. Abi uz māla vēl nav sacentušies.

To, ka Tsongu var uzvarēt Francijā notiekošā turnīrā, Gulbis ir pierādījis un arī pats pieminēja pēc iekļūšanas 3. kārtā. Salīdzinoši mazā Marseļas halle un Filipa Šatriē arēna, kas spējīga uzņemt nepilnus 15 000 skatītāju, gan ir divas ļoti atšķirīgas spēlēšanas vietas.

Kamēr Gulbis pirmajos divos mačos ar lielām grūtībām nesaskārās, Tsongam bija viens viegls un viens ļoti sarežģīts mačs. Turnīrs sākts ar 6:3, 6:4, 6:4 uzvaru pār Janu Lenardu-Štrufu, bet turpināts ar karjeras trešo atspēlēšanos no 0-2, piecos setos uzveicot Markosu Bagdati - 6:7(6), 3:6, 6:3, 6:2, 6:2. Tsonga pirmos divus setus zaudēja no uzvarošām pozīcijām. 1. setā pēc breika atspēlēšanas viņam taibreikā bija setbumba, kas izniekota ar "forehand" kļūdu, bet 2. setā Tsonga nenosargāja startā iegūtu breika pārsvaru (2:0).

Uzvara pār kiprieti Tsongam bija 100. panākums "Grand Slam" turnīros. Francijas rekords ar 104 uzvarām pieder čempionam Žanam Borotram. 100 uzvaru robežu pārsniedzis vēl arī tikai Anrī Košē (102). Tsonga no savām 100 uzvarām visvairāk sakrājis "Australian Open" (30 panākumi), kur viņš 2008. gadā sasniedza finālu. "French Open" viņam ir 27 uzvaras, Vimbldonā 24, bet "US Open" 19.

Bagdatis nospēlēja taktiski gudru maču, taču iesākto līdz galam novest nespēja un pirmoreiz karjerā zaudēja mačā, kurā viņam izdevās paņemt pirmos divus setus. Tsongas vājā vieta nevienam nav noslēpums. Runa ir par "backhand". Spēlēšana uz neērto pusi bieži vien ir panākumu atslēga vai pat uzvaras formula. Ja serve un "forehand" viņam ir īpaši draudīgi, tad "backhand" ir krietni vājāks. Protams, viņš labi var uzsist arī no tās puses, taču tas notiek pārāk reti, lai pretinieki varētu uztraukties. Markoss ļoti daudz un veiksmīgi izmantoja "dropšotu" taktiku. Šis spēles elements labā līmenī ir arī mūsu Gulbim.

Ja Gulbis spēs uzspiest Tsongam "backhand" pret "backhand" izspēles un izvairīties no sacenšanās ar "forehand" sitieniem (te francūzim pārsvars), tad viņam ir itin labas iespējas uz uzvaru. Tsonga iepriekšējā mačā neizskatījās diez ko pārliecinoši, tomēr saņēmās. Fanu faktors viennozīmīgi nospēlēja lielu lomu. Neskatoties uz piecu setu spēlēšanu, viņš atzina, ka fiziski jūtas labi.

Tsonga Parīzē agrāk par 4. kārtu zaudējis tikai divreiz - debijā 2005. gadā jau pirmajā mačā zaudēts Endijam Rodikam, bet 2011. gadā viņu 3. kārtā apturēja Vavrinka. Tsonga visus astoņus zaudējumus "French Open" piedzīvojis pret Top 15 spēlētājiem. Rangā zemāk esošie tenisisti, kuri viņu spējuši izslēgt no "French Open", ir Vavrinka (2011) un Mihails Južnijs (2010), abi uzvaras gūšanās brīdī atradās 14. vietā.

Zīmīgi, ka Gulbim un Tsongam šomēnes bija paredzēta tikšanās Romās "Masters 1000" turnīrā, taču Francijas pirmais numurs toreiz no spēlēšanas Itālijas galvaspilsētā atteicās neliela savainojuma dēļ. Veselība tika pietaupīta "French Open", kur viņš ir savas valsts lielākā cerībā. Jā, sacensības vēl turpina arī Rišārs Gaskē, bet tieši Tsongu ir lielākā cerība. Francijai sava čempiona šajā turnīrā nav kopš 1983. gada, kad uzvarēja tagadējais Deivisa kausa komandas kapteinis Janiks Noā.

Gulbis Top 10 spēlētājus nav uzvarējis kopš 2014. gada "French Open", kur viņam uzvaras pār Rodžeru Federeru un Tomāšu Berdihu. Kopš tā laika pieci zaudējumi pēc kārtas pret pirmā desmitnieka tenisistiem, divreiz piekāpjoties gan Novakam Džokovičam, gan Gaskē, bet vienreiz atzīstot Federera pārākumu.

Mačs pret Tsongu Gulbim šogad būs jau desmitais pret Francijas pārstāvi. Gada bilance ir negatīva: 3-6. Visas trīs uzvaras gūtas pret otrā simta tenisistiem - Kentānu Alisu, Eduāru Rožē-Vaselānu un Keniju De Šeperu. Šogad pirmais "Grand Slam" turnīrs viņam beidzās ar izlaistu uzvaru pret Žeremī Šardī. "Grand Slam" līmenī viņam pret Francijas tenisistiem ir 4-6 rādītājs, ieskaitot 1-3 Parīzē. Par to plašāk stāsts nākamajā sadaļā.

Ernests Gulbis ar Francijas tenisistiem "French Open" turnīrā sacenties četras reizes, uzvarot tikai vienu maču, kas bija pati pirmā cīņa pret šīs valsts sportistiem "Roland Garros" kortos - pirms astoņiem gadiem pret Mikelu Lodrā. Mači pret vietējiem tenisistiem Parīzē ir īpaši ar atmosfēru, kuru bieži vien var pielīdzināt Deivisa kausam. Francijas fani savus atbalsta ļoti karsti. Gulbim ir svarīgi savaldīties un nelikt viņiem savus spēlētājus atbalstīt vēl skaļāk. Piemērus vēsturē var atrast, bet ne par to ir šī sadaļa pirmsspēles apskatā. Tuvākajās rindās īsumā par viņa iepriekšējām četrām cīņām pret frančiem Parīzē.