Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Latvija pret Rio kandidāti Baltkrieviju

© F64

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība otrdien plkst. 17:00 "Elektrum" Olimpiskajā centrā sacentīsies pret Baltkrievijas izlasi. Ieeja par ziedojumu krūts veselībai. Tiešraide Sportacentrs.com.

Galvenā trenera Mārtiņa Zībarta vadībā treniņus 16. maija rītā sāka deviņas spēlētājas. Aija Putniņa un Luīze Šepte komandai pievienojās tās pašas dienas vakarā, Zenta Meļņika ceturtdien, Kate Krēsliņa piektdien un Paula Strautmane sestdien. Kopā ar komandu regulāri bija arī Kitija Laksa, kura dziedē savainojumu un gatavojas Eiropas U20 čempionātam.

Tuvāko rezervju pārbaude un jaunatnes izlašu līderu iespēlēšana - tā dažos vārdos var raksturot maija treniņnometni. Virknei pieredzējušo spēlētāju dodoties vasaras atvaļinājumā, iespēja sevi pierādīt radusies gan rezervistēm, gan piecām valstsvienības debitantēm - Ilzei Jākobsonei, Asnatei Fominai, Paulai Strautmanei, Dignai Strautmanei un Luīzei Šeptei.

Rīgā ieradušās spēcīgas komandas - Baltkrievija pērn izcīnīja ceturto vietu Eiropas čempionātā, savukārt Jaunzēlande ir “mūžīgā” Okeānijas vicečempione. Abas minētās izlases gatavojas Rio kvalifikācijas turnīram, kas 13.-19. jūnijā notiks Francijas pilsētā Nantē.

Atšķirībā no Jaunzēlandes, kura atvedusi labāko pieejamo sastāvu, Baltkrievija 100% gatavībā būs jūnija otrajā nedēļā, kad komandai pievienosies naturalizētā saspēles vadītāja Linsija Hārdinga. Rīgā nav ieradušās arī divas Turcijas čempionāta dalībnieces - “Fenerbahce” centra spēlētāja Anastasija Veremejenka un Kazahstānā dzimusī spēka uzbrucēja Katarina Sņitina.

Pārējie baltkrievu spēki ir ierindā, tai skaitā Baltkrievijas ievērojamākā spēlētāja Jeļena Ļevčanka. Pēdējās sezonās viņa pārmaiņus spēlējusi WNBA, kā arī Turcijā un Ķīnā - valstīs, kuras var atļauties ārzemniecēm piedāvāt lielākos līgumus. Trīsdesmit trīs gadus vecā centra spēlētāja izceļas ar iespaidīgiem auguma parametriem un ir galvenais baltkrievu spēks zem groza.

Komandas kodolam pieder arī slaidā uzbrucēja Tatjana Troina un uzbrūkošā aizsardze Tatjana Ļihtaroviča. Uz Rīgu atbraukusi arī 22 gadus vecā Marina Ivaščanka - jaunā centra spēlētāja pirms gada aizvadīja vienu sezonu “Vega 1/Liepāja” sastāvā.

Pirmdien gūtā kājas savainojuma dēļ spēlēs šonedēļ nevarēs piedalīties Rūta Veidere, savukārt Ditas Rozenbergas piedalīšanās būs atkarīga no spēlētājas pašsajūtas.

Četras kandidātes iekļautas Latvijas jaunatnes izlašu paplašinātajos sastāvos. Kate Krēsliņa, Paula Strautmane un Digna Strautmane uzaicinātas spēlēt Latvijas U20 izlasē, bet Luīze Šepte gatavosies debijai Pasaules U17 čempionātā. Ventspilniece un Digna Strautmane tiek gaidītas arī U18 izlasē. Vēl viena U20 izlases kandidāte Kitija Laksa valstsvienības treniņos nepiedalās savainojuma dēļ.

Septiņas kandidātes mācījušās vai mācās Amerikas augstskolās, pārstāvot NCAA pirmās divīzijas komandas. Baiba Eglīte un Kristīne Vītola aizstāvēja UTEP krāsas, Liene Priede divus gadus spēlēja “Missouri” sastāvā, bet Aija Putniņa tikpat ilgi mācījās “Colorado”. Asnate Fomina un Kate Krēsliņa pārstāv Ņujorkas komandu “Fordham”, bet Paulai Strautmanei aiz muguras pirmā sezona “Quinnipiac” kreklā.