Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

"Mildronāts" iegāž Ukrainas izlases biatlonisti

© Scanpix

Starptautiskā biatlona savienība (IBU) šomēnes informēja Ukrainas Biatlona federāciju, ka biatlonistes Olgas Abramovas provē konstatēta preparāta "Mildronāts" aktīvā viela meldonijs, kas no šī gada ir sportā aizliegto vielu sarakstā.

Minētā prove tika ņemta 10. janvārī. Noskaidrojot lietas apstākļus, konstatēts, ka 2015. gada novembrī saskaņā ar ārsta nozīmējumu Olga Abramova lietoja preparātu "Mildronāts". Tādējādi līdz turpmākajam lēmumam sportiste nepiedalīsies starptautiskajās sacensībās.

Pasaules kausa izcīņas sieviešu kopvērtējumā Olga Abramova patlaban ieņem 27. pozīciju (starp ukrainietēm viņa ir trešā). Salīdzinājumam: mūsu Baiba Bendika patlaban pozicionējas 52. vietā.

Kā jau ziņots, septembra izskaņā Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) publiskoja papildinājumus aizliegto vielu sarakstā, kur tagad iekļauts arī metaboliskais modulators meldonijs, kas ar zīmolu "Mildronāts" tiek ražots Latvijā. Pirms tam kādā intervijā mūsu valsts hokeja vadītājs atklāja, ka mildronāts tiek dots Latvijas izlases hokejistiem.

Meldonijs jau iepriekš bija WADA monitoringa objekts, bet tagad šis preparāts iekļauts aizliegto vielu sarakstā. Meldonijs (mildronāts) tika pievienots aizliegto vielu sarakstam, jo gūti pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Sportisti mildronātu vairs nedrīkst lietot - ne sacensībās, nedz ārpus tām. Izmaiņas stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Latvijā izgudroto un ražoto medikamentu plaši izmanto ne tikai pie mums, tā ir arī veiksmīga eksporta prece, tiesa, ASV tas nav apstiprināts lietošanai. Latvijā to lieto gan slimību gadījumā, gan vispārējai darbaspēju paaugstināšanai. "Mildronāts" ir pieprasītākais produkts, ko ražo AS "Grindex".