Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Mildronāts "iegāž" arī pasaules čempionu junioriem Latipovu

© SCANPIX

Mildronāta jeb meldonija lietošana novedusi nepatikšanās arī Krievijas biatlonistu Eduardu Latipovu – divkārtējais pasaules čempions junioriem nodevis pozitīvas dopinga analīzes. Tādas konstatētas arī sešiem Gruzijas cīkstoņiem, un Krievijas sporta minists Vitālijs Mutko dopinga krīzes dēļ izskata iespēju par neatļautu vielu lietošanu piemērot plašāku atbildību arī vietējās varas iestādēs.

21 gadu vecais Eduards Latipovs pagaidām atstādināts no dalības sacensībās, paziņojusi Krievijas Biatlona federācija. Aizliegums startēt būs spēkā izmeklēšanas laikā un saistīts ar pozitīvajām dopinga analīzēm talantīgā biatlonista analīzēs.

Arī Latipova gadījumā „vainīgs” Latvijā radītais preparāts mildronāts, kurš aizliegto vielu sarakstā nonāca līdz ar šī gada sākumu. Lai arī informācija par mildronāta aizliegšanu sportistiem un sabiedrībai tika paziņota jau vairākus mēnešus iepriekš, jaunais noteikums ievedis dopinga problēmās vairākus sportistus ar vienu no pasaules slavenākajām tenisistēm Mariju Šarapovu priekšgalā. Latipovs pagājušajā gadā ieguva pasaules junioru zeltu iedzīšanā un stafetē, bet gadu iepriekš tika pie divām bronzām - sprintā un stafetē. Viņa rēķinā ir arī nesen izcīnīta uzvara IBU kausa posma sprintā, kur arī nodotas analīzes ar mildronātu.

Latipovs kļuvis par septīto augsta līmeņa Krievijas sportistu, kurš pieķerts mildronāta lietošanā. Līdzīgs pārkāpums vakar konstatēts arī sešiem Gruzijas cīkstoņiem, ieskaitot 2012. gada olimpisko spēļu sudraba medaļnieku Davidu Modzmanašvili. Savukārt pārējo piecu identitātes pagaidām netiek atklātas, jo viņi noliedz meldonija lietošanu un savu pārkāpumu. Iepriekš mildronāta lietošanā pieķerti arī divi Ukrainas biatlonisti – Artjoms Tiščenko un Olga Abramova.

„Viss, meldonijs ir aizliegts, beidziet tad viņu lietot!” izteicies Krievijas sporta minists Vitālijs Mutko, reaģējot uz jauno dopinga krīzi, kas vistiešāk skārusi tieši Krieviju. „Ceru, ka visi šie gadījumi piespiedīs federācijas un sportistus aizdomāties un vairs nelietot šo preparātu. Neizslēdzu, ka likumā tiks veiktas izmaiņas, iespējams, paplašināsim atbildību par apzinātu dopinga lietošanu.”

Mildronāts radies Latvijā, un to arī šobrīd savā produktu klāstā piedāvā Latvijas lielākās zāļu ražotāju kompānijas. Mildronāta radītājs Ivars Kalviņš plašsaziņas medijiem kategoriski paudis savu nostāju, ka mildronāts nav kvalificējams kā dopings un līdz ar to tā iekļaušana aizliegto vielu sarakstā ir nepareiza, pret to oficiālā paziņojumā iebildusi arī meldonija ražotāja „Grindeks”.

Prestižais ASV laikraksts „USA Today” tikmēr ziņo par iespējamajiem iemesliem mildronāta aizliegšanā, proti, iniciatīva nākusi no ASV Antidopinga aģentūras. Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) savukārt 2014. gadā sportistiem veiktajās analīzēs novērojusi mildronāta popularitātes celšanos. Šī viela bija 2.2% sportistu analīzēs, kas ir liels rādītājs, salīdzinot ar citām zālēm un preparātiem, turklāt WADA novēroja, ka šīs analīzes pieder Austrumeiropas sportistiem, kas savukārt kļuva par vienu no iemesliem meldonija aizliegšanā.