Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Bojāgājušā Bjanki vecāki sūdz tiesā F1 čempionātu, FIA un "Marussia"

© Scanpix

2014. gada Japānas "Grand Prix" sacensībās nāvējošas traumas guvušā sportista Žila Bjanki ģimene iesūdzējusi tiesā Formula 1 grupu, Starptautisko Automobiļu federāciju (FIA) un "Marussia" komandu.

Bjanki nomira pagājušā gada jūlijā, deviņus mēnešus pēc Suzukas trasē gūtās galvas traumas. Sportista "Marussia" komandas mašīna 2014. gadā lietus apstākļos izlidoja no trases, ietriecoties traktorā, kas tobrīd evakuēja no trases citu avarējušu mašīnu.

Bjanki tēvs oficiālā paziņojumā atzīst: "Mēs tiecamies pēc patiesības, un gribam noskaidrot patiesību par lēmumiem, kas noveda pie mūsu dēla avārijas 2014. gada Japānas "Grand Prix". Mums, kā ģimenei, ir ļoti daudzi neatbildēti jautājumi un sajūta, ka Žila avārija un nāve bija novēršama, ja nebūtu tikušas pieļauta sērija ar kļūdām."

Jau 2014. gada decembrī FIA publiskoja avārijas izpētes laikā izdarītos secinājumus. Starp faktoriem, kas esot noveduši pie Bjanki avārijas, tika minēts paša sportista pietiekami nesamazinātais ātrums dzelteno karogu zonā, kur tobrīd traktors evakuēja Adriana Zutila "Sauber" formulu.

Vēlāk FIA arī nāca klajā ar rekomendācijām veikt izmaiņas drošības jomā, kas attiecas gan uz dzeltenajiem karogiem, gan ar drošības jomu saistīto programmatūru, tāpat rosināja veikt uzlabojumus trašu notekūdeņu sistēmās, kā arī veica citas aktivitātes, lai novērstu šādu negadījumu iespējamību nākotnē.

Bjanki kļuva par pirmo "Grand Prix" nedēļas nogalē bojā gājušo F1 pilotu, kopš Rolanda Racenbergera un Airtona Sennas nāves 1994. gada Sanmarīno posmā.