Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Par jauno FIFA prezidentu ievēl Infantīno

© Scanpix

Šodien Šveices pilsētā Cīrihē notiekošajā Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) kongresā norisinājās ārkārtas prezidenta vēlēšanas, un otrajā vēlēšanu kārtā par jauno organizācijas prezidentu tika izraudzīts šveicietis Džanni Infantīno.

Infantīno saņēma visvairāk balsu (88) jau pirmajā vēlēšanu kārtā, taču ar to bija krietni par maz, lai svinētu uzvaru. Tikai par trim balsīm mazāk saņēma Šeihs Salmans, bet abi pārējie krietni mazāk - Princis Ali saņēma 27 balsis, Žeroms Šampaņs tika vien pie septiņām balsīm. Lai vēlēšanās uzvarētu jau pirmajā kārtā, nepieciešams iegūt divas trešdaļas FIFA dalībvalstu balsu.

Otrajā kārtā pietika ar vairāk nekā pusi balsu, un atbalsts Infantīno bija ievērojami lielāks - 115 balsis, ar ko pietika, lai kļūtu par jauno FIFA prezidentu. Otrajā kārtā Salmans tika pie 88 balsīm, Princis Ali pie četrām, bet Šampaņam nesaņēma nevienu balsi.

Balsošana bija slēpta, un nevienai dalībvalstij nebija pienākums paziņot tās favorītu. Latvijas Futbola federācija gan jau iepriekš bija paziņojusi, ka savu atbalstu sniegs Infantīno. Pirms vēlēšanām par galveno favorītu sauca Salmanu, bet Infantīno par Salmana nopietnāko konkurentu.

Šī bija pirmā reize kopš 1974. gada, kad prezidents nav ievēlēts pirmajā kārtā. Lai gan FIFA ir 209 dalībvalstis, Kuveita un Indonēzija šobrīd ir diskvalificētas savu iekšējo problēmu dēļ un balsi nodot nevarēja. Katrai valstij bija viena balss.

45 gadus vecais šveicietis Infantīno šobrīd ir UEFA ģenerālsekretārs. Pretrunīgi vērtētās Pasaules kausa finālturnīra ar 40 izlasēm idejas atbalstītājs. Infantīno darbā UEFA guvis plašu pieredzi, un ir vienīgais kandidāts, kas līdz šim pazibējis arī ikdienas futbola līdzjutēja redzeslokā – viņš parasti vadīja Čempionu līgas un Eiropas līgas izlozes. Viņš ievēlēšanas gadījumā gatavoja miljardu vērtu projektu futbola attīstībai, kurā vairāku miljonu ieguldījumus saņemtu katra dalībvalsts.