Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Gada sportista titula kandidāti: Dukuri, Melbārdis, Briedis un Porziņģis

© F64

Ceremonijas Latvijas Gada balvas sportā žūrija nosauca pretendentus uz Latvijas Gada Balvu Sportā 2015 deviņās nominācijās, kā arī balvas par Mūža ieguldījumu sportā ieguvēju. To 23. decembrī saņems Latvijas BMX tēvs, riteņbraukšanas treneris un sabiedriskais darbinieks Jānis Siliņš. Uz Latvijas labākā sportista godu šogad pretendēs Mārtiņš Dukurs, Tomass Dukurs, Oskars Melbārdis, Mairis Briedis un Kristaps Porziņģis.

Kategorijā Labākais Latvijas sportists savu titulu centīsies aizstāvēt pēdējo divu gadu uzvarētājs, divkārtējais olimpisko spēļu vicečempions skeletonā Martins Dukurs, kurš šogad jau trešo reizi uzvarēja pasaules čempionātā, 6.reizi triumfēja Eiropas čempionātā, kā arī sesto reizi ieguva Pasaules kausu. Pretendentu vidū ir vēl divi ziemas sporta veidu pārstāvji. Martina brālis Tomass Dukurs, kurš gan pasaules, gan Eiropas čempionātā skeletonā izcīnīja bronzas medaļu un palika otrais Pasaules kausa kopvērtējumā, un bobsleja pilots Oskars Melbārdis, kura šā gada panākumu sarakstā ir otrās vietas divnieku ekipāžā gan pasaules, gan Eiropas čempionātā, 1. vieta Eiropas un 3. vieta pasaules čempionātā četrinieku ekipāžām, kā arī uzvara Pasaules kausa kopvērtējumā gan divniekos, gan četriniekos. Vasaras sportu pārstāv bokseris Mairis Briedis, kurš šogad sasniedzis 5.vietu pasaules rangā pussmagā svara kategorijā, un ir divkārtējs IBA pasaules čempions, kā arī Ziemeļameriku pārsteigušais basketbolists Kristaps Porziņģis. Slavenais Ņujorkas klubs "Knicks" viņu jauno spēlētāju draftā izvēlējās ar 4.numuru – augstāko, kādu jebkad izpelnījušies Baltijas basketbolisti, un Kristaps jau pirmajā sezonā attaisno uz viņu liktās cerības, būdams otrais rezultatīvākais spēlētājs komandā aiz superzvaigznes Karmelo Entonija.

Kategorijā Labākā Latvijas sportiste titulu sargās brīvās cīņas pārstāve Anastasija Grigorjeva, kura par spīti sava trenera meklējumiem izcīnīja 3.vietu Eiropas un 5.vietu pasaules čempionātā. Viņas divus gadus ilgušo valdīšanu centīsies pārtraukt vieglatlēte Laura Ikauniece-Admidiņa, kura pasaules čempionātā daudzcīņā ieguva 3.vietu un sezonas laikā trīs reizes laboja Latvijas rekordu, WTA reitinga pirmajā simtniekā strauji iekļuvusī tenisiste Aļona Ostapenko, 7.vietu pasaules čempionātā izcīnījusī šķēpmetēja Sinta Ozoliņa un Dimanta līgas posmā uzvarējusī šķēpmetēja Madara Palameika.

Riteņbraukšanas treneris un sporta pedagogs Jānis Siliņš, kurš savulaik izveidojis Latvijas BMX saimniecību un tieši pielicis roku divu olimpisko zelta medaļu izcīnīšanā, šogad saņems Latvijas Gada balvu sportā par mūža ieguldījumu. Par Latvijas BMX tēvu dēvētais sporta entuziasts oficiāli tiks apbalvots Latvijas Gada balvas sportā 2015 svinīgajā pasniegšanas ceremonijā 23. decembrī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā.

Jaunības gados J.Siliņš bija meistarīgs riteņbraucējs un guva atzīstamus panākumus trasē. Viņš kļuva par PSRS studentu vicečempionu riteņbraukšanā, ieguva 23. vietu daudzdienu velobrauciena Draudzība kopvērtējumā, kā arī izcīnīja Latvijas čempiona titulu riteņbraukšanā ar atsevišķu startu. Ziemās J.Siliņš aktīvi trenējās ātrslidošanā un vairākkārt kļuva par Latvijas studentu čempionu.

Tomēr viņa nozīmīgākais ieguldījums ir spēcīgo Latvijas riteņbraucēju Arvja Pizika un Aināra Ķikša izaudzināšana un BMX saimniecības izveidošana, kas radīja apstākļus tādu pasaules klases sportistu sagatavošanai kā Pekinas un Londonas olimpisko spēļu čempions Māris Štrombergs. 1988. gadā J.Siliņš ierosināja izveidot Latvijas BMX federāciju un ilgus gadus organizēja tās darbu. Kā zināms, BMX pašlaik ir olimpiskajām zelta medaļām bagātākais vasaras sporta veids atjaunotās Latvijas vēsturē.