Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Latvijas pretiniece Norvēģija nosauc PČ sastāvu

© SCANPIX

Norvēģijas hokeja izlases vadība paziņojusi savu sastāvu pasaules čempionātam Krievijā, un 25 spēlētāju vidū iekļauti divi NHL pārstāvji un septiņi Zviedrijas augstākās līgas hokejisti.

Norvēģijas izlase pagājušajā pasaules čempionātā ieņēma 11. vietu un no 2015. gada sastāva savu vietu saglabājuši 20 hokejisti. Nozīmīgākais iztrūkums būs Patriks Tūresens, kurš pēc vairākiem gadiem SKA rindās šosezon spēlēja Zviedrijā un „Djugardens” sastāvā 49 spēlēs guva 48 punktus. Viņš izlasei atteica, jo vēlas līdz galam izārstēt savainojumu, kas viņu nomocījis jau sezonas gaitā.

Taču atšķirībā no pagājušā čempionāta, kad norvēģiem nebija neviena NHL pārstāvja izlasē, šoreiz būs veseli divi. Pagājušajā sezonā nespēlēja Matss Cukarelo, Ņujorkas „Rangers” uzbrucējs, kamēr šosezon NHL debiju piedzīvoja Andreass Martinsenss. Viņš 55 spēlēs „Avalanche” sastāvā guva 11 punktus, kamēr Cukarelo šosezon NHL savāca 61 punktu. Cukarelo pasaules čempionātā nav piedalījies kopš 2010. gada, bet šosezon kopā ar Jaromīru Jāgru un Paskālu Dipuī pretendē uz Māstertona balvu. Šī balva tiek piešķirta hokejistam, kas aizvadītajā sezonā izcēlies ar savu sportisko garu, darba ētiku un uzticību hokejam.

Norvēģijai palikuši tie paši trīs vārtsargi ar Lāšu Haugenu, Zviedrijas kluba „Farjestad” pārstāvi priekšgalā. Kopumā izlasē ir četri hokejisti no šī zviedru kluba, kas šosezon ieņēma piekto vietu regulārajā sezonā, bet izslēgšanas spēlēs izstājās ceturtdaļfinālā.

Zviedru klubus pārstāv deviņi Norvēģijas izlases hokejisti, taču pa vienam leģionāram ir arī no Vācijas un KHL. Kens Andrē Ūlimbs spēlē „Dusseldorf” vienībā un šosezon 52 spēlēs savāca 42 punktus, kamēr viņa brālis Matiss Ūlimbs „Jokerit” sastāvā 38 spēlēs tika pie 18 punktiem, bet nākamsezon atgriezīsies Zviedrijā.

Visplašāk gan pārstāvēts Norvēģijas čempionāts, un izlases galīgajā sastāvā iekļauti četri Norvēģijas šīs sezonas čempioni un Rūdolfa Balcera komandas biedri no „Stavanger Oilers”, kā arī divi Maksima Ponomarenko partneri no „Lorenskog”.

Norvēģija PČ spēlēs vienā grupā ar Latviju un savstarpēju maču aizvadīs 17. maijā, pēdējā grupu turnīra spēlē, kas var izrādīties izšķiroša abām izlasēm. Norvēģija aizvadīja astoņas pārbaudes spēles un guva trīs uzvaras - divreiz pār Dāniju un vienreiz pret Franciju. Tāpat norvēģu rēķinā pārbaudes spēlē neizšķirts pamatlaikā (1:2 papildlaikā) pret Krievijas izlasi.

Krievija savukārt sagaidījusi papildinājumu no NHL Artēmija Panarina izskatā. Viņš šodien pievienojies izlasei un drīzumā uzsāks treniņus kopā ar to. 24 gadus vecais Panarins šosezon kļuva par vienu no NHL spilgtākajiem debitantiem un 80 spēlēs Čikāgas „Blackhawks” sastāvā savāca 77 punktus (30+47). Tas bija pārliecinoši labākais rādītājs debitantu konkurencē, tiesa, vidēji spēlē gūto punktu skaits bija labāks Konoram Makdeividam no „Oilers”.

Čempione „Blackhawks” tika minēta starp Stenlija kausa favorītēm arī šosezon, taču septiņu spēļu sērijā piekāpās „Blues” un izstājās jau pirmajā kārtā. Panarins „play-off” sērijā guva septiņus punktus.

Pārbaudes spēli tikmēr aizvadījusi Kazahstānas izlase, kas ar 1:5 piekāpās Krievijas olimpiskajai izlasei. Vienīgos vārtus kazahiem, kas arī ir vienā grupā ar Latviju un Norvēģiju, guva Brendons Bočenskis.