Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevs masu starta sacensībās izcīna piekto vietu

© F64

Šodien Pasaules biatlona kausa izcīņas 7.posmā Kenmorā (Kanāda) risinājās 15 kilometru masu starts vīriešiem. Uzvaru izcīnīja Itālijas sportists Dominiks Vindišs, bet mūsu Andrejs Rastorgujevs vēl pēdējā aplī bija labāko trijniekā, taču pārāk ātri pazaudēja spēkus un finišēja 5.vietā, atkārtojot Baibas Bendikas vakardienas sasniegumu.

Andrejs Rastorgujevs šosezon līdz šodienai kvalificējās tikai vienam no trim masu startiem, taču tieši tajā, Rūpoldingā, izcīnīja sezonas augstāko vietu - 9. Neskatoties uz to, bukmeikeri prognozēja, ka šodien Rastorgujevs netiks pat 20 labāko skaitā. Galvenais favorīts, protams, bija Martēns Furkads, bet par viņa izteikti draudīgākajiem konkurentiem bukmeikeriem šaubu nebija - Simons Šemps un Antons Šipuļins. Jāatgādina, ka šo posmu izlaiž Norvēģijas līderi un šo biatlona lielvalsti šodien pārstāvēja tikai Aleksandrs Uss.

Laika apstākļi šaušanai nebija pateicīgi un 1.šaušanā precīzi bija tikai četri sportisti - kaut kas nebijis! Vadībā Simons Eders, vēl 5/5 sašāva Simons Destjē, Artjoms Prima, Matejs Kazars. Rastorgujevam 4/5, kas šajā situācijā ļāva pamest šautuvi augstajā 11.pozīcijā. Šipuļinam arī viena kļūda, M.Furkadam divas, bet Šempam pat trīs un nonākšana astes galā. Līdz nākamajai šaušanai Rastorgujevs ielauzās jau desmitniekā.

2.šaušanā līderis Eders ātri atkārtoja 5/5, toties to pašu izdarīja arī Rastorgujevs, ielaužoties bronzas pozīcijā! Priekšā vēl Prima, kuram 10/10). Tiesa, virkne sportistu bija turpat aiz Andreja muguras, ieskaitot M.Furkadu (viņš šoreiz precīzs), bet 10.pozīcijā esošais Jevgeņijs Garaņičevs atradās nieka 11 sekunžu attālumā no mūsu sportista. Šipuļinam vēl viens soda aplis un 11.pozīcija.

Rastorgujevs drīz vien Primu apsteidza, vienubrīd izvirzoties 2.vietā (turklāt jūtami dzisa līdera Edera pārsvars), taču joprojām mūsējam kaklā sēdēja daudzi konkurenti, arī draudīgais M.Furkads. 3.šaušanā bija stiprāks vējš un atkal daudzi kļūdījās - Eders pat trīsreiz, M.Furkads trīsreiz, Rastorgujevs vienreiz (tomēr Andrejs šāva krietni lēnāk). Šoreiz darbojās likums "lēnāk brauksi [lasi - šausi], tālāk tiksi", un Rastorgujevs ar visu lēno šaušanu un vienu soda apli prata pamest šautuvi 2.vietā! Par nieka 11 sekundēm priekšā tikai francūzis Fijons Majē, tiesa, atkal blīvi aiz muguras - 20 sekunžu intervālā deviņi konkurenti. Taču svarīgi, ka starp šiem deviņiem nebija daudz pasaules mēroga zvaigžņu (drīzāk precīzi šāvēji).

4.aplī Rastorgujevs pietuvojās līderiem Fijonam Majē pavisam tuvu, kamēr latvieša sekotāji iepalika. Francūzis reizi kļūdījās, to pašu atkārtoja Rastorgujevs, šautuvi pametot par 14 sekundēm vēlāk. Uzreiz aiz mūsējā izslēpoja Dominiks Vindišs, kuram kopumā par vienu soda apli vairāk, kas liecināja par itālieša slēpojuma ātrumu. Savukārt 4.vietā esošais Dells (mūsu sportista medaļas apdraudētājs) šautuvi pameta septiņas sekundes aiz Rastorgujeva.

Vindišs apsteidza Rastorgujevu un vēlāk arī Fijonu Majē, kamēr Rastorgujevam draudīgi tuvojās Dells. Viss šis kvartets cīnījās gan par zeltu, gan pārējām divām medaļām. Diemžēl vienā brīdī Rastorgujevam spēki beidzās, un viņš bezcerīgi atpalika no vadošā trio - beigās pat "tikai" 5.vieta, jo pagurušajam latvietim garām aizsteidzās Dominiks Landertingers. Uzvaru izcīnīja Vindišs, sudrabs Dellam, bet bronza Fijonam Majē.