Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Krievija iemet septiņus vārtus un paņem bronzas medaļas

© Scanpix

Pasaules čempionāta bronzas godalgas izcīnīja laukuma saimniece Krievijas izlase, kas līdz 33. minūtei bija ieguvusi četru vārtu pārsvaru un ar 7:2 pieveica Amerikas Savienotās Valstis. Punktu septiņas sekundes līdz noslēgumam pielika Vadims Šipačovs, bet ar diviem vārtiem izcēlās Sergejs Mozjakins.

Pirmajās minūtēs laukumā saimniekoja Amerikas Savienotās Valstis, veidojot momentu pēc momenta un izdarot metienus no jebkuras pozīcijas. Krievijas izlase atbildēja tikai ar Aleksandra Ovečkina neveiksmīgu pretuzbrukumu, kad neizdevās apspēlēt aizsargu, tomēr septītajā minūtē 1:0 panāca tieši mājinieki - no zilās līnijas bez ripas apturēšanas rezultatīvi šāva Vjačeslavs Voinovs.

Pēc nonākšanas iedzinējos amerikāņus pievīla disciplīna - noraidījums maksāja otros ielaistos vārtus. Pāvels Dacjuks atrada Sergeju Mozjakinu, kurš no kreisā iemetiena apļa sagatavojās, atvēzējās un trāpīja tuvajā stūrī zem pārliktņa. Krievijas izlase turpināja veidot momentus, uzmanības centrā atrodoties Ovečkinam, bet viņa piespēles neizmantoja gan Ivans Teļegins, gan Sergejs Širokovs, kamēr pats sāncenšu vārtus apdraudēja pagalam reti.

Taču 30. minūtē laukuma saimnieki beidzot panāca 3:0. Nūja lūza amerikāņu spēlētājam, un skaitliskais pārsvars tika izspēlēts līdz metienam tukšos vārtos - Mozjakins sameklēja Dacjuku, kurš piespēlēja gar vārtiem, un Teļeginam atlika vien pielikt nūju. Pēc trim minūtēm sekoja pretuzbrukums un vēl viens metiens tukšos vārtos - Artēmijs Panarins sagaidīja Jevgeņiju Dadonovu un atdeva lielisku piespēli.

Amerikas Savienotās Valstis neizkāra balto karogu, bet turpināja cīnīties, sodot pretiniekus par muļķīgu noraidījumu. Patriks Marūns nosedza vārtsargu Sergeju Bobrovski, un to izmantoja 22 gadus vecais Frenks Vatrano, kurš no labās puses trāpīja tālajā stūrī - 4:1. Taču krieviem vajadzēja nepilnu minūti, lai atjaunotu pārsvaru - Maksims Čudinovs no zilās līnijas trieca ripu pret stabu, bet pirmais pie atlēkušās ripas bija Panarins, trāpot tukšos vārtos.

Noslēdzošajā trešdaļā Krievijas valstsvienība spēlēja pavirši. Dacjuks pazaudēja ripu un uzdāvināja vārtu gūšanas iespēju Dilanam Larkinam, bet izglāba vārtsargs. Otrā laukuma galā vienatnē pret tikko uz ledus kāpušo Maiku Kondonu izrāvās Vadims Šipačovs, tomēr viens no mājinieku uzbrukuma līderiem palika bez saturīga metiena. 44. minūtē amerikāņi dāvanu izmantoja - perfektai Deivida Varsovska piespēlei sekoja Vatrano metiens tukšos vārtos.

Tomēr Krievijas izlase atbildi parādā nepalika - Dacjuks aiz vārtiem apzaga sāncensi un nokārtoja otros vārtus mačā Mozjakinam, kurš panāca 6:2. Iespēja palielināt pārsvaru bija Sergejam Plotņikovam, bet viņš pretuzbrukumā trāpīja pa pārliktni. Taču skaistu punktu septiņas sekundes līdz noslēgumam pielika Šipačovs, kurš kombināciju pabeidza ar metienu tukšos vārtos no šaura leņķa - 7:2.

Tādējādi Krievija pirmo reizi kopš 2007. gada, kad arī turnīrs norisinājās Maskavā, pasaules čempionātu noslēdza ar bronzas godalgu. Pērn tika piedzīvots zaudējums finālā, bet 2014. gadā krievi kļuva par čempioniem. Pēdējos desmit turnīros bez godalgām viņi palikuši tikai divas reizes. Tikmēr Amerikas Savienotās Valstis pēdējos desmit gados tikai divas reizes tikušas pie medaļām - bronza pērn un arī 2013. gadā.

Zelta medaļu liktenis izšķirsies pulksten 20:45, kad laukumā dosies bez zaudējumiem spēlējošā Somija un pašreizējā pasaules čempione Kanāda, kas grupā sāncenšiem zaudēja ar 0:4.