Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Rīt sāksies pasaules čempionāts hokejā

© F64

Latvijas izlase rīt 20. reizi pēc kārtas uzsāks dalību pasaules čempionātā hokejā, kurā Kanādas izlase centīsies aizstāvēt savu čempionu titulu.

Šopavasar pie Latvijas izlases stūres atgriezās Leonīds Beresņevs, kurš ir vienīgais treneris, kura vadībā Latvija elites divīzijā vienā pasaules čempionātā guvusi vismaz četras uzvaras. Beresņeva vadītā izlase to paveica 1997. gadā, pie reizes arī uzstādot Latvijas rezultativitātes rekordu. Toreiz Latvija guva 37 vārtus astoņās spēlēs (vidēji 4.7), kamēr nevienā citā PČ elites divīzijā nav izdevies samest vairāk par 24 ripām.

Beresņevs pēdējoreiz Latvijas izlasi PČ vadīja 2005. gadā, un no tā izlases sastāvu savu vietu valstsvienībā saglabājuši Guntis Galviņš, Miķelis Rēdlihs, Aleksejs Širokovs un Edgars Masaļskis. Ar viņiem tika iegūta devītā vieta, un LHF valde no Beresņeva sagaida vismaz līdzīgu panākumu arī šoreiz - oficiāli noteiktais minimālais uzdevums ir desmitā vieta. Beresņevs savos četros pasaules čempionātos zemāk palicis tikai vienreiz, taču Latvijai pēdējos gados gan tik veiksmīgi nav klājies - kopš 2009. gada tikai reizi izdevies izpildīt šādu minimālo uzdevumu.

Lai arī Latvijas izlasei nav trūcis ne augstāku lēcienu, ne nepatīkamu kritienu, ieņemto vietu ziņā Latvija bijusi ļoti stabila un 19 gadus pēc kārtas ne reizi nav bijusi augstāk par septīto vietu, un ne reizi zemāk par 13. vietu. Pagājušajā gadā Čehijā gan nācās nonākt ļoti tuvu šīs sērijas pārtraukšanai, jo, ja ne Edgara Masaļska pamatlaika pēdējās sekundēs atvairītais Francijas izgājiens viens pret vienu, šajā pavasarī būtu jādomā par pirmās divīzijas apmeklējumu.

Arī šosezon Latvijas izlases sastāvā iztrūkst vairāku svarīgu hokejistu kā Laura Dārziņa, Mārtiņa Karsuma, Artūra Kuldas, Oskara Bārtuļa, maz ticama Kristera Gudļevska pievienošanās, nebūs arī tādu izlasē ierastu spēlētāju kā Jāņa Sprukta, Mārtiņa Cipuļa un Georgija Pujaca. Debijai pasaules čempionātā tikmēr gatavojas Elvis Merzļikins, Edgars Siksna, Māris Bičevskis un Edgars Kulda, tāpat nevienu spēli PČ vēl nav aizvadījis Jānis Kalniņš, kurš pirms gada bija kopā ar izlasi, taču laukumā neizgāja.

Bet pēc gada pārtraukuma izlases sastāvā atkal ir Zemgus Girgensons un Ronalds Ķēniņš, kuri šonedēļ treniņos tika izmēģināti vienā maiņā ar Kasparu Daugaviņu. Daugaviņš pagājušajā PČ kļuva par vienu no galvenajiem izlases varoņiem, gūstot piecus vārtus (7 spēlēs 5+4). Gan Daugaviņš, gan Masaļskis, gan Kristaps Sotnieks nesen noslēdza jaunus līgumus un par nākamo sezonu pagaidām var neraizēties. Taču brīvo aģentu statusā PČ sagaida teju visi Rīgas „Dinamo” pārstāvji, izņemot Miku Indraši, kā arī Girgensons un Ķēniņš.

Latvijas izlases sastāvs

Vārtsargi: Edgars Masaļskis, Elvis Merzļikins un Jānis Kalniņš.
Aizsargi: Jānis Andersons, Edgars Siksna, Ralfs Freibergs, Kristaps Sotnieks, Guntis Galviņš, Oskars Cibuļskis, Maksims Širokovs, un Aleksandrs Jerofejevs.
Uzbrucēji: Kaspars Daugaviņš, Rodrigo Ābols, Vitālijs Pavlovs, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Zemgus Girgensons, Edgars Kulda, Roberts Bukarts, Gunārs Skvorcovs, Aleksejs Širokovs, Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis un Ronalds Ķēniņš.

Šis būs piektais pasaules čempionāts, kurā tiek izmantots divu apakšgrupu formāts, kas garantē katrai izlasei vismaz septiņas spēles. Latvija spēlēs A grupā, Maskavā, kamēr B grupas izlases savus mačus aizvadīs Sanktpēterburgā. No katras grupas ceturtdaļfinālā iekļūs labākās četras izlases, bet pārējām PČ būs beidzies.

Lai saglabātu vietu elites divīzijā, parasti pietika ar nepalikšanu pēdējā vietā savā apakšgrupā, un A apakšgrupā arī šoreiz ar to būs pietiekami. Cita situācija B grupā, jo tajā spēlē gan Francija, gan Vācija, kas kopīgi rīkos 2017. gada čempionātu un attiecīgi jau garantējušas vietu tajā. Līdz ar to no elites divīzijas izkritīs vājākā izlase pārējo sešu valstu konkurencē, izņemot gadījumu, ja Vācija un Francija ieņem divas pēdējās vietas grupā. Tādā gadījumā no B grupas vietu elitē saglabās visas izlases, neļaujot uz augšu pacelties Itālijai, kas ieņēma otro vietu pirmajā divīzijā.

Latvija pasaules čempionātu uzsāks rīt 16:15 pret Zviedrijas izlasi, ar kuru pasaules čempionātos nācies tikties 14 reizes un tikai divreiz izdevies nezaudēt. Turnīra kalendārs šoreiz sastādīts Latvijai visai īpatnēji, jo sākumā tiks aizvadītas spēles pret visām nominālajām favorītēm (Zviedriju, Čehiju, Krieviju), kam savukārt sekos četri mači pēc kārtas, visticamāk, cīņā par ceturtdaļfinālu un/vai palikšanu elites divīzijā.

Līdzīgā situācijā B grupā ir Baltkrievija, kas arī čempionātu uzsāks ar mačiem pret visām favorītēm (Somiju, ASV, Kanādu un Slovākiju). B grupas kalendārs jau čempionāta atklāšanas dienā piedāvās Ziemeļamerikas dueli, kurā tiksies ASV un Kanādas izlases, tiesa, šis mačs notiks reizē ar Latvijas spēli.